Aktuality nejen z EU

ŘADA EVROPSKÝCH MALOOBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ SE KVŮLI ODLESŇOVÁNÍ CHYSTÁ ZASTAVIT ČI OMEZIT PRODEJ BRAZILSKÉHO HOVĚZÍHO MASA OD SPOLEČNOSTI JBS.

Řada evropských maloobchodních řetězců, konkrétně Ahold Delhaize, Lidl Netherlands, Carrefour Belgium, Auchan France a Sainsbury’s U.K., se chystá zastavit či omezit prodej brazilského hovězího masa od brazilské společnosti JBS. Jednají tak v návaznost na novou zprávu environmentální organizace Repórter Brasil a Mighty Earth, která propojila některé hovězí produkty JBS dostupné na evropském trhu s odlesňováním v Brazílii. Společnost JBS uvedla, že chová nulovou toleranci vůči nelegálnímu odlesňování a za dobu své působnosti zastavila odběr od desítek tisíc dodavatelů masa, kteří nedodrželi pravidla společnosti.


BĚLORUSKO ZAKÁZALO DOVOZ POTRAVIN Z EVROPSKÉ UNIE, JEDNÁ SE ZEJMÉNA O OVOCE ČI VEPŘOVÉ MASO.

Bělorusko v reakci na mezinárodní sankce zakázalo v rámci odvetných opatření
dovoz některých druhů potravin z EU, Spojeného království, Norska, Islandu, Severní Makedonie, Albánie, USA a Kanady. Seznam dotčených výrobků zahrnuje zejména prasata a vepřové maso, rohovinu, solené, sušené nebo uzené maso, zeleninu, ovoce, ořechy, uzeniny a cukrovinky. Hodnota dovozu těchto potravin činí až 530 milionů USD, zhruba 468 milionů EUR. Podle společnosti Freshfel Europe dosahuje hodnota dovozu jen u ovoce a zeleniny 300 milionů EUR, běloruský zákaz podle Freshfel ovlivní přibližně 10 % vývozu čerstvé produkce z EU do třetích zemí. Embargo se dotkne
400.000 až 500.000 tun čerstvého ovoce a zeleniny, především jablek, hrušek, jahod a rajčat.


POLSKO PŘIPRAVUJE ZALOŽENÍ NÁRODNÍHO POTRAVINÁŘSKÉHO HOLDINGU, KTERÝ BUDE SJEDNOCOVAT STÁTNÍ SPOLEČNOSTI PRODÁVAJÍCÍ ZEMĚDĚLSKÉ KOMODITY A ZPRACOVANÉ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY.

Polsko připravuje založení Národního potravinářského holdingu, který bude sjednocovat státní společnosti prodávající zemědělské komodity a zpracované potravinářské výrobky. Cílem holdingu je napomoci zemědělcům, kteří jsou nuceni prodávat výrobky mezinárodním obchodním řetězcům za nízké ceny. Holding bude soustředěn kolem polské státní společnosti Krajowa Spółka Cukrowa (produkující cukr a zpracované ovoce a zeleninu), která již spustila internetový obchod s některými svými výrobky. Holding by měl podle polského ministra zemědělství Henryka Kowalczyka vzniknout již v příštích několika měsících.


BUDOUCÍ HOLANDSKÁ VLÁDNÍ KOALICE ZVAŽUJE ZAVEDENÍ NULOVÝCH SAZEB DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY NA OVOCE A ZELENINU, ZVÝŠIT BY SE NAOPAK MĚLY SAZBY PRO SLAZENÉ NÁPOJE.
Budoucí holandská vládní koalice zvažuje zavedení nulových sazeb daně z přidané hodnoty na ovoce a zeleninu, zvýšit by se naopak měly sazby pro slazené nápoje, a to s cílem posílit zdravý životní styl v Holandsku. Podle studií realizovaných na začátku letošního roku podobné kroky podporuje většina holandské veřejnosti, zavedení vyššího DPH na slazené nápoje, a naopak nulového DPH na ovoce a zeleninu podporuje i Nizozemská rada pro zdraví a společnost. Podobné kroky zvažuje i Německo, nová německá vláda zdůraznila, že se zaměří na omezení reklamy na potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru a soli určených primárně pro děti. Budoucí holandská vláda rovněž usiluje o posílení transparentnosti informací poskytovaných o potravinách, přislíbila proto vytvoření nového značení země původu pro potraviny, které byly vyprodukovány regionálně, a zavázala se k nákupu udržitelných a lokálně produkovaných potravin v rámci veřejných zakázek.


I v roce 2022 bude FOODEX Japan s českou účastí

Ministerstvo zemědělství nabízí českým firmám možnost prezentovat se na veletrhu Foodex Japan 2022, 8.–11. března. Z důvodu cestovních omezení však zejména prostřednictvím…


Datum konání: 20.1.2022  13:00 – 15:00

Pozvánka na webinář „Obchodování v UK v oblasti agro-potravinářství a agro-potravinářských…

Máte zájem o obchodování s UK? Zajímá Vás, jak úspěšně navázat kontakty s britskými partnery a co rozhoduje o úspěchu na britském trhu i v souvislosti s brexitem? Přihlaste…


Datum konání: 19.1.2022  8:00 – 16:00

Ministerstvo zemědělství organizuje Den se zemedělským diplomatem ve Spojených arabských emirátech…

ZVEME VÁS NA ONLINE SETKÁNÍ (á 30 min) ve středu 19. 1. 2022 od 8 hod do 16 hod (SEČ). Zemědělský diplomat, Lukáš Zamrzla, je připraven s Vámi prodiskutovat konkrétní…


7.1.2022

Index cen potravin FAO dosáhl v roce 2021 desetiletého maxima

Podle nejnovějšího reportu FAO z 6. ledna 2022, hodnota FAO Food Price Indexu v prosinci klesla meziměsíčně o 0,9 %. I navzdory tomu byl na konci roku 2021 index o 25 % nad hodnotami loňského prosince.


7.1.2022

Vietnamské cukrovary bojují o přežití

V rámci obchodní dohody ATIGA mezi deseti zeměmi jihovýchodní Asie (ASEAN), musel Vietnam od 1. 1. 2020 snížit mj. dovozní clo na cukr z 85 % na 5 %.


7.1.2022

Nový zákon o rozvoji vinařství a zahradnictví na Ukrajině

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon „O změnách některých legislativních aktů Ukrajiny o podpoře rozvoje v oblasti vinařství a zahradnictví“, který byl přijat Nejvyšší radou dne 17. prosince 2021. Informovala o tom tisková služba Kanceláře prezidenta Ukrajiny.


7.1.2022

Moderní otroctví v Libanonu

Mezi nejznepokojivější fakta na zdánlivě moderní, demokratické a otevřené společnosti Libanonu patří to, že je v aspektech zaměstnávání cizinců na místním trhu situace podobná apartheidu, s rasistickým přístupem k cizincům najímaným jako pomocná pracovní síla a žijící na jeho území.


7.1.2022

Přebytky mléka v Japonsku

Mlékárenský průmysl vyzývá spotřebitele k větší konzumaci mléka, aby se zabránilo likvidaci jeho přebytků. Velké mlékárenské společnosti a provozovatelé obchodů s potravinami přicházejí s nápady, jak podpořit spotřebu mléka z důvodu současného přebytku syrového mléka v období na přelomu nového roku.


7.1.2022

Vývoz ovoce z jihovýchodní Asie do Číny ovlivněn covidem

Čínské spotřebitele vyděsily nedávné detekce stop koronaviru na importovaném exotickém ovoci, konkrétně se jednalo o pitahayu z Vietnamu a longan z Thajska.

ZDROJ: MZe