Ptali jste se nás na náš postoj k aktuální situaci na trhu s obilovinami a olejninami…..

Bohužel, to co jsme intenzivně řešili v březnu se do puntíku naplňuje, i přes naše varování a snahu KOMUNIKOVAT PROBLÉM nejen s MZe, ale i s veřejností, ve spolupráci s ostatními státy.

Může jít o obrázek 6 lidem , sedícím lidem a indoor

Za ČMSZP jsme i proto uspořádali jako první březnové setkání V4, které bylo jako „výkopové“ ze série setkání, jež vedli k zastavení prodeje ukrajinského obilí a dalších zemědělských komodit ve státech sousedících s Ukrajinou. ČR se tehdy k zákazům nepřidalo.

Kulatý stůl v Opavě

„U nich to významným způsobem snižuje ceny a způsobuje to konkurenci jejich zemědělcům. U nás zatím taková situace nenastává. Naopak my děláme kroky k tomu, abychom snížili ceny potravin,“ sdělil CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala

ČMSZP je k dispozici jakékoliv debatě, které povede ke zlepšení situace v ČR a svoje know-how šíří veřejně i s ostatními nevládkami. Vnímáme obavy zemědělců a našich členů, které řešíme, nebereme je na lehkou váhu. I proto další jednání na toto téma  proběhne v Nitře tento týden.

Hlavní body shrnutí našeho březnového jednání se nedotýkají jenom dovozu, ale i dalších témat, jež dále monitorujeme…

Profipress: Zástupci České republiky, Slovenska a Polska se sešli u jednoho stolu, aby řešili aktuální problémy zemědělství v těchto státech.

Jiří Michalisko, člen předsednictva ČMSZP, vysvětluje v dubnu divákům televize Prima možné dopady ukrajinských zemědělských komodit na trh EU, a to včetně problematiky skladovacích kapacit na další období. Již první výkop k tomuto tématu jsme započali 6.3.2023 v Opavě se zástupci vládních i nevládních organizací.

No a na závěr přikládáme odkaz na tiskovou zprávu MZE ze dne 9.8.2023
Ministr Výborný: Kvůli situaci se zemědělskými komoditami
na EU trzích jsem vyzval eurokomisaře Wojciechowského k aktivnějšímu řešení