Ministr Výborný: Kazachstán plánuje otevřít 120 mléčných farem. Češi by mohli dodat tisíce dojnic i technologie pro dojení a zpracování mléka

Velké exportní příležitosti pro české dodavatele nabídne v následujících letech Kazachstán. Země plánuje v nejbližších letech otevřít 120 velkých farem zaměřených na produkci mléka, kde by se mohlo chovat až 55 tisíc dojnic. Na jednání s českým ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to uvedl jeho kazašský protějšek Aidarbek Saparov.
„Kazašské zemědělství se rychle rozvíjí, pro současnou vládu země je jednou z důležitých priorit, tomu odpovídají i velké finanční pobídky, které do zemědělství směřují. Kazachstán má velký potenciál i pro české dodavatele, proto jsem právě sem vyrazil s více než čtyčiceti českými podnikateli z oblasti zemědělství, potravinářství či strojní výroby,“ řekl ministr Výborný.
Vzhledem k avizovanému zájmu o dodávky skotu a genetického materiálu je součástí
delegace i místopředseda Českomoravské společnosti chovatelů Josef Kučera. „Česká republika má dlouhodobě fungující systém genetického hodnocení skotu. Díky tomu máme konkurenční výhodu proti jiným zemím. Dokážeme případným zájemcům poskytnout kompletní údaje o každém kusu zvířete, jeho původu, užitkovosti a genetických dispozicích.
Máme skvělé jméno v oblasti šlechtění, a proto je o česká zvířata dlouhodobě velký zájem,“ uvedl Josef Kučera.

 

Více ZDE