Aktuality nejen z EU

Nový čínský standard pro sušené mléko a modifikované sušené mléko

12. 4. 2024

Dne 12. března 2024 zveřejnila čínská Národní zdravotní komise společně se Státní správou pro tržní regulaci 47 nových a revidovaných národních standardů potravinové bezpečnosti. Řadí se mezi ně i národní standard pro sušené mléko a modifikované sušené mléko, který nese kódové označení GB19644-2024 a představuje revizi standardu z roku 2010.

Standard se týká sušeného mléka (plnotučného, polotučného, odstředěného) a modifikovaného mléka. Vstup nového standardu v platnost je stanoven na 8. února 2025 a bude se vztahovat na všechny produkty prodávané na čínském trhu, tedy i na ty z dovozu. Původní standard ošetřoval pouze mléko kravské a kozí (někdy z čínštiny překládané i jako ovčí), nová verze zahrnuje i mléko velbloudí, jačí, oslí a kobylí, přičemž s výjimkou produktů z kravského mléka musí být druh mléka uveden na etiketě. Došlo ke změně definice modifikovaného sušeného mléka, kdy se musí jednat o produkt s obsahem sušiny z hlavní ingredience ne menším než 70 %.

Anglický překlad standardu vyhotovený americkým ministerstvem zemědělství je dostupný pod tímto odkazem.

Workshop o migrujících a sezónních pracovnících: 10. dubna se Geopa zúčastnila workshopu SafeHabitus v Evropském hospodářském a sociálním výboru. V rámci technické diskuse Christien Miroir (expert z Boerenbond) představil výzvy a příležitosti, kterým čelí vlámští farmáři při zaměstnávání sezónních pracovníků. Kromě toho předseda Lechner představil hlavní názory Geopy na toto téma v panelu moderovaném Andreasem Thurnerem, vedoucím EU a mezinárodních vztahů člena Geopy, LKÖ a člena EHSV. Konstruktivní návrhy Geopa kontrastovaly s návrhy jiných stran (odborů, nevládních organizací), které se zaměřovaly na obhajobu posílení sociální podmíněnosti SZP. Na druhé straně Komise oznámila, že navzdory nedávným žádostem některých členských států nebude sociální podmíněnost ze SZP odstraněna. Tisková zpráva o akci je k dispozici zde GEOPA(24)01201 . Podrobnosti o akci jsou k dispozici zde .

*       Nový migrační pakt: tento týden bylo dosaženo konečné dohody o novém evropském migračním paktu. Důležité je, že zatímco většina ustanovení se zaměřuje na pravidla pro přijímání a azyl, pakt zahrnuje nový soubor partnerství pro talenty, která se v současnosti rozvíjejí s asijskými a severoafrickými zeměmi. Cílem partnerství je sladit potřeby pracovních sil v Evropě s kandidáty ze zemí mimo EU. Partnerství doprovází úplná implementace EU Talent Pool (dosud v pilotní fázi), jehož cílem je poskytnout evropskou online platformu pro nábor migrantů.

V Bosně a Hercegovině se ročně vypije 1,6 mil. hektolitrů importovaného piva
V těchto dnech uvedl portál „e-Kapija“, že Bosna a Hercegovina dovezla za rok 2023 cca 1,6 mil. hektolitrů piva. Celkový objem dovezeného piva byl o něco nižší (0,6 %) než v roce 2022, ale hodnota dovozu narostla oproti roku 2022 o více než 25 % a činila 91,7 mil. EUR.
V emirátech se buduje nová vertikální farma, opět největší na světě
Neuběhly ani dva roky od slavnostního představení největší kryté farmy na světě s názvem Bustanica a byl ohlášen nový projekt. Ten je samozřejmě, jak tomu v Emirátech bývá, ještě mnohem lepší a větší.
Nově zaváděná daň z ochrany lesů má přispět k uhlíkové neutralitě Japonska
S počátkem nového fiskálního roku v Japonsku vstoupila v platnost nová daň z ochrany lesů. Jedná se o další z finančních nástrojů v rámci Základního plánu pro lesy a lesnictví, jenž tvoří součást národní strategie pro dosažení čistých nulových emisí (uhlíkové neutrality) do roku 2050, resp. snížení emisí skleníkových plynů o 46 % do roku 2030.
Nedostatek osiva hrachu na Ukrajině – příležitost pro český export
Hlavním důvodem je otevření nových exportních příležitostí, zejména do Indie.  Na trhu s hrachem došlo nedávno k příznivým změnám pro ukrajinský export.