Úvodní slova komisaře Mr Janusz Wojciechowski na konferenci 2023 EU Agricultural Outlook Conference, Brussels / Konferenci o výhledech zemědělství EU 2023, Brusel

Vážení hosté,

Milí kolegové,

Dámy a pánové.

S velkou radostí vás vítám na Konferenci Agrárního výhledu 2023.

Tento rok je zvláštní, protože poprvé hostíme rozšířené Dny zemědělství EU.

Letošní konference je rovněž zvláštní díky přínosu prezidentky Von der Leyenové.

Rád bych poděkoval paní prezidentce za její úvodní slova a uznání, které vyjádřila našim zemědělcům a potravinářskému sektoru.

Rád bych také přivítal studenty ze Španělska, Belgie a Švédska, kteří jsou dnes přítomni v místnosti. Je pozitivní vidět zájem a zapojení našich budoucích generací.

Název letošní konference je „Setkání budoucnosti zemědělství EU“.

Tento název je velmi přiléhavý, protože nyní zakládáme základy – nebo spíše setíme semínka – pro budoucnost našeho zemědělského sektoru.

Dnes a v příštích dnech uslyšíte příspěvky od odborníků na zemědělskou politiku a vědu; uslyšíte od lídrů v oblasti ekonomiky farem a udržitelných potravinových systémů.

Také uslyšíte příspěvky od zemědělců a lesníků s praktickými znalostmi zakotvenými v terénu.

Setkání budoucnosti zemědělství je nyní v našich rukou. Osobně mám jasnou vizi, jak by měla tato budoucnost vypadat, po roce 2027.

Tato vize je založena na „4 S“ – bezpečnosti, stabilitě, udržitelnosti a solidaritě.

Potravinová bezpečnost

Především musí každá diskuse o zemědělství začít potravinami.

Potravinová bezpečnost je základem společnosti a primární funkcí zemědělství. Potřebujeme trvalou potravinovou bezpečnost pro všechny naše občany.

V posledních letech byla odolnost našeho zásobování potravinami testována;

pandemií COVID, dopady brutální agrese Ruska na Ukrajině, a ničivými účinky změny klimatu. Naši zemědělci dosud udrželi bezpečné zásoby potravin v obličeji těchto výzev.

Za to opět hluboce děkuji.

V okamžicích krize stála Evropská komise po boku našich zemědělců:

přijali jsme mimořádná opatření během pandemie COVID, přijali jsme mimořádné podpůrné balíčky v situaci tržních turbulencí a extrémních povětrnostních podmínek; a zavedli jsme vyjímky, povolení pro státní pomoc a flexibilitu pro změny a redistribuci plateb z SZP. Těmito opatřeními jsme posílili práci našich zemědělců a umožnili jim udržet výrobu.

Ale z dlouhodobého hlediska, ze strategického pohledu, věřím, že bychom měli pracovat na základě zásady, že veškeré budoucí politiky, právní předpisy a investiční nástroje ovlivňující zemědělství a venkovské oblasti by vždy měly být předcházeny podrobnou analýzou potenciálních dopadů, zaměřenou zejména na zemědělské aktivity a potravinovou bezpečnost.

Stabilita

Pro zajištění potravinové bezpečnosti do budoucnosti musíme také přijmout širší škálu opatření, a to mě přivádí k druhé oblasti, kterou bych chtěl oslovit: stabilita naší zemědělské komunity.

Stabilita znamená ekonomickou a právní stabilitu.

Musíme si uvědomit, že financování Společné zemědělské politiky by mělo pokračovat i po roce 2027 s posíleným rozpočtem, který je vhodný pro výzvy a úkoly, kterým čelí zemědělství.

Jednoduše řečeno, produkce potravin závisí na zemědělcích.

Nicméně mezi lety 2010 a 2020 jsme v Evropské unii ztratili 3 miliony farem, klesli jsme z 12 na 9 milionů. To odpovídá přibližně 800 farmám, které každý den zmizely.

To samo o sobě odhaluje sociální výzvy, kterým čelí naše zemědělské a venkovské komunity.

Firmě věřím, že musíme posílit podporu pro malé a střední rodinné farmy, vyrovnat se s nadměrnou koncentrací půdy a zároveň přijmout povinný strop, který zahrnuje snižování přímých plateb pro největší příjemce.

Kromě toho musíme chránit zemědělskou půdu před jejím získáváním pro nezemědělské účely.

A zatímco počet farem klesá, průměrný věk našich zemědělců stoupá – v roce 2020 stoupl na téměř 57 let.

Obnova generací je základní výzvou, které čelíme. V rámci SZP jsme již předpokládali některá ustanovení, ale zjevně je třeba udělat více.

Protože nemůžeme mít jistý zásobník potravin bez stabilní zemědělské komunity podporované stabilními příjmy. Ekonomická udržitelnost farem je bod, na který se musíme zaměřit: Zemědělci musí mít slušný život tím, že pracují na poli.

Od našich zemědělců dnes žádáme hodně:

produkovat vysokou kvalitu bezpečných potravin pro téměř půl miliardy Evropanů, pečovat o přírodní krajinu, řešit meteorologické jevy a udržovat životaschopnost naší krajiny. Všechny tyto požadavky vyžadují dobrý a stabilní ekonomický výnos.

A proto máme naši Společnou zemědělskou politiku.

SZP poskytuje zásadní síť bezpečnosti příjmům zemědělců v Evropě: průměrně tvoří zhruba 23 % příjmů zemědělců.

V rámci svých strategických plánů SZP také členské státy směřují silnější podporu těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Například:

více než 10 % přímých plateb EU, což představuje 4 miliardy EUR ročně, bude přerozděleno prostřednictvím redistribučních plateb, které prospějí malým a středním farem, plány podpoří více než 370 000 mladých zemědělců, aby začali svou kariéru v zemědělství, plány také zahrnují větší podporu zemědělcům čelícím konkrétním obtížím, stejně jako zemědělkyním a účastníkům ze sektoru mimo zemědělství. Stabilita je také způsob, jak se vypořádat s krizemi. Co mě znepokojuje, je, že rozpočet naší zemědělské rezervy, kterou používáme k zvládání krizí, není dostatečně silný. Naši zemědělci čelí častějším a extrémnějším povětrnostním jevům, a to by mělo být řešeno vhodným rozpočtem, aby poskytovalo účinnější kompenzaci.

Udržitelnost

To mě přivádí k třetímu „S“: udržitelnosti.

V posledních letech byli naši zemědělci postaveni do první linie extrémních meteorologických jevů.

V posledních měsících jsem navštívil zaplavená údolí v Řecku a na Slovinsku.

Nemohu slovy vyjádřit úrovně zničení a devastace, které jsem viděl.

Jak jsem už dříve zmínil, Komise zasáhla, aby poskytla nouzovou podporu těmto zemědělcům, a bude pro ně udržovat solidaritu během obnovy.

Ale více než to, naše nedávná reforma Společné zemědělské politiky zahrnuje silnější stimuly, aby naši zemědělci přijímali udržitelnější postupy a zároveň zachovávali svou produktivitu:

32 % celkového rozpočtu SZP bylo alokováno na dobrovolné akce posilující environmentální, klimatické a ochranu zvířat. Například: vidíme podporu organických hnojiv v Bulharsku, Ve Španělsku vidíme další financování udržitelných pastebních a sečných postupů, které snižují degradaci půdy a zlepšují biodiverzitu, A v mé rodné zemi Polsku vidíme ekologický plán poskytující významnou podporu pro zlepšení podmínek pro chov zvířat. To jsou konkrétní kroky, které děláme se zemědělci, konkrétní rozdíly, které děláme jako společnost, abychom posílili udržitelnost naší potravinové produkce.

Po roce 2027 bychom měli nadále propagovat udržitelné zemědělství.

Věřím, že nová opatření pro farmáře – podle SZP nebo jiných politik – by měla být založena spíše na finančních stimulech než na právním donucení.

Měli bychom podporovat zejména ekologické programy, které by měly usměrňovat praktiky prospěšné pro naše klima, životní prostředí, biodiverzitu a pohodu našich zvířat.

To by mělo zahrnovat uhlíkové zemědělství, zdraví půdy a zlepšení správy vody, stejně jako další rozvoj ekologických farem a zvýšenou podporu chovů hospodářských zvířat, které zvyšují standardy péče o zvířata.

Solidarita

Přicházím nyní k poslednímu „S“ pro budoucnost: solidarita.

Evropská unie má na mezinárodní úrovni značnou odpovědnost za zajištění globální potravinové bezpečnosti.

Zejména naše role jako vývozce potravin je zásadní: loňský rok šlo 60 % evropského pšenice do zemí Středního východu a Severní Afriky a 26 % do subsaharské Afriky.

Ale abychom mohli zajistit potravu pro rostoucí globální populaci, která se může přiblížit 10 miliardám lidí do roku 2050, musíme spolupracovat s mezinárodními partnery.

Proto podporujeme více než 70 partnerských zemí po celém světě, aby posílily místní produkci potravin.

Například s Africkou unií jsme nastavili Agendu pro transformaci venkova, abychom posílili venkovské komunity a urychlili přechod k odolným potravinovým systémům.

Dalším aspektem solidarity je udržování spravedlivého a otevřeného obchodu s našimi mezinárodními partnery.

Musíme podporovat otevřený obchod s zemědělskými a potravinářskými produkty na globálních trzích, usilovat o odstranění obchodních bariér a pokračovat v úsilí o volných obchodních dohodách se třetími zeměmi.

Zároveň se musíme snažit udržet spravedlivou soutěž a princip reciprocity, zajistit, že dovoz potravin do EU odpovídá stejným standardům bezpečnosti, životního prostředí, zdraví a sociálním normám, které jsou vyžadovány od zemědělců a výrobců v Evropské unii.

A samozřejmě, musíme také podporovat solidaritu v našem vlastním potravinovém systému.

Zde se očekává, že podpora SZP pro skupiny výrobců, producentských organizací, místních trhů, krátkých dodavatelských řetězců a kvalitních programů dosáhne asi 760 000 farem (což odpovídá přibližně 8 % všech farem).

Věřím, že tato podpora by měla být rozšířena i po roce 2027, aby posílila solidaritu s farmáři, mezi farmáři a mezi farmáři a spotřebiteli.

Závěr

Dámy a pánové,

Představil jsem svou vizi pro budoucnost zemědělství:

Je třeba zajistit bezpečnost, posílit zemědělskou udržitelnost, podporovat stabilitu, a rozvíjet solidaritu. Vím, že někteří z vás budou mít odlišné pohledy na výzvy, kterým čelíme, a řešení, která musíme uplatňovat.

Připouštím tyto rozdíly a vítám je.

Protože když přijde na „Sezení budoucnosti“, rozdíly neznamenají rozdělení – mohou také znamenat tvorbu.

Stejně jako semínko nemůže růst bez různých prvků, ani naše společnost nemůže pokročit bez různých nápadů a pohledů.

Příliš často ve našich debatách o potravinách a zemědělství naše rozdíly představují překážky při hledání řešení.

Ale kombinací našich odlišných pohledů věřím, že můžeme vytvářet nová řešení a společně můžeme vytvořit společnou vizi pro budoucnost evropského zemědělství.

V tomto duchu spolupráce můžeme přivítat naše nadcházející strategické dialogy a všechny naše debaty o budoucnosti zemědělství:

Děkuji paní prezidentce von der Leyenové za její iniciativu strategického dialogu, oznámenou během jejího projevu o stavu Unie v září.

Jak potvrdila tento dopoledne, spuštění dialogu proběhne v lednu.

Stakeholdeři napříč různorodým zemědělským sektorem budou pozváni, aby se sešli:

abychom posílili naše porozumění současným a budoucím výzvám, abychom lépe využili příležitosti nabízené znalostmi a technickou inovací, abychom stanovili nejlepší způsoby spolupráce pro udržitelnější a odolnější potravinový systém, a abychom zajistili, že naše venkovské oblasti se stanou přitažlivějšími. S těmito cíli na mysli vám přeji konstruktivní den plný debat a diskusí a těším se na výsledky konference.

Děkuji.