Sklizeň ovoce 2020

Tisková zpráva – Z výsledků roční sumarizace dat ze sklizní ovoce, kterou provádí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) vyplývá, že počasí v loňském roce nejvíce přálo švestkám a višním, nejméně se dařilo meruňkám.

Skutečná sklizeň za rok 2020 v případě jabloní činí přibližně 117801 tun, což je 93 % pětiletého průměru sklizně tohoto druhu. V produkčních jabloňových sadech se stále nejvíce pěstuje odrůda Golden Delicious. Druhou nejpěstovanější odrůdou je stále odrůda Idared následovaná odrůdami skupiny Jonagold.

U hrušní je úroda na 85 % pětiletého průměru, což činí asi 5763 tun. Nejpěstovanějšími odrůdami jsou Konference a Lucasova, které výrazně v sortimentu dominují.

Z peckovin si nejlépe vedly švestky, které se společně s višněmi na rozdíl od ostatních peckovin, vypořádaly s jarními mrazíky výrazně lépe a poskytly výnos 8963 tun, což činí 112 % pětiletého průměru u tohoto ovoce.

Nejhůře v peckovinách dopadly meruňky s výnosem 471 tun, což je pouhých 31 % pětiletého průměru těsně následované třešněmi (38 %) a broskvoněmi, kterých se letos urodilo pouze 433 tun.

Kvalita plodů je negativně ovlivněna vlivem pozdních jarních mrazů. V letních měsících se na území ČR vyskytly i extrémní úhrny srážek místy provázené krupobitím, které způsobily další ztráty na kvalitě a výnosu zejména u jádrovin.

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí

 

 

Přílohy