EK: VÝZVY K PŘEDLOŽENÍ FAKTICKÝCH PODKLADŮ

Připomínkujte:

 

Zpráva o strategickém výhledu z roku 2022 umožní lépe porozumět souběžnosti ekologické a digitální transformace. Objasní, jakým způsobem se mohou obě strategie vzájemně doplňovat, a to zejména využíváním nových technologií.

Jedním bodem, který bude hrát roli i v přeshraniční spolupráci a zaměstnanosti je zavedení Covidpasů v EU.


Usnadnění výběru zdravějších potravin – stanovení výživových profilů

Tato iniciativa se zaměřuje na potraviny s výživovými a zdravotními tvrzeními a navazuje na strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“.

Jejím účelem je vytvořit tzv. výživové profily – složení potravin. Jedná se o prahové hodnoty pro živiny, jako jsou tuky, cukry a/nebo sůl, při jejichž překročení jsou výživová a zdravotní tvrzení omezena nebo zakázána.

Počáteční posouzení dopadů – Ares(2020)7905364
English – Download

Přezkum: Omezení používání nebezpečných látek v elektronice
Směrnice o omezení používání některých nebezpečných látek (europa.eu)

Pravidla EU omezují používání určitých škodlivých látek v elektrických a elektronických zařízeních s cílem chránit lidské zdraví a životní prostředí a zajistit řádné fungování vnitřního trhu. Iniciativa zjednoduší a zefektivní stávající pravidla a zlepší jejich prosazování.

Na kvalitě půdy záleží vyváženost ekosystému, bez zdravé půdy nelze zajistit dostatek potravin a potažmo ani rozvoj našeho hospodářství. Proto si půda zaslouží stejnou úroveň ochrany jako vodní zdroje, ovzduší nebo mořské prostředí. Cílem návrhu právního rámce pro zdraví půdy, který byl oznámen ve strategii EU v oblasti půdy do roku 2030, je:

  • specifikovat podmínky pro zajištění zdravé půdy
  • určit možnosti monitorování půdy
  • a stanovit pravidla vedoucí k zajištění udržitelného využívání půdy a její obnovy.

VÝZVA K PŘEDLOŽENÍ FAKTICKÝCH PODKLADŮ PRO POSOUZENÍ DOPADŮ(půda)

 


Přílohy