GEOPA COPA: vyjádření k Ukrajině

Po dramatických událostech na Ukrajině, respektivé poté, co ji minulý týden napadlo Rusko, vydala Geopa prohlášení, v němž vyjadřuje svou solidaritu s ukrajinským lidem a zdůrazňuje jak výzvy, kterým bude Evropská unie čelit, tak příspěvek, který je Geopa ochotna poskytnout na podporu zemědělců a jejich pracovníků. Tento akt byl zpracován i v rámci ČMSZP, které je součástí vedení GEOPA COPA.copa geopa

Geopa Statement – EA(22)1146EN[1]

Pokud jde o pracovní vztahy, evropští zemědělci jsou každoročně závislí na sezónních pracovnících ze zemí mimo EU, kteří vstoupí do Unie, z nichž podstatná část pochází z Ukrajiny. Během pandemie trpěly země jako Švédsko nebo Dánsko nedostatkem pracovních sil kvůli omezenému pohybu, kterým čelili ukrajinští pracovníci, ať už přeshraniční nebo sezónní. Očekává se, že se tato situace v nadcházejících měsících zhorší a bude představovat nejméně 20 000 volných pracovních míst v celé Unii. Zeměmi nejvíce postiženými nedostatkem ukrajinské pracovní síly budou Polsko, Finsko, Švédsko, Dánsko, Lotyšsko, Estonsko a Česko. Kromě toho Evropská komise navrhla dočasnou ochranu pro lidi prchající před válkou na Ukrajině a pokyny pro hraniční kontroly aktivací směrnice o dočasné ochraně. Země, jako je Španělsko, již rozšiřují možnosti ukrajinských rezidentů využívat kompletní ochranu sociálního zabezpečení.

V tomto smyslu Evropská komise navrhla aktivovat směrnici o dočasné ochraně s cílem nabídnout rychlou a účinnou pomoc lidem prchajícím před válkou na Ukrajině. Podle tohoto návrhu bude těm, kteří prchají před válkou, poskytnuta v EU dočasná ochrana, což znamená, že dostanou povolení k pobytu a budou mít přístup ke vzdělání a na trh práce. Ukrajinští státní příslušníci a lidé, kteří si z Ukrajiny udělali domov, stejně jako jejich rodinní příslušníci vysídlení v důsledku konfliktu, budou mít nárok na ochranu v celé Evropské unii. Ochrana v EU bude poskytnuta také státním příslušníkům jiných zemí než Ukrajincům a osobám bez státní příslušnosti legálně pobývajícím na Ukrajině, kteří se nemohou vrátit do své země nebo regionu původu, jako jsou žadatelé o azyl nebo osoby požívající mezinárodní ochrany a jejich rodinní příslušníci.

 

Přílohy