Rada pro zemědělství a rybolov, 26. února 2024

Rada na svém zasedání uvítala nedávná rozhodnutí oznámená Komisí v této souvislosti, jako je částečná výjimka z pravidel pro půdu ležící ladem , tzv. norma dobrého zemědělského a environmentálního stavu 8 ( GAEC 8 ), stažení návrhu pro nařízení o udržitelném používání.

 

Jedno z opatření, na kterých se Rada dohodla, se týká změn pravidel standardu

DZES 1 , který ukládá požadavek udržovat plochy trvalých travních porostů stabilní ve srovnání s referenčním rokem 2018. Nemožnost rozorat TTP, vede k úbytku variability příjmů zejména těch zemědělců, kteří ponížili chovy dobytka.

DZES 6 , Rada vyzvala Komisi, aby přezkoumala postupy, které jsou možné pro pokrytí půdy, s cílem zohlednit regionální charakteristiky, aby zemědělci mohli těžit ze zvýšené flexibility . Komise tuto možnost přezkoumá a v dubnu předloží pokyny.

AMS je systém založený na automatizované analýze satelitních snímků z Copernicus. Tato revize, která má být provedena v březnu 2024, výrazně pomůže snížit počet návštěv na farmách ze strany vnitrostátních správ, v některých případech o 50 % nebo více. Otázkou je u koho se sníží

Komise zveřejní vysvětlující poznámku s cílem vysvětlit a objasnit použití konceptu tzv. vyšší moci nebo výjimečných okolností ( nepředvídatelné události jako jsou případy velkého sucha nebo povodní)

 

Co je neuspokojivé

 

PRŮZKUM BEZ ŘEŠENÍ

V březnu chce řešit teprve průzkum  důvodu nespokojenosti mezi zemědělci, ab yto poté na podzim vyhodnotila ?!?

ÚKOLY BEZ TERMÍNŮ

  • prozkoumání způsobů, jak zlepšit situaci zemědělců ve střednědobém až dlouhodobém horizontu 
  • postavení v potravinovém řetězci .
  • přezkum základních aktů společné zemědělské politiky.

 

S ohledem na tento zastřešující cíl poskytli ministři zemědělství politické pokyny ke zlepšení role zemědělců jako garantů naší potravinové bezpečnosti a zároveň zajistili dodržování našich závazků v oblasti udržitelnosti životního prostředí. To by vyžadovalo cílené úpravy základních aktů SZP, které by zajistily rovnováhu účinků obchodních dohod a pomohly ukrajinskému zemědělskému vývozu dosáhnout jejich tradičních trhů.

 

Zároveň pokračuje strategický dialog o budoucnosti zemědělství zahájený Komisí s cílem určit způsoby, jak SZP v dlouhodobém horizontu zlepšit. Pokud máte podněty, přepošlete je na info@cmszp.cz