Novinky v slovenské legislativě: Podpora poľnohospodárstva, potravinárstva a rozvoja vidieka

V poslední době se objevila řada novinek ve slovenské legislativě, které se týkají podpory poľnohospodárstva, potravinárstva a rozvoje vidieka, které byly představeny v rámci naší konference v Rakvicích.

Změny v legislativě na Slovensku

Farmářské bitúnky

Jednou z důležitých změn je přijetí nového zákona o veterinární péči, který se týká farmářských bitúnků. Tyto bitúnky mají za cíl zpracovávat a získávat maso z farmového chovu a zvěře v souladu s přísnými požadavky na hygienu. Povolení k zabíjení zvířat střelnou zbraní vydává RVPS na základě žádosti na období jednoho roku.

Bitúnky: Je to místo, kde se provádí porážka zvířat a následné úpravy masa, jako je čištění žaludků, balení masa a další manipulace se surovinami.

Institut sezónních prací

Další změnou se týká institutu sezónních prací, kde je nyní možné uzavírat pracovní dohody na výkon sezónní práce po dobu až osmi měsíců. Úlevy na odvodech při sezónní práci dosahují až 50 % průměrné měsíční mzdy před dvěma lety.

Rodinné podniky a farmy

Zákon o sociální ekonomice a sociálních podnicích přináší novinky v oblasti rodinných podniků a rodinných farem. Rodinný podnik je takový, který vykonává poľnohospodárskou činnost a má za cíl posilovat vztahy mezi členy rodiny.