Novela zákoníku práce – co zaměstnavatele nejspíš čeká od 1.1.2024 (DPP a DPČ)

ZDŮVODNIT, ZDŮVODNIT, ZDŮVODNIT ANEB IMPLEMENTACE směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1158 o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob a směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1152 o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v EU

 

 

DPP A DPČ

  1. PÍSEMNÉ ZDŮVODNI PROČ JE ZAMĚSTNANEC NA DPP, DPČ A NE NA HPP

§ 74 zákoníku práce je stanoveno, že zaměstnavatel by měl plnění svých úkolů zajišťovat především zaměstnanci v pracovním poměru. Novela směřuje k stejnému cíli a tvrdí, že pokud by zaměstnanec v posledních 12 měsících pracoval pro zaměstnavatele na některé z dohod minimálně 180 dní, má právo podat písemnou žádost o přechod na zaměstnání v pracovním poměru. Zaměstnavatel je pak povinen do jednoho měsíce odpovědět písemně s odůvodněním.

 

2. Vznik nároku na dovolenou s účinnosti k prvnímu dni kalendářního roku následujícího po dni vyhlášení zákona, tedy k 1. 1. 2024.

 Proplácení dovolené má několik parametrů

  • týdenní pracovní doba u zaměstnanců pracujících na DPP a DPČ (20 hodin týdně)
  • pracovněprávní vztah musí trvat nepřetržitě alespoň čtyři týdny (28 dní v roce)
  • zaměstnanec či zaměstnankyně zároveň musí odpracovat minimálně čtyřnásobek své týdenní pracovní doby (min. 80 hodin za rok.)

Zaměstnanci při vyměřování dovolené za odpracování každých 20 hodin vznikne právo na cca 1,5 hodiny dovolené. Výsledek se má  zaokrouhlit na celé hodiny nahoru. Nebude-li mít zaměstnanec možnost si dovolenou vyčerpat v průběhu pracovněprávního vztahu, zaměstnavatel mu za ni po skončení práce podle dohody poskytne náhradu (tzn. i finanční vyrovnání za nevyčerpanou dovolenou).

 

3. Rozvržení pracovní doby nejméně tři dny předem – tzn. písemně rozvrhovat pracovní dobu vč.přestávek.

 

4. Nárok na ošetřovné při péči o nemocného člena rodiny neboli pečovatelskou dovolenou – 5 dní v roce  nárok platí to pro dohodáře, kteří jsou nemocensky pojištění.

 

5. Nárok na příplatky, náhradní volno nebo náhradu odměny za výjimečných okolností. Tzn. noční práce, práce ve ztíženém pracovním prostředí, o víkendu nebo ve svátek.

 

6. Nadále bude možné ukončit smluvní vztah výpovědí s patnáctidenní výpovědní dobou. Nicméně dohodáři budou mít právo požádat o písemné ZDŮVODNĚNÍ propuštění. Pokud zaměstnavatel povinnost nedodrží, může mu být uložena pokuta až do výše 200 000 Kč, a to na základě navrhované novely zákona o inspekci práce.

 

Limit maximální pracovní doby na Dohodu o pracovní činnosti (DPP) u jednoho zaměstnavatele zůstal na 300 hodin ročně (u DPČ totéž – 20hod/týdně bez dovolené a náhrad). Tento limit nezahrnuje dobu strávenou na dovolené nebo v době náhradního volna, což znamená, že v doba nedělání se nepromítne do 300 hodinového limitu.

Také daň z příjmů a podmínky pro odvádění sociálního zabezpečení zůstávají beze změny.

Více na: https://portal.pohoda.cz/zakon-a-pravo/pracovni-pravo/novela-zakoniku-prace-2023-%E2%80%93-nejdulezitejsi-zmeny/