Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů řešil společná témata s ASZ ČR

Vážení členové ČMSZP,

po Vašem upozornění se chceme vyjádřit k článku, který byl zveřejněn na webu ASZ a také byl vydán v časopisu Zemědělec.

My jsme pro celou členskou základnu připravili samostatný zápis z jenání, který jste na našem webu mohli nalézt již 19.9.2023 pod názvem:

Setkání zástupců NNO – ČMSZP s ASZ dne 18. září 2023 

Setkání zástupců NNO – ČMSZP s ASZ dne 18. září 2023

Jelikož respektujeme pravidla nešířit interní, často neveřejné informace a data. Je tento zápis zaheslován tak, aby k němu měli přístup právě jen naši členové. NESLOUŽÍ K ŠÍŘENÍ.

Nicméně chceme některá vyjádření v článku uvést na pravou míru. Tudíž cheme představit zásaní body, které se řešily. Domluvili jsme se s ASZ, že budou v rámci našich setkání dále debatovány. Neznamená to však, že vždy a na všem se shodneme.

 

Za ČMSZP padlo zejména podpora ve smyslu:

1. Diskuze napříč nevládkami – chápeme, že je třeba vyvolat  a jednat s odbornými nevládními organizacemi, už v minulosti jsme nalezli společné průsečíky – např. jednání s MŽP a AOPK na téma vlk; společná snaha o zajištění vyšší míry o kofinancování SP SZP, apod.

2. Komunikace s MZE – apelovali jsme na znovuzavedení Kulatých stolů s ministrem. Tak abychom si jako spolupracující organizace mohli vyměnit názory, argumenty a postřehy z podnikatelské sféry. Zároveň chceme být včas informováni o krocích MZe a také jejich resortních organizací, aby podnikatelé  měli v dostatečném předstihu informace o tom, co je čeká. A zda je možné případná rozhodnutí zvrátit (reflektovat naši argumentaci z praxe) či najít jiná řešení, které MZe nemuselo navrhnout. Významná část se věnovala i byrokratické zátěži a důležitosti nacházet řešení, nejen podněty.

3. Podpora MSP – ASZ vyslovilo nároz (viz jejich článek), že by dotace měly směřovat k MSP, a to zejména ty národní. Zástupci ČMSZP si vyslechli argumenty, ale bohužel nemáme oficiální data ani statistiky z MZe  které by tyto návrhy/podněty potvrdily či vyvrátily. Proto zástupci ČMSZP sdělili, že danou tématiku projednají na předsednictvu svazu ČSMZP (které se konalo 4.10.2023, kde se zástupci shodli, že nemáme dostatečnou analýzu dat z ÚZEI a ani dostatek informací ohledně omezení/škrtů národních dotací. Během jednání, které se má uskutečnit 17.10.2023, budeme právě proto apelovat na ministra Marka Výborného).

Souhlasíme s tím, že předseda František Winter zdůraznil, že aktuálně jsou nejvíce ohroženy střední podniky, které nejsou dostatečně podporovány a mnohé dotační výzvy nemohou kvůli nastaveným podmínkám čerpat. Zmiňoval také problém plánovaného zvyšování daně z nemovitých věcí a danění dotací (které například neexistují v Polsku, Lotyšsku nebo Rakousku).

Jako velké selhání slhledáváme i rozhodnutí MZe zrušit dotační kompenzaci 20D – pro masný skot….Podle neověřených informací se jednalo z pohledu rozpočtu MZe o pouhých 38 mil.Kč.

4. Rodinné farmy – ano, toto téma bylo jedním z řešených. Zástupci ČMSZP uvedli a požádali o bližší informace, co je tímto pojmem míněno, a jak si představují implementaci jejich myšlenky/nápadu do praxe. Místopředseda také požádal o zaslání podrobnějších informací/podkladů k tomuto tématu. Proto abychom jsme se mohli vyjádřit adekvátně (nechceme, aby došlo k navýšení byrokracie). To se prozatím nestalo.