Komise v lednu spustí „strategický dialog“ se zemědělci, chce řešit budoucnost agrární politiky

Evropská komise v lednu zahájí strategický dialog o budoucnosti zemědělství. Iniciativa má podle evropského komisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského pomoci určit směr diskusí o podobě společné zemědělské politiky EU (SZP).

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen začátkem prosince na konferenci o budoucnosti zemědělství potvrdila, že v lednu zahájí strategický dialog se zástupci agrárního sektoru. Svou snahu podpořit „více dialogu a méně polarizace“ zmínila předsedkyně Komise již ve svém projevu o stavu Unie v září letošního roku.

Do dialogu se zapojí celá škála zemědělsko-potravinářských subjektů, „od malých tradičních výrobců biopotravin až po velké producenty pšenice“, uvedla předsedkyně.

Ačkoli von der Leyen neuvedla podrobnosti programu, představila některé otázky, které budou ústředním bodem nadcházejících diskusí.

Patří mezi ně způsoby, jak podpořit venkovské komunity a zajistit jim spravedlivou životní úroveň, a také podpora zemědělství „v mezích naší planety a jejího ekosystému“.

Maximalizace využívání znalostí a technologických inovací a způsob podpory budoucího evropského potravinového systému „v konkurenčním světě“ byly další dvě klíčové otázky, které von der Leyen stanovila mezi priority dialogu.

Třetí pilíř SZP

Podle eurokomisaře Wojciechowského výstupy dialogu připraví půdu pro debatu o budoucnosti SZP, která začne po volbách do Evropského parlamentu v červnu 2024.

„Potřebujeme argumenty pro silnější rozpočet (…) 0,3 % HDP nestačí,“ řekl Wojciechowski novinářům na okraj konference a dodal, že doufá, že dialog „dá signál členským státům, protože o rozpočtu rozhodují“.

Wojciechowski rovněž uvedl, že zemědělská rezerva – nástroj ve výši 450 milionů eur, který má zemědělcům nabídnout dodatečnou podporu ve výjimečných obdobích – „neodpovídá rozsahu problémů“, kterým EU čelí. Místo toho vyzval ke „společné intervenční politice“.

Rozpočet EU podle něj doslova potřebuje takový nástroj, který by vypadal „jako třetí pilíř“ určený právě pro krizovou intervenci.

V současné době se SZP skládá ze dvou hlavních bodů: přímých plateb zemědělcům, které spolu s výdaji souvisejícími s trhem tvoří tzv. první pilíř, a podpory rozvoje venkova, která je považována za druhý pilíř SZP.

Komisař vyzval v této souvislosti k posílení rozpočtu pro krizové intervence a vyjádřil naději, že strategický dialog „bude nápomocen k dosažení tohoto cíle“.

více zde: https://euractiv.cz