Návrhy nařízení vlády k AEKO, SZP, SOT

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření

PŘIPOMÍNKY do 2. 2. 2023.

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na zahájení nového programového období Společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím Strategického plánu SZP. Cílem navrhovaného nařízení vlády je umožnění poskytování podpory zemědělského hospodaření v agroenvironmentálně-klimatických opatřeních stanovením bližších podmínek provádění opatření v souladu s přímo použitelnými předpisy Evropské unie.

Agroenvironmentálně-klimatická opatření přispívají ke zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně, mimo jiné snižováním emisí skleníkových plynů a podporou ukládání uhlíku včetně udržitelného rozvoje a účinného hospodaření s přírodními zdroji, jako je voda, půda a ovzduší.

 

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici zde


Návrh nařízení vlády, kterým se mění některá nařízení vlády v souvislosti s přijetím nařízení vlády provádějících Strategický plán Společné zemědělské politiky EU

PŘIPOMÍNKY do 26. 1. 2023.

 

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na zahájení nového programového období Společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím Strategického plánu SZP. Hlavním cílem navrhovaného nařízení vlády je zesouladění některých stávajících dotačních nařízení vlády z let 2007 až 2019 se 14-ti návrhy nových nařízení vlády, které jsou aktuálně souběžně v legislativním procesu, s tím, že jedná pouze o formální nezbytné legislativně technické změny.

Návrh nařízení vlády obsahuje 21 částí, z nichž 19 částí jsou vlastní legislativně technické návrhy novel souvisejících nařízení vlády, předposlední část se týká zrušovacích ustanovení a poslední část je účinnost návrhu nařízení vlády.

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici zde


6.1.2023

Návrh nařízení vlády o stanovení podmínek provádění společné organizace trhů organizacemi producentů

PŘIPOMÍNKY do 26. 1. 2023.

Návrh nařízení vlády je předkládán v návaznosti na zahájení nového programového období Společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím Strategického plánu SZP. Smyslem navrhovaného opatření je poskytovat finanční podporu uznaným organizacím producentů v sektorech ovoce a zeleniny, brambor, okrasných rostlin a vajec. Pro každý sektor jsou v rámci Strategického plánu stanoveny opatření, které byly zvoleny buď na základě praxe (u sektoru ovoce a zeleniny, ve kterém již organizace existují a podporu čerpají) nebo které vzešly z konzultací se zástupci svazů a producentů u ostatních odvětví (tj. brambor, okrasných rostlin a vajec).

Znění návrhu nařízení vlády s odůvodněním je k dispozici zde