Aktuality GEOPA

Vážení členové,

snažíme se Vás informovat o  nejnovějším vývoji GEOPY COPY, politice EU v oblasti zaměstnanosti a sociálních věcí, nadcházejících aktivitách

Minimální mzdy:

Evropská komise tento týden potvrdila záměry dánské vlády napadnout u Evropského soudního dvora směrnici EU o minimálních mzdách (přijatou v loňském roce).

Dánská vláda trvá na tom, že směrnice je v rozporu s evropskými smlouvami, a bude požadovat úplné zrušení. Zároveň švédští národní sociální partneři také vyjádřili svou podporu možnosti, aby se Švédsko v rámci této iniciativy připojilo k Dánsku.

Sociální podmíněnost: Euractiv (jedno z hlavních sdělovacích prostředků pro záležitosti EU) kontaktoval Geopu s žádostí o krátký rozhovor o prvních krocích implementace sociální podmíněnosti v Itálii, Francii a Rakousku. Členové předsednictva zastupující tyto tři země budou přímo v kontaktu s médii, aby poskytli potřebné informace.

Nová SZP po roce 2027: Copa-Cogeca zahajuje své interní diskuse v rámci přípravy na SZP po roce 2027. Očekává se, že Evropská komise zahájí veřejnou konzultaci do konce roku. Konzultace poslouží k utváření sdělení Komise očekávaného začátkem roku 2024.

S ohledem na sociální podmíněnost vyzvala Copa-Cogeca společnost Geopa, aby se zúčastnila interních diskusí, které začínají ve středu 25. ledna v Bruselu.