EK: Evropská zelená dohoda udržitelnější využívání rostlinných a půdních přírodních zdrojů

Komise 5.7.2023 přijala balíček opatření pro udržitelné využívání klíčových přírodních zdrojů , který má rovněž posílí odolnost potravinových systémů a zemědělství EU .

Zákon o monitorování půdy přivede EU na cestu ke zdravé půdě do roku 2050 tím, že shromáždí údaje o zdravotním stavu půdy a zpřístupní je zemědělcům a dalším správcům půdy.

 

Pokud jde o monitoring, je otázkou – k čemu a jak jsou tyto data využívána…zda budou využívány k posílení příležitostí a zmírnění rizik vlastníků a uživatelů půdy nebo budou nástrojem trestu a monitoringu bez přidané hodnoty.

Protože monitoring znamená vždy významné navýšení byrokratické zátěže resp. práce navíc, která není často vyvážena benefitem pro vlastníka/uživatele pozemku.

 

Zákon rovněž činí z udržitelného hospodaření s půdou normu a řeší situace nepřijatelných zdravotních a ekologických rizik v důsledku kontaminace půdy .

Tzn. že členský stát bude muset monitorovat a určí kontaminované oblasti.

Dnešní návrhy rovněž podpoří inovace a udržitelnost tím, že umožní bezpečné využívání technického pokroku v nových genomických technikách, umožní vývoj plodin odolných vůči klimatu a sníží používání chemických pesticidů a zajistí udržitelnější, vysoce kvalitní a rozmanitější osivo a reprodukční materiál pro rostliny a lesy. Nová opatření rovněž navrhují snížit plýtvání potravinami a textilií , což přispěje k efektivnějšímu využívání přírodních zdrojů a dalšímu snížení emisí skleníkových plynů z těchto odvětví.

 

Tato opatření přinesou dlouhodobé ekonomické, sociální, zdravotní a environmentální výhody všem . Tím, že nová pravidla zajišťují odolnější přírodní bohatství, podporují zejména lidi žijící přímo z půdy a přírody. Přispějí k prosperujícím venkovským oblastem, potravinové bezpečnosti, odolnému a prosperujícímu biohospodářství , postaví EU do čela inovací a rozvoje a pomohou zvrátit ztrátu biologické rozmanitosti a připravit se na důsledky změny klimatu.

 

 

Nový zákon EU ke zvýšení hodnoty půdy a jejích zdrojů

60 až 70 % půd v EU je v současnosti nezdravých . Kvůli erozi je navíc každý rok odplavena miliarda tun půdy, což znamená, že zbývající úrodná vrchní vrstva rychle mizí. Náklady spojené s degradací půdy se odhadují na více než 50 miliard EUR ročně.

Návrh vůbec první legislativy EU o půdě poskytuje harmonizovanou definici zdraví půdy , zavádí komplexní a soudržný rámec monitorování a podporuje udržitelné hospodaření s půdou a sanaci kontaminovaných míst . Návrh přináší několik zdrojů údajů o půdě pod jednu střechu a kombinuje údaje o vzorkování půdy z rámcového průzkumu využití půdy a pokrytí území EU (LUCAS) se satelitními údaji z programu Copernicus a vnitrostátními a soukromými údaji. Konečným cílem je dosáhnout zdravé půdy EU do roku 2050 v souladu s ambicí EU nulové znečištění.

Údaje o půdě podpoří inovace, technologická a organizační řešení , zejména v zemědělských postupech. Pomůže zemědělcům a dalším vlastníkům půdy zavést nejvhodnější metody zpracování a pomůže jim zvýšit úrodnost půdy a výnosy a zároveň minimalizovat spotřebu vody a živin. Tyto údaje navíc zlepší naše chápání trendů v oblasti sucha, zadržování vody a eroze, čímž posílí prevenci a řízení katastrof . Zdravá půda a lepší údaje poskytují zemědělcům a správcům půdy další příležitosti k příjmu,kteří mohou být odměňováni za uhlíkové zemědělství, dostávat platby za ekosystémové služby nebo za zvyšování hodnoty zdravých půd a potravin na nich vyrobených. Návrh neukládá žádné přímé povinnosti vlastníkům půdy a správcům půdy, včetně zemědělců.

Členské státy definují pozitivní a negativní postupy pro hospodaření s půdou. Budou také definovat regenerační opatření, aby se degradovaná půda vrátila do zdravého stavu, a to na základě vnitrostátních hodnocení zdravotního stavu půdy. Tato hodnocení budou také informovat o dalších politikách EU, jako je LULUCF, SZP a vodní hospodářství.

Návrh rovněž požaduje, aby členské státy řešily nepřijatelná rizika pro lidské zdraví a životní prostředí způsobená kontaminací půdy, přičemž se řídí zásadou „znečišťovatel platí“ . Členské státy budou muset identifikovat, prozkoumat, posoudit a vyčistit kontaminovaná místa.

Odolnější potravinové systémy s novými genomickými technikami

Zemědělci a chovatelé potřebují přístup k nejmodernějším inovacím. Nové technologie mohou pomoci zvýšit odolnost zemědělství i zalesněné půdy a chránit sklizeň před účinky změny klimatu, ztrátou biologické rozmanitosti a zhoršováním životního prostředí. New Genomic Techniques (NGT) jsou inovativní nástroje, které pomáhají zvyšovat udržitelnost a odolnost našeho potravinového systému. Umožňují vývoj vylepšených odrůd rostlin, které jsou odolné vůči klimatu, odolné vůči škůdcům, vyžadují méně hnojiv a pesticidů a mohou zajistit vyšší výnosy , pomáhají snížit používání a riziko chemických pesticidů na polovinu a snižují závislost EU na zemědělském dovozu.

Ve většině případů tyto nové techniky vedou k cílenějším, přesnějším a rychlejším změnám než konvenční techniky, přičemž se pěstuje plodina, která je stejná, jako by bylo možné dosáhnout klasickými technikami, jako je výběr semen a křížení.

Náš návrh bude:

  • stanovit dvě kategorie rostlin získaných pomocí NGT: rostliny NGT srovnatelné s přirozeně se vyskytujícími nebo konvenčními rostlinami a rostliny NGT se složitějšími modifikacemi;
  • obě kategorie budou podléhat různým požadavkům, aby se dostaly na trh s ohledem na jejich různé vlastnosti a rizikové profily. Rostliny z první kategorie budou muset být tzv.oznámeny. Rostliny z druhé kategorie projdou rozsáhlejším procesem směrnice o GMO;
  • poskytovat pobídky k nasměrování rozvoje rostlin k větší udržitelnosti;
  • zajistit transparentnost o všech rostlinách NGT na trhu EU (např. prostřednictvím označování semen);
  • nabízí robustní monitorování ekonomických, ekologických a sociálních dopadů produktů NGT.

Udržitelnější a rozmanitější rostlinné a lesní reprodukční materiály

Evropský sektor osiv je největším vývozcem na světovém trhu s osivem (20 % celosvětového trhu s odhadovanou hodnotou 7–10 miliard EUR a 7 000 společností, většinou malých a středních podniků). Je důležité, aby legislativa odpovídala vývoji vědy. Tento návrh aktualizuje a zjednoduší současná pravidla, z nichž některá jsou více než 50 let stará.

Navrhované nařízení o produkci rostlinných a lesních reprodukčních materiálů a jejich uvádění na trh zvýší rozmanitost a kvalitu semen, řízků a dalšího rozmnožovacího materiálu rostlin (PRM). Zaručí stabilní výnosy budoucích odrůd rostlin prostřednictvím testování udržitelnosti (např. odolnosti vůči chorobám). Semena budou také lépe přizpůsobena tlakům změny klimatu a pomohou zachovat genetickou rozmanitost pěstovaných plodin a přispějí k zajištění potravinové bezpečnosti . Návrh sníží byrokracii a zvýší účinnost a účinnost systémů registrace a certifikace.

U lesních reprodukčních materiálů pomůže EU  zajistit, aby byl vysazen správný strom na správném místě, tak aby se lesy lépe přizpůsobily klimatické změně. Šlechtění stromů umožňuje urychlit adaptaci lesů na změnu klimatu , a tím zajistit jejich pokračující produktivitu v budoucnu.

Snížení potravinového a textilního odpadu

Každý rok se v EU vyplýtvá téměř 59 milionů tun potravin (131 kg/obyvatele) s odhadovanou tržní hodnotou 132 miliard EUR. Více než polovinu potravinového odpadu (53 %) vytvářejí domácnosti, následuje zpracovatelský a výrobní sektor (20 %). Boj proti plýtvání potravinami je trojí výhra: šetří potraviny pro lidskou spotřebu , a tím přispívá k potravinové bezpečnosti . Pomáhá společnostem a spotřebitelům ušetřit peníze a snižuje dopad výroby a spotřeby potravin na životní prostředí .

Aby se urychlil pokrok EU, Komise navrhuje, aby členské státy do roku 2030 snížily plýtvání potravinami o 10 % při zpracování a výrobě a o 30 % (na hlavu), a to společně v maloobchodě a spotřebě (restaurace, stravovací služby a domácnosti). .

Textilní odpad také zatěžuje omezené přírodní zdroje. Přibližně 78 % textilního odpadu spotřebitelé nesbírají odděleně a končí ve směsném domovním odpadu, který je určen ke spálení nebo skládkování. Více informací o dnešním návrhu je ve specializované tiskové zprávě .

Další kroky

Návrhy nyní projedná Evropský parlament a Rada v rámci řádného legislativního postupu.

Pozadí

Evropská zelená dohoda je nutností pro zdraví našich lidí a planety. Od svého představení v prosinci 2019 uvedl do pohybu hlubokou a holistickou transformaci naší společnosti a naší ekonomiky . Dnešní balíček doplňuje předchozí návrhy v rámci pilíře „přírodní zdroje“ zelené dohody.

Tyto iniciativy a jejich cíle spoléhají na řešení, která poskytuje příroda jako náš nejlepší spojenec v boji proti změně klimatu. Abychom naplnili klimatickou neutralitu, zejména abychom zvýšili odstraňování uhlíku přírodními propady, splnili klimatické zákony EU a dodrželi mezinárodní závazky Evropské unie v rámci Pařížské dohody a Kunmingsko-Montrealského rámce biologické rozmanitosti, musíme naléhavě posílit odolnost přírodních zdrojů. ekosystémů v celé EU, zvýšit jejich schopnost pomáhat nám přizpůsobit se změně klimatu a zachovat jejich produkční kapacitu k zajištění trvalé potravinové a materiální bezpečnosti.

Pro více informací

Sdělení o udržitelném využívání přírodních zdrojů

Návrh nových genomických technik

Otázky a odpovědi o nových genomických technikách

Informační list o nových genomických technikách

Animace o nových genomických technikách

Návrh rostlinného a lesního reprodukčního materiálu

Otázky a odpovědi o rostlinném a lesním reprodukčním materiálu

Informační list o rostlinném a lesním reprodukčním materiálu

Návrh plýtvání potravinami

Otázky a odpovědi o plýtvání potravinami

Informační list o plýtvání potravinami

Návrh k půdě

Otázky a odpovědi k  půdě

Informační list o půdě

Návrh na textilní odpad

Tisková zpráva o textilním odpadu

Informační list o textilním odpadu

 

Zdroj: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_3565