Evropská komise se snaží usmířit farmáře

V reakci na mnoho demonstrací po celé EU byly předloženy některé návrhy, které částečně řeší tyto obavy. Mezi ně patří jednoleté odchýlení od pravidel SZP, která zavazují farmáře rezervovat 4 % orné půdy jako neproduktivní z důvodů životního prostředí, stažení legislativního návrhu na omezení používání pesticidů, který byl prakticky mrtvý, nadcházející balíček zjednodušení, který zmírňuje podmíněnost, a probíhající diskuse o zlepšení postavení farmářů ve zpracovatelském řetězci potravin.

Zatímco některá řešení jsou konkrétní, ale dočasná a omezená, jiná zůstávají neurčitá. Strategický dialog přetrvává, splňuje požadavek na představení pokroku veřejnosti. 

Několik klíčových politik bylo hlasováno v plénu tohoto měsíce

Po finálním schválení v únoru v Evropském parlamentu nyní čeká Návrh zákona o obnově přírody na projednání Evropskou radou a členskými státy, což by mělo být pouhou formalitou. Nicméně vzhledem k probíhající situaci farmářů zde stále panuje určitá nejistota.

Poslanci EP hlasovali o rámci certifikace odstranění uhlíku. Většina klíčových prvků ještě není stanovena prostřednictvím metodik, které jsou diskutovány expertní skupinou, která se setkává 15.-17. dubna. Problematickým vývojem je hlasování ve výboru pro životní prostředí o směrnici o zelených tvrzeních(pozn. Green claim – mají to být nová kritéria, která brání společnostem v zavádějících tvrzeních o environmentálních přínosech svých výrobků a služeb.),, která vylučuje úsilí o odstranění spojené s půdou pro nároky na kompenzaci a snížení vztahující se k fosilním emisím.

Poslanci EP schválili revizi směrnice o průmyslových emisích (IED), včetně kontrol, které se budou vztahovat na chovatele prasat s více než 350 jednotkami hospodářských zvířat (LSU) a drůbeží farmy s více než 300 LSU pro nosnice a 280 LSU pro brojlery. Do konce roku 2026 musí Komise posoudit emise z dobytka a zvážit, zda je potřeba reciproční doložka pro dovoz.

Poslanci EP v hlasování schválili svůj text zákona o monitorování půdy, který se liší od návrhu Komise, zejména tím, že požadují od členských států poskytnout tři různé úrovně monitorování půdy, aby poskytly prostor pro ty, kteří jsou ochotni implementovat komplexnější systémy. Text je naplánován k hlasování na mini-plenárním zasedání v Bruselu dne 11. dubna, po kterém bude nový Parlament tento dokument dále projednávat.