Nové genomické techniky (NGT) – shrnutí

Návrh nových genomických technik

Otázky a odpovědi o nových genomických technikách

Informační list o nových genomických technikách

Video ZDE. https://audiovisual.ec.europa.eu/embed/index.html?ref=I-242582&lg=EN

Evropská komise přijala návrh nového nařízení o rostlinách vyrobených některými novými genomickými technikami. Návrh přijatý dne 5. července 2023 je součástí balíčku legislativních návrhů na podporu strategií EU „Z farmy na stůl“ a „Biodiverzita“
Rozsah
Toto nařízení se vztahuje na nové genomické techniky – rostliny, potraviny a krmiva obsahující nebo se skládající z NGT a na jakékoli další výrobky obsahující nebo se skládající z NGT.

Definice NGT rostliny – geneticky modifikovaná rostlina získaná cílenou mutagenezí, cizgenézou, intragenézou nebo kombinací těchto metod.

KATEGORIZACE – text rozděluje NGT rostliny do 2 kategorií, přičemž na každou kategorii se vztahují odlišná pravidla.

NGT rostliny kategorie 1 = odpovídají konvenčním rostlinám; liší se od parentální generace P/rodičovské rostliny maximálně 20 genetickými úpravami; charakterizují se předvídatelnou DNA; tyto výrobky jsou získány mutagenezí nebo cizgenézou a mohou také přirozeně vzniknout nebo být získány konvenčními šlechtitelskými metodami.
NGT rostliny kategorie 2 = rostliny, které nesplňují kritéria pro kategorii 1, ale jsou získány zmíněnými metodami.
Kategorie 1 NGT rostliny 

Pro úmyslné uvolnění (pro výzkumné účely) a umístění na trh musí být tyto rostliny předmětem oznamovacího řízení. Ověřování kritérií se provádí na úrovni členského státu a má dopady na celou EU. Pro průhlednost ohledně NGT rostlin kategorie 1 je zajištěna veřejná databáze a označování semen. Rostlinný/lesnický reprodukční materiál (semena) obsahující NGT rostliny kategorie 1 musí být označeno, aby se podpořilo udržování organické produkce bez NGT a zachovala se důvěra spotřebitelů.

NGT rostliny odolné vůči herbicidům jsou vyňaty z výjimky. 

Důvod: existují důkazy ukazující, že odolné plevele mohou vzniknout kombinovaným použitím odrůd odolných vůči herbicidům s potenciálním vlivem na zdraví a agrosystémy. Proto mají NGT rostliny odolné vůči herbicidům nadále podléhat povolení (více informací o povolení píši níže – autorizační proces).

Kategorie 2 NGT rostliny 

Pro úmyslné uvolnění (pro výzkumné účely) a umístění na trh tyto rostliny podléhající autorizačnímu postupu.  Autorizační postup zahrnuje posouzení rizik a dalších studií.
Stimuly – v případě kategorie 2 NGT (včetně potravin a krmiv) lze uplatnit stimuly, pokud je prokázáno, že jsou relevantní pro udržitelnost.
ANO: tolerance/odolnost vůči biotickým a/nebo abiotickým stresům; zlepšené kvalitní nebo výživové vlastnosti; zlepšené využití zdrojů; zvýšené výnosy; zlepšená skladovací výkonnost
NE: tolerance vůči herbicidům
Kategorie 2 NGT rostliny a výrobky mají nadále podléhat sledovatelnosti a označování jako GMO, s možností přidat faktické prohlášení o zamýšleném účelu genetické modifikace. Přestože jsou tyto NGT označeny jako GMO, pěstování těchto rostlin je v EU povoleno. Členské státy nemohou omezovat ani zakazovat pěstování takových rostlin.
 
Vysvětlivky:
Cílená mutageneze = Cílená mutageneze se vztahuje na úmyslnou a přesnou modifikaci konkrétních genů v DNA organismu. Zahrnuje použití specializovaných nástrojů, jako je CRISPR-Cas9, pro záměrné změny genetických instrukcí organismu. Tato technika umožňuje vědcům přidávat, odebírat nebo měnit konkrétní genetické informace s vysokou přesností, což jim umožňuje studovat funkce genů, vyvíjet vylepšené plodiny nebo potenciálně léčit genetická onemocnění.
Cisgeneze = Cisgeneze je genetická modifikační technika, při které jsou geny přenášeny mezi těsně příbuznými organismy. Při cisgenezi jsou geny přejímány ze stejného druhu nebo z těsně příbuzného druhu, který může přirozeně vyměňovat genetický materiál přes šlechtění. Tyto geny jsou vloženy do DNA jiného organismu za účelem posílení konkrétních vlastností nebo charakteristik. Narozdíl od transgeneze, která zahrnuje geny z nesouvisejících druhů, cisgeneze omezuje přenos genů v rámci kompatibilních genových fondů (tzn. sbírku všech dostupných genů, které lze předat z rodičů(P generace) k potomkům(F1 generace) v populaci jediného druhu. Čím větší rozmanitost je v této populaci, tím větší je gene pool/genový fond), aby se zajistila přirozená genetická kompatibilita a efektivně vytvořili nové odrůdy s požadovanými vlastnostmi.