Téma: DEFINICE HRANIC DPB – „jejíž hranici lze viditelně identifikovat v terénu vůči okolní ploše“.

Novela Zákona o zemědělství č. 252/1997 Sb. aktualizovala i § 3a odst. 12 zákona o zemědělství, kde se slova „jejíž hranice lze identifikovat v terénu“ nahrazují slovy „jejíž hranici lze viditelně identifikovat v terénu vůči okolní ploše“. POZOR TÝKÁ SE I TTP.

Pro žadatele však tato úprava znamená i praktický dopad. Do roku 2019 identifikace nezřetelných hranic DPB (díl půdního bloku) probíhala i za pomoci GNSS(Globální družicový polohový systém) ze strany žadatele či subjektu, který DPB obhospodařoval službou.

Od letošního roku bude SZIF (s ohledem na novelizaci zákona o zemědělství) připouštět identifikace nezřetelných hranic DPB pomocí GNSS ze strany žadatele či subjektu, který obhospodařoval DPB pro žadatele službou pouze u těch hranic, které jsou mezi DPB jednoho uživatele. V případě hranic, které jsou mezi DPB různých uživatelů, nebude možnost určení GNSS připouštěna, tj. tyto hranice budou muset být zřetelné pomocí přírodních hranic či umělých (např. kůly, kameny). Obhospodařování službami je samozřejmě i nadále možné, ale za podmínky, že DPB mají viditelně identifikované hranice a je možné určit, která plocha náleží konkrétnímu žadateli.“ sdělil ředitel Sekce přímých plateb, environmentálních podpor PRV a SOT Ing. Vítězslav Vopava.