Rakousko: „brzda nákladů na elektřinu“

Subvence nákladů na elektřinu („brzda nákladů na elektřinu“) obchod nebo zemědělství/lesnictví

 

Rakouská vláda přijímá opatření, aby zmírnila rostoucí náklady na energii. Dotace nákladů na elektřinu („brzda nákladů na elektřinu“) je k dispozici všem osobám provozujícím živnost nebo zemědělství a lesnictví na stejné adrese, kde mají hlášeno své hlavní bydliště. Předpokladem je, aby měřicí místo zásobovalo domácnost i elektřinou.

Žádost o cenovou brzdu elektřiny je možné podat od 17. dubna do 31. května, uděluje se v závislosti na spotřebě a čisté ceně elektřiny až do výše 2 900 kWh/rok a to domácnostem se zemědělským nebo komerčním profilem energetické zátěže.

 Dotace závislá na spotřebě až 2 900 KWh/rok na období od 1. června 2023 do 31. prosince 2024 bez ohledu na počet osob v domácnosti. Je vyžadována aktivní aplikace.

Při čisté ceně elektřiny 45 centů/kWh činí federální dotace 30 centů/kWh a dotčená domácnost platí 15 centů/kWh čistého. Domácnost tak zaplatí prvních 10 centů/kWh a částku, která přesáhne horní hranici 40 centů/kWh. Doplatek nákladů na elektřinu je pevná částka až 61,25 EUR na další osobu registrovanou jako její hlavní bydliště. Platbu provádí dodavatel elektřiny formou dobropisu na ročním/konečném vyúčtování.

ZdroJ. LKO, https://www.stromkostenzuschuss.gv.at/lufg/antrag, ČMSZP