Bezpečnost potravin: FAO spouští příručku pro standardy hygieny potravin

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) spustila komplexní, praktickou a přístupnou příručku, která má pomoci všem aktérům potravinářského sektoru dodržovat mezinárodní standardy pro hygienu potravin. Příručka, jejíž vydání dne 7. června připadlo na Světový den bezpečnosti potravin 2023, vychází z Codexu Alimentarius, který je souborem standardů, směrnic a správných postupů. Codexu Alimentarius spravovaný FAO a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) má chránit zdraví spotřebitelů a podporovat správné postupy v obchodu s potravinami.

Příručka na webové stránce FAO převádí rozsáhlou sadu směrnic a norem pro dobré hygienické postupy (GHP) a analýzu rizik a kritického ovládání bodů (HACCP) do snadno srozumitelných informací. Zvláštní péče byla věnována výzvám, kterým čelí malí potravinářští provozovatelé a producenti v nízkopříjmových a středně příjmových zemích. Webová stránka byla navržena tak, aby dobře fungovala na mobilních zařízeních, která jsou v zemích globálního jihu mnohem rozšířenější než
počítače. Příručka, je zatím dostupná ve třech jazycích (angličtina, francouzština a španělština) a obsahuje i návody pro osobní hygienu, informace jak vzdělávat externí návštěvníky vstupující na místo výroby potravin, správný postup a frekvenci mytí rukou nebo návrhy vhodného oblečení.
Cílem je poskytnout všem provozovatelům v potravinářství (ať už na farmě nebo v jiném článku potravinářského řetězce) nástroj, který jim lepší spolupráci s místními orgány pro bezpečnost potravin při výrobě, zpracování a distribuci. Příručka také zohledňuje institucionální roli vlád a národních expertů, akademiků a relevantních organizací a je důležitým referenčním nástrojem pro globální bezpečnost potravin – poskytuje nejen mezinárodně dohodnuté zásady bezpečnosti potravin, ale také stanovuje společný jazyk, který poskytuje rámec a jednotnost, na základě kterého mohou země jednat a potravinářské podniky komunikovat o bezpečnosti potravin.
FAO podporuje své členy v jejich snahách o zlepšení bezpečnosti potravin různými způsoby. Spolu s WHO poskytuje FAO vědecký základ standardů Codex Alimentarius a podporu při implementaci standardů a rozvoji právních rámců a kapacit.

U příležitosti Světového dne bezpečnosti potravin, 60. výročí založení Komise Codex Alimentarius a představení příručky proběhlo setkání, na kterém vystoupili generální ředitelé FAO a WHO. (FAO online 6/2023; webová stránka FAO s příručkami)

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623