Téma: Smluvní výpas dobytka

  • Každý dotační titul má své parametry

„Ve věci smluvního výpasu dobytku bych rád uvedl, že primárním kritériem pro posuzování, zda a jaká zvířata lze pást na DPB žadatele, jsou podmínky stanovené pro poskytování konkrétního dotačního titulu, na nějž žadatel žádá.“ uvedl Ing. Vopava ředitel Sekce přímých plateb, environmentálních podpor PRV a SOT.

AEKO – je třeba sledovat

– Intenzita hospodářských zvířat (dále jen intenzita) – při fyzické kontrole se počítají všechna přítomná zvířata dle druhu a kategorie bez ohledu na to, zda jsou či nejsou na žadatele.

Managment TTP – V případě některých managementů na zemědělské kultuře T (trvalý travní porost) se při fyzické kontrole ověřují zákazy pastvy či pasení pouze konkrétního druhu – opět se zohledňují všechna zvířata bez ohledu na to, zda jsou či nejsou žadatele.

Například:

o AEKO/management S3 – DPB nevhodný k přepasení = zákaz pastvy

 o AEKO/management S4-P – DPB vhodný k přepasení – pastva možná až od 15.8.

o AEKO/management P1 – pastva na T pouze pomocí ovcí nebo koz – od 1.5. do 31.10.

 EZ – je třeba sledovat

– Intenzita hospodářských zvířat s příznakem „ekologická“ – a opět se do výpočtu intenzity počítají všechny bez ohledu na to, zda jsou či nejsou na žadatele.

Managment intenzivní ovocné sady – platí zákaz pastvy hospodářských zvířat.

ANC, PPO – je třeba sledovat

– Intenzita hospodářských zvířat – do intenzity se při fyzické kontrole počítají všechna přítomná zvířata dle druhu a kategorie bez ohledu na to, zda jsou či nejsou vedené na žadatele.

“ obecně platí, že pokud je žadatel zařazen v AEKO – pak vždy platí podmínky AEKO (jsou nadřazené). “

 

Popis a příklady viz výše u AEKO.

Podpora chovu bahnic nebo chovu koz

– kontrola zvířat, které žadatel deklaroval ve své žádosti na toto opatření, a které mají být pasena na trvalých travních porostech (T) nebo travních porostech na orné půdě (G) evidovaných na žadatele v LPIS, nejméně v období od 15. května do 11. září příslušného kalendářního roku. Zvíře, které je evidované na žadatele, a které žadatel deklaroval ve své žádosti, musí být paseno výhradně na travních porostech žadatele.

Pokud paseno není, je to považováno za porušení podmínky. Pokud zvíře není paseno např. z důvodu, že je nemocné, musí být žadatelem podáno ohlášení vyšší moci.

Kontrola na místě postupuje tak, že na každém z DPB, na kterém podle záznamu o pastvě probíhala pastva bahnic/koz, se ověřuje, zda jsou tyto DPB evidovány v evidenci půdy (LPIS) na žadatele. Žadatel mohl na žádosti deklarovat i zbytkové plochy. Zbytkové plochy však nejsou v LPIS vedeny na žádný subjekt, pokud jsou ale žadatelem deklarovány na žádosti – nepovažuje se tato skutečnost za porušení této podmínky. Dále je každý DPB ověřen i v terénu. Na každém z DPB, na kterém podle záznamu o pastvě probíhala pastva bahnic/koz, se ověřuje, zda se na DPB nachází známky po pastvě (v časovém kontextu dle záznamu o pastvě), a dále zda se na něm nachází zemědělská kultura trvalý travní porost nebo travní porost na orné půdě. Pokud se zjistí, že na DPB, na kterém byly paseny bahnice/kozy, se nenacházela zemědělská kultura trvalý travní porost nebo travní porost na orné půdě nebo že DPB ve skutečnosti nebyl vůbec pasen, pak SZIF žádost zamítne. U tohoto opatření je jedno, zda jsou na pastvě případně i jiná zvířata jiného žadatele.

Ohledně ostatních „zvířecích opatření“ se nejedná o podmínky na DPB, ale pouze o podmínkách na konkrétních zvířatech či jiné podmínky ve stanoveném období (PVP/OaK a KBTPM, TPM, TMT a DŽPZ).



Smluvního výpas ekologických pastvin konvenčními zvířaty.

V situaci, kdy ekologická farma má více pastvin, než je schopna spást svými ekologickými zvířaty, může využít zvířata  z konvenční farmy. Tato konvenční farma však musí být zařazena alespoň do jednoho z níže uvedených opatření Programu rozvoje venkova:

• Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (LFA);

• Platby v rámci sítě NATURA 2000 a podle rámcové směrnice o vodě;

• Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO)

Konvenční zvířata nesmí být na stejné pastvině současně s ekologickými zvířaty. Omezenou dobou, po kterou se mohou konvenční zvířata pást na ekologických pastvinách, se podle § 14 odst. 1 zákona o ekologickém zemědělství rozumí doba nejvýše 90 dnů během kalendářního roku, tolerovány jsou 3 jakékoliv měsíce. Každý i jen započatý den pobytu konvenčního zvířete na ekologické pastvině se počítá, jako celý den.



Pastva ekologických zvířat na konvenčních pozemcích

Ekologicky chovaná zvířata se mohou pást na běžných pozemcích za podmínky, že:

a)  po dobu nejméně tří let nebyly na ošetření těchto pozemků použity produkty, které nejsou povolené pro ekologickou produkci;

b)  všechna zvířata mimo ekologický chov, která se pasou na těchto pozemcích, pocházejí ze systému hospodaření rovnocenného systémům podle článku 36 nařízení (ES) č. 1698/2005 nebo podle článku 22 nařízení (ES) č. 1257/1999;

c)  všechny živočišné produkty vyprodukované z ekologicky chovaných zvířat, která se však pásla na této půdě, nebudou považovány za produkty ekologického zemědělství, ledaže lze doložit jejich náležité oddělení od zvířat mimo ekologický chov.