Budeme protestovat! 7.3.2024

Budeme protestovat! 🚜
Po jednání vedení a zástupců Agrární komory, Společnosti mladých agrárníků, Zemědělského svazu ČR a části Asociace soukromého zemědělství jsme potvrdili společnou protestní akci naplánovanou na čtvrtek 7. března v Praze.
Protesty budou namířeny proti vládě, která odmítá vyslyšet alarmující volání tuzemských zemědělců.
Ministr zemědělství Marek Výborný bohužel ani přes osobní snahu nebyl ve vládě schopen prosadit splnění požadavků na záchranu českého zemědělství.
Nebyly splněny kokrétní priority
1) zejména přebytek komodit na trhu,
2) splnit slib vlády na spuštění podpory zaměstnanosti na venkově
3) nedanit evropské dotace a snížit daň na zemědělskou půdu na loňskou úroveň
4) Plně kofinancovat, stejně jako v ostatních zemích EU, záchranný balíček na rok 2024, který připravuje Evropská komise a vyplatit ho co nejrychleji všem zemědělcům na hektar obilovin
5) realizovat slib o snížení byrokracie.
📣 Znovu apelujeme na všechny zemědělce, aby se k nám připojili. Ukážeme politikům, že problémy mají všichni zemědělci, napříč celou republikou, bez ohledu na velikost podniku a výrobní zaměření.
Asociace soukromého zemědělství ČR (pouze část organizace)
Zemědělský svaz
VÍCE INFORMACÍ  A  TO VČETNĚ POKYNŮ K PROTESTU ZDE:

Komentář prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala po mimořádném jednání vedení Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR 4. března 2024. Hlavním tématem byly protestní akce zemědělců a jejich podoba. Jednání se účastnili také předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter, prezident Společnosti mladých agrárníků České republiky David Brož a předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Václav Koutný.

“Situace v českém zemědělství je alarmující. Přes osobní snahu ministra zemědělství Marka Výborného se nepodařilo vyjednat v rámci pětikoalice zásadní posun v našich prioritách, které by českým zemědělcům skutečně pomohly. Patří k nim vyřešení přebytku zemědělských komodit na evropském trhu, které způsobily bezcelní dovozy ze třetích zemí, splnění slibu vlády na spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově, nedanění evropských dotací, snížení daně na zemědělskou půdu na loňskou úroveň nebo snížení byrokracie. Hraje se nyní o existenci zemědělců, kteří produkují komodity pro výrobu potravin, a nemůžeme déle čekat. Po dnešním mimořádném jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory České republiky a představenstva a kontrolní komise Zemědělského svazu České republiky jsme potvrdili datum protestních akcí, které se uskuteční 7. března v Praze a dalších regionech. Bude se jednat o jízdy zemědělské techniky a shromáždění zemědělců před sídlem Úřadu vlády ČR ve Strakově akademii. Současně vyzýváme všechny zemědělce bez ohledu na velikost či výrobní zaměření, aby se k nám připojili. Prosíme také obyvatele Prahy a dalších velkých měst o trpělivost, naším cílem není znepříjemňovat život lidem, ale upozornit na dlouho neřešené problémy zemědělců,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Přílohy