Ztráty úrody ovoce a zeleniny v Británii v důsledku nedostatku pracovníků;

Dle průzkumu Národního svazu zemědělců (asociace zemědělců Anglie a Walesu) mezi jeho členy 40 % respondentů uvedlo, že u nich v letošním roce došlo ke ztrátám v úrodě ovoce a zeleniny v důsledku nedostatku pracovních sil. Farmářům v Británii chybí dle odhadů zhruba 14 % pracovníků.

Průzkum zahrnoval přibližně třetinu britských producentů ovoce a zeleniny. V závislosti na tom pak Národní svaz zemědělců odhadl, že celkové ztráty britských producentů v tomto sektoru kvůli nesklizeným plodinám mohou činit zhruba 60 milionů liber.

V souvislosti s rostoucími životními náklady proto svaz považuje takovouto situaci za
neakceptovatelnou, protože jde o plýtvání kvalitními potravinami, které si Británie nemůže dovolit.

Mezi příčiny nedostatku pracovních sil v Británii patří mimo jiné brexit a válka na Ukrajině, které omezily příchod sezonních pracovníků nejprve z EU a poté i z Ukrajiny, vysoká zaměstnanost v Británii a neochota lidí pracovat v tomto sektoru. Sezónní práce totiž poskytují menší jistoty než jiné alternativní práce a také často nabízejí nižší mzdy. V rámci letošního programu britské vlády, který nabízí krátkodobá víza osobám pomáhajícím při výrobě potravin, bylo pro sezónní pracovníky k dispozici až 38 000 víz. Zemědělský průmysl však tvrdí, že sám potřebuje 70 000.
Zdroj: Up to £60m in UK crops left to rot owing to lack of workers, says NFU | Farming | The Guardian