Agrokomplex 2022: Předseda Winter jednal s ministrem o byrokratické zátěži

Ve dnech 18. – 21. srpna 2022 se v Nitře uskutečnil po dvouleté pauze 47. ročník mezinárodní zemědělské a potravinářské výstavy Agrokomplex 2022.

Za ČR byla zajištěna reprezentace Ing. Františem Wintrem, předsedou ČMSZP a taktéž předsedou Antibyrokratické komise. Dalším zástupcem byla i Romana Zemanová z MAS Frýdlantsko, která zastupuje Národní síť MAS České republiky i v Antibyrokratické komisi a zemědělsky hospodaří s manželem již od roku 1992.

Popis není dostupný.

Hlavním cílem bylo setkání se slovenskými představiteli a zástupci zemědělských subjektů, ale i s aktéry Místních akčních skupin. Největší debata byla zaměřena na zkušenosti s multifondovým financováním v ČR, Antibyokratickou komisi Ministra zemědělství a aktuální jednání k SZP 2023+.

Slováci se s námi zase podělili o aktuální informace z agrosektoru, tj. jak probíhají kontroly projektů, důvody prodloužení administrace jejich projektů (některé se začínají proplácet – aktuální odhad byl průměrně 2 proplacené projekty na jednu MAS).

Prezentovali jsme ČMSZP na výstavním stánku Národní sítě rozvoje venkova Slovenské republiky společně se zástupci NS MAS a Celostátní sítí pro venkov.

Největší zájem byl o informace k čerpání dotací, k činnostem MAS v návaznosti na klimatickou změnu a seznámení s aktivitami a činností MAS se zemědělci a potravináři. Naše Farmářské listy sklidili úspěch a v neposlední řadě pak byl zájem také o regionální značky.

K dispozici jsme měli několik ochutnávek z regionální produkce ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt® a JESENÍKY originální produkt®.

Naši účast na této výstavě hodnotíme jako úspěšnou a nelze opomenout i návštěvu ministra zemědělství Ing. Zdeňka Nekuly, který s předsedou svazu projednával aktuální témata jako je jednání k SZP 2023+ a zamýšlených změn u kompostáren, jež spravují zemědělci.

 

Na závěr nám dovolte poděkovat za úžasné zázemí Národní síti rozvoje venkova Slovenské republiky a za skvělou spolupráci se zástupci Celostátní sítí pro venkov.

 

Další akce na které se uvidíme, nás čeká už tento čtvrtek – na adrese Výstaviště České Budějovice v pavilonu T1.

Popis není dostupný.