UKrajina: Vstup Ukrajiny do EU by mohl ohrozit živobytí evropských zemědělců a předběžná analýza dopadu dohody o volném obchodu mezi Ukrajinou a EU na zemědělství

Zahraniční analýza:

Autoři/Editoři:
Sebastian Hess,
Bernhard Brummer a
Stephan von Cramon-Taubadel

Zemědělství včetně potravinářských výrobků je pro Ukrajinu zvláště zajímavé. V dohodách o volném obchodu zahrnujících Evropskou unii se však zemědělství vždy věnuje zvláštnímu zacházení a podléhá menší a pomalejší liberalizaci než ostatní odvětví. Tento dokument využívá standardní model Global Trade Analysis Project, aby posoudil, jak vstup do Světové obchodní organizace ovlivňuje zemědělství na Ukrajině a jak mohou potenciální bilaterální snížení cel interagovat s potenciálním zvýšením produktivity v ukrajinském zemědělství. Výsledky naznačují, že v důsledku liberalizace obchodu může Ukrajina očekávat zisky z efektivnější alokace svých zdrojů v souladu s komparativní výhodou, což povede ke zvýšení produkce a vývozu pšenice, jiných obilovin a olejnatých semen, ale také několika zpracovaných potravinářské produkty, které těží z levnějších mezivstupů. Ukrajinský vývoz se však soustřeďuje do malého počtu destinací, zejména do Ruska a některých dalších zemí bývalého Sovětského svazu, protože jinde nesplňují standardy kvality. Když ukrajinská výroba těchto produktů vzroste v důsledku zvýšené alokační účinnosti, vývoz do Ruska dále roste a ceny tam klesají, což vytváří negativní účinky směnných relací, které do značné míry kompenzují alokační zisky. Roste také ukrajinský dovoz zemědělských produktů, částečně proto, že ukrajinští spotřebitelé přecházejí na kvalitnější dovážené zboží, přestože domácí produkce roste. Pokud jde o jednání o dohodě o volném obchodu s Evropskou unií, tyto výsledky zdůrazňují pro Ukrajinu skutečnost, že zlepšená zemědělská produktivita pomůže maximálně využít lepší přístup na trh. Výsledky však také zdůrazňují pro Ukrajinu velký význam přijetí mezinárodně uznávaných norem kvality pro diverzifikaci její exportní struktury.

 

zdroj: https://doi.org/10.1596/1813-9450-5264

 


Vstup Ukrajiny do EU by mohl ohrozit živobytí evropských zemědělců

Začátkem minulého týdne maďarský ministr zemědělství prohlásil, že vstup Ukrajiny do Evropské unie by ohrozil živobytí výrobců z jiných členských států, protože „evropští farmáři nemohou konkurovat ukrajinským statkům o rozloze stovek tisíc hektarů, které vlastní západní kapitalisté a které řídí mnohem méně přísné předpisy“.

Istvan Nagy uvedl, že je politováníhodné, že Evropská komise neposoudila dopad možného vstupu Ukrajiny do EU, a dodal, že Ukrajina bude na dobré cestě získat 30 procent společných zemědělských fondů a ostatní členské státy zaznamenají výrazné snížení svých dotací.

Nagy řekl, že dopady možného vstupu na Ukrajinu jsou nyní pro zemědělce v sousedních zemích „hmatatelné“, protože „obchodní překážky byly odstraněny a Ukrajina se stala součástí vnitřního trhu“. Zvýšený dovoz z Ukrajiny vedl k potížím, řekl, a „členové EU sousedící s Ukrajinou se nemohli spoléhat na pomoc Evropské komise“.

Ministr uvedl, že EK vyhrožuje Maďarsku, Polsku a Slovensku řízením pro porušení práva kvůli jejich opatřením zavedeným v reakci na zrušení zákazu dovozu ze strany EU a dodal, že Maďarsko obdrželo oznámení o nadcházejícím řízení.

Zdroj: budapesttimes.hu

Datum zveřejnění: středa 13. prosince 2023