XXX. Světový den vody se zaměřil na podzemní vodu – tiskovka MŽP a MZE

Na společné konferenci MŽP a MZE byly představeny priority vodního hospodářství do následujících let je zajistit dostatečné a kvalitní zdroje vody pro zásobování obyvatel pitnou vodou, pro energetiku, průmysl i zemědělství.
V přibližně 21 minutách bylo sděleno, že na aktivitách priorit podzemních vod a zadržování vody v krajině. MŽP i MZe chce spolupracovat jako příklady uvedli zajištění ústavní ochrany vody, zajištění propojování vodárenských i vodohospodářských soustav, realizace opatření podporující zadržování vody v krajině, sledovat možnosti potřebných akumulací povrchových vod, a to se zohledněním vývoje klimatických scénářů (extrémní jevy – povodně, přívalové deště, sucha).  Paní ministryně vyzvedla důležité otázky, kterými se zaobírají, a to jak, jak zachovat vodu nejen v její kvantitě, ale také kvalitě. V diskuzi bylo připuštěno, že energetika a její zdražování hraje významnou roli v rámci zdražení nákladů.
Proto vytvořili adaptační programy pro zadržování vody (obnovy rybníků, původních koryt toků vč. výkupů pozemků) a opatření proti suchu mají připraveny cca 3 mld. Kč z Národních zdrojů obnovy a dalších 35 mld. z OPŽP, dalších 450 mil. Kč půjde na zdroje pitné vody pro obce. 9 mil. Kč pro strategické dokumenty putují na kraje.
V diskuzi ministr zemědělství odpověděl, že odkup vodní infrastruktury obcemi MZe podporuje.
RNDr. Petr Kubala, předseda představenstva SVH ČR, z.s. naznačil, že aktuálně žijeme ve vodním blahobytu. Podzemní vody jsou dle vyjádření  strategickými zdroji pro zásobování pitnou vodou. K tématu navýšení cen bylo naznačeno, že poplatek za odběr vody (podzemních a povrchových) by se měl narovnat.
Pozn: poplatek za odběr podzemních vod 2 Kč za m³ pro pitné účely a 3 Kč za m³ pro jiné účely) vs. povrchová vody je v rozmezí 4,10 -7 Kč  za m³
Nedílnou součástí těchto priorit je i péče o podzemní vody. S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci související s válkou na Ukrajině, nabývají mnohé z uvedených priorit na ještě větším významu.

Podpora rozvoje napojování obcí na veřejné vodovody, včetně zadržení vody v krajině, je pro mě i pro Ministerstvo zemědělství nadále jednou z největších priorit. Připravili jsme řadu dotačních programů v oblasti zemědělství a vodního i lesního hospodářství, které pomáhají zabezpečit dostatečné vodní zdroje a posilují zadržení vody v krajině. V rámci pilotních projektů podporujeme v povodí vodárenských nádrží omezení užívání prostředků na ochranu rostlin v zemědělské prvovýrobě, a tím přispíváme kromě jiného k ochraně kvality podzemních vod. Jedním z důležitých bodů je pro nás i posilování a propojování vodárenských soustav, na které poskytneme v následujících letech kolem 1 až 1,5 miliardy korun ročně v závislosti na připravenosti jednotlivých projektů,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

„V následujících letech můžeme očekávat prohlubování klimatické změny, a proto se musíme připravit a adaptovat na její dopady. To se týká i přístupu k ochraně a využívání zdrojů povrchových, ale i podzemních vod. Jedním z hlavních cílů je zajistit ochranu nenahraditelných zdrojů podzemních vod, včetně jejich ohrožení vlivem různých havárií. I proto chci prosadit ústavní zákon na ochranu vody. Musíme zaměřit pozornost na nové technologie, prosazovat změny v hospodaření s vodou, včetně srážkové, odpadní i šedé. Určitě to bude v této nelehké době finančně náročné, ale musíme pro podporu takových opatření udělat maximum,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Více se můžete dozvědět i zde: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_priority-vodniho-hospodarstvi-v-cr.html