Aktuality z EU

Dlouho očekávaná strategie Farm to Fork bude slavnostně představena 20.května.

Eurostat , statistický úřad Evropské unie, zveřejnil tento týden novou zprávu, která ukazuje, že ačkoli se maloobchodní prodej EU v březnu 2020 oproti únoru 2020 snížil o 10%, maloobchod s potravinářskými výrobky (včetně nápojů a tabáku) vzrostl v porovnání s průměrnou mírou růstu v březnu za poslední desetiletí. Další informace o jejich zjištěních naleznete zde .

ITÁLIE

Italská vláda vydala velmi očekávaný  stimulační balíček ve výši 55 miliard EUR, který bude zahrnovat 1,15 miliardy EUR na podporu zemědělství a potravinářství.

Na tiskové konferenci byl italský ministr zemědělství přistižen se slzami. Oznámil dohodu o regularizaci nelegálních migrujících pracovníků, a dodal, že stát bude nyní silnější než „caporalato“, italské slovo o vykořisťujících podmínkách migrantů pracujících na farmách. ( Gerardo Fortuna; EURACTIV.com)

NĚMECKO
Koronavirus: Na německých jatkách vyvolal prudkou debatu o pracovních podmínkách. V pondělí (11. května) Zelení požádali o rozpravu v Bundestagu.  (Florence Schulz; EURACTIV.de )

ŠPANĚLSKO
Španělský europoslanec Izaskun Bilbao, člen skupiny Renew Europe v Evropském parlamentu, uvedl v rozhovoru pro Efeagro, že pandemie COVID-19 vyžaduje okamžité reakce pro pomoc odvětvím zemědělství a rybolov EU. .

CHORVATSKO
Chrovatské chovy se nachází v kombinaci nízké poptávky, nízkých cen a rostoucích ztrát znamená, varuje analýza poradenské společnosti Smarter. Karla Juničić má více . ( EURACTIV.hr )

FRANCIE
Ve Francii byl vyhlášen široký plán podpory pro odvětví vínařství, který poskytne osvobození od sociálních příspěvků a sociálních poplatků zaměstnavatelů, jakož i otevření krizové destilace 2 milionů hektolitrů nadbytečného vína za průměrnou cenu 70 EUR. / hl (ekvivalent 140 milionů EUR).

To však nenaplnilo požadavky, protože francouzský vinařský průmysl minulý týden požádal o podporu ve výši 500 milionů EUR. ( EURACTIV.fr )

RUMUNSKO
Rumunsko požádá Evropskou komisi o přímou finanční podporu pro mléko, vepřové a drůbeží maso, protože zemědělci a výrobci potravin shromáždili velké zásoby těchto produktů, uvedl v úterý 12. května ministr zemědělství Adrian Oros. Více zde.  (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro )

UK
Nový zákon o zemědělství se vrátí do závěrečných fáze ve středu (14. května), než zamíří do Sněmovny lordů. Návrh zákona povede k největší reformě a transformaci britského zemědělství a potravinářské výroby od roku 1945. ( Natasha Foote | EURACTIV.com)

IRSKO

Gigant McDonalds s rychlým občerstvením zahájí postupné znovuotevření svých obchodů a jeho cílem je znovu otevřít všechny pobočky včetně drive-throught v Irsku začátkem června, uvádí Agriland. Uzavření obchodů se stalo v posledních několika měsících pro irský průmysl hovězího masa velkou ranou. ( Natasha Foote | EURACTIV.com)

RAKOUSKO
V úterý (12. května) se rakouská vláda setkala se zástupci Zemědělské komory, potravinářského průmyslu a maloobchodníků na takzvaném „regionálním summitu“, ve svém pokračujícím tlaku na zvyšování spotřeby regionálních produktů. Jejich cílem je poskytnout daňové výhody regionálním produktům. Více se o tom dozvíte zde . (Sarah Lawton | EURACTIV.de )

POLSKO
Tomas Bogdevic, ředitel Agentury pro zaměstnanost ‚Gremi Personal‘, řekl v rozhovoru pro Business Insider Poland, že agentura má v úmyslu organizovat speciálně charterové lety na vlastní náklady s cílem přivést sezónní pracovníky z Ukrajiny do Polska. Bogdevič také řekl, že existuje přibližně tisíc pracovníků z Ukrajiny, kteří již zaregistrovali svůj zájem u agentury. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl )