Aktuality ze zahraničí a webináře

1)     Od zahraničních pracovníků MZe:

  • Potravinové skandály v Číně

V souvislosti se Světovým dnem spotřebitelských práv, který se slavil 15. března, se
pozornost čínských médií obrátila k domácím zpracovatelům potravin. Reportáže z některých zpracovatelských závodů vzbudily kvůli odhaleným proviněním proti zásadám potravinovécbezpečnosti silný ohlas znepokojených čínských spotřebitelů. Např. reportáž televizní stanice z provincie Jiangxi, jejíž reportérka v převlečení pracovala v závodě největšího čínského zpracovatele masa Shuanghui. Její reportáž odhalila, že tamější zaměstnanci nedodržují základní hygienické předpisy nezbytné při práci s potravinami. Firma falšovala zdravotní certifikáty většiny zaměstnanců, nenahrazovala jejich silně znečištěné a zapáchající uniformy, zaměstnanci si mnohdy nedezinfikovali ruce před prací, byl zaznamenán případ, kdy zaměstnanec zabalil maso, které upustil na zem.

Podobná situace byla zjištěna i u výrobce nakládané zeleniny Hunan Chaqi Vegetable.
Záběry z výroby nakládaného zelí ukázaly, že i tamější zaměstnanci hrubě porušují hygienické předpisy, čímž produkci vystavují vysokému riziku kontaminace. Největší online obchody proto stáhly instantní nudle s příchutí nakládaného zelí z prodeje.

 

  • Srbsko zakázalo vývoz obilovin a aktuálně také jedlého rostlinného oleje

Jak uvedl portál „e-Kapija“ v souvislosti s probíhajícím válečným konfliktem na Ukrajině, který ještě prohloubil krizi na trhu zemědělských plodin a potravin, Srbsko koncem minulého týdne přijalo opatření zakazující vývoz pšenice, kukuřice, mouky, krupice, ale také řepky a slunečnice. V těchto dnech proběhla novelizace opatření, ve kterém se umožní vývoz obilovin do sousedních zemí (například do Severní Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Rumunska a také Albánie) a to na základě kontraktů, které byly podepsány před vyhlášením tohoto opatření. V rámci této novelizace však Srbsko dodatečně zakázalo vývoz jedlého slunečnicového oleje. Toto opatření má zajistit dostatek surovin pro domácí potřeby, a to jak pro výživu lidí, tak i pro potřeby krmení dobytka. Vyhlášená opatření se dotknou i českých společností, které v loňském roce ze Srbska dovezly skoro deset tisíc tun semene řepky olejky v hodnotě skoro 130 milionů Kč a necelé tři a půl tisíce tun slunečnicového oleje za skoro 114 milionů Kč.

Ministerstvo zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství Srbska vypsalo v těchto dnech výzvu k čerpání subvencí na investice do výroby vína a na jeho propagaci pro rok 2022.

Subvence jsou určené na posílení pozic především menších vinařství. Jednotliví uchazeči mohou v období od 15. 3. do 29. 4. 2022 podávat své žádosti na subvence pro investice do budování nových objektů, nákupu nového zařízení a strojů pro zpracování vinné révy a výrobu vína. K čerpání subvencí se mohou přihlásit srbské fyzické osoby, firmy a zemědělská družstva. Podmínkou je, aby tito výrobci byli registrováni ve „Vinařském registru“ a aby maximální roční produkce nepřekračovala 20 000 litrů vína. Předkládané projekty mohou být v hodnotě od cca. 8 500 EUR na obecné náklady (např. marketing), nákup nových strojů a techniky od cca. 85 000 EUR a na výstavbu nových objektů od cca. 255 000 EUR. Maximální výše prostředků, které jeden subjekt může čerpat během realizačního období, které je plánováno na jeden kalendářní rok, je cca. 350 000 EUR. Srbský vinařský sektor v posledních letech výrazně posiluje a postupně se orientuje i na vývoz. Některá vinařství vyvážejí své víno do zemí západní Evropy a také do USA a Kanady, tedy tam kde se nachází početná srbská diaspora. Nicméně kvalita srbských vín roste a je možné, že časem mohou konkurovat i českým vinařům, a to především na trzích kde se dosahuje vyšších prodejních cen vína, protože srbská vína nejsou levná.

  • Prodej čokolády a cukrovinek v USA stále roste

Prodeje v segmentu cukrovinek dosáhly za rok 2021 v maloobchodních tržbách hodnoty 36,9 mld. USD. Oproti roku 2020 se prodej zvýšil o 11 % a oproti roku 2019 dokonce o 15,4 %. To jsou výstupy studie Národní asociace producentů cukrovinek (National Confectioners Association), která dále předpokládá růst prodejů čokolády a sladkostí tempem, které do roku 2026 dosáhne tržeb 44,9 mld. USD. Tento trend je tak příležitostí i pro producenty a vývozce cukrovinek z České republiky.

91 % oslovených Američanů jezdí na výlety autem a z nich 83 % si vždy nebo alespoň
někdy bere s sebou čokoládu nebo jiné sladkosti bonbóny jako standardní výbavu na cestu. Hlavním závěrem stude je tedy fakt, že cukroviny jsou pro drtivou většinou spotřebitelů nejdostupnější pochoutkou. Nehledě na rostoucí náklady na potraviny, energie či zdravotní péči zůstávají čokoláda či bonbóny snadno dosažitelným prostředkem požitku v této nejisté době. Není ale radno zapomenout, že Amerika stále neúspěšně bojuje s nárůstem obezity, a to hlavně u dětí a mladistvých.

Zvýšením produkce americké energie k nižším cenám benzínu

Nejvlivnější americké zemědělská nevládní organizace Farm Bureau v úterý vyzvala prezidenta Bidena, aby zvýšil využívání domácích zdrojů energie. Důvodem je samozřejmě rostoucí cena ropy, která se za posledních 15 měsíců zvýšila o 130 % na více než 120 dolarů za barel.

Prezident organizace tlačí na odbourání bariér pro domácí produkci energie, včetně navýšení množství vrtů, těžby dalších energetických zdrojů a využívání biopaliv.

Cílem je snížení závislosti USA na ropě z dovozu. Vysokou podporu má i vyšší využívání etanolu ze zemědělské produkce, které může se závislostí na importu pomoci. Cena etanolu je v současné době zvýšených cen pohonných paliv velmi příznivá. Farm Bureau je přesvědčeno, že snížením dovozu ropy a zároveň zvýšením využívání domácích biopaliv a dalších zdrojů energie se posílí nezávislost USA a zároveň dojde k výrazné podpoře amerických farmářů a rurální ekonomiky.

  • Britský supermarket Tesco otevře svůj první obchod zaměřený na zdravé potraviny a zavede tzv.sekci výrobků „pod 100 kalorií“

 

Obří supermarkety vytvořily speciální sekce nabízející nízkokalorické verze typicky nezdravých potravin, jako jsou chipsy, sladkosti a dětské cereálie. Spolu se zákazem potravin s vysokým obsahem tuku, soli a cukru vláda UK oznámila také zákaz reklamy na nezdravé potraviny ve stanovenou dobu večer a zákaz bezplatného doplňování sladkých nealkoholických nápojů v sektoru stravovacích zařízení.
Zdroj: https://www.newfoodmagazine.com/news/161467/tesco-to-open-its-first-store-dedicated-to-healthy-food/

 

Polovina firem v UK není připravena na nová pravidla omezující propagaci potravin s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru
Podle nového průzkumu téměř polovina britských firem není připravena na chystanou legislativu v UK omezující v obchodech propagaci potravin s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru. Studie, kterou nechala vypracovat organizace pro globální standardy GS1 UK, rovněž zjistila, že 20 % podniků o změnách zákona vůbec neví.
Legislativa, která má být zavedena v UK od 1. října 2022, omezí v obchodech propagaci výrobků s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru. Omezení se týkají např. umístění těchto produktů u vchodů prodejen, konců uliček a u pokladen, stejně jako na úvodních internetových stránkách, internetových stránkách jiných kategorií potravin a na stránkách v sekci nákupního košíku nebo placení.
Pravidla týkající se cen navíc zakáží maloobchodníkům nabízet propagační akce na tyto výrobky, jako jsou např. nabídky „kup jeden, dostaneš jeden zdarma“ a „tři za dva“ apod. Průzkum společnosti GS1 UK však ukázal, že 70 % firem si není vědomo, že takovéto akce budou zakázány.

  • V Kataru proběhl největší zemědělský veletrh v zemi a pozitivně překvapil

Katar v posledních letech zažívá velký zemědělský boom. Dalo by se říci, že jde o strategii všech okolních zemí. V případě Kataru ale přišel zlom před pár lety, především v roce 2017, kdy se jim obchodně uzavřely okolní státy kvůli embargu. Jelikož se přerušily obchodní styky především se Saudskou Arábii, která je největší regionální exportér mléčných výrobků a drůbeže, museli si poradit sami. Vznikla z toho strategie silných investic do zemědělské infrastruktury, která se jen během jednoho roku zvedla o 400 %. V polovině roku 2018 již byl Katar z 98 % soběstačný v produkci drůbežího masa z původních 10 % před rokem 2017.

Ve stejném roce také produkoval jen 20 % spotřeby mléčných výrobků. Od roku 2019 je Katar soběstačný i v produkci mléčných výrobků.

  • Libanon má nový strategický plán pro zemědělství aj.

Ministr zemědělství Libanonu v tomto týdnu vyhlásil nový strategický plán, jehož prioritou je mléko, mléčné výrobky a pšenice. V důsledku zvyšujících se cen krmiv a pohonných hmot, což negativně ovlivňuje celý zemědělský sektor, se ministr sešel se zástupci farmářů a chovatelů zemědělských zvířat, přítomni byli také majitelé mlékáren, sýráren a dodavatelé mléka. Hlavním cílem jednání bylo stanovení výkupní ceny kravského mléka. Minimální výkupní cena čerstvého mléka byla stanovena na 0,70 USD za litr. Bylo dohodnuto, že cena bude nadále vyhlašována vždy na dalších 15 dnů. Prioritou musí být dodržování hygienických standardů s cílem zachování potravinové bezpečnosti.
Pro oblast zásobování pšenicí je v současné době vypracováván nouzový plán se
zaměřením na zhodnocení možností místní produkce a tím snížení závislosti na importu.
Libanon je plně závislý na importu pšenice, kdy 85 % bylo dováženo z Ukrajiny.

2)      Informace FAO –  Index cen potravin FAO v únoru 2022 na historickém maximu

Podle nejnovějšího reportu FAO ze 4. března 2022 hodnota FAO Food Price Indexu v únoru vzrostla o 3,9 % (v meziročním porovnání narostla o téměř 21 %). Únorové hodnoty vyjadřují nové historické maximum, které předčí i ceny z roku 2011. Zároveň do cenového indexu ještě nejsou plně zahrnuty aktuální dramatické změny na trhu zemědělských komodit v návaznosti na válku na Ukrajině a s tím spojené sankce a omezení exportu. Nárůst indexu vedly hlavně ceny rostlinných olejů a částečně i ceny mléčných výrobků. Dále rostly ceny masa a obilnin, pouze u cukru pokračuje snižování hodnoty indexu.

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) se v únoru zvýšil o 6,4 %, což potvrzuje půlroku stabilního nárůstu cen a téměř 25% nárůst vůči loňskému roku. V únoru mezinárodní ceny mléčných výrobků posílily, k čemuž přispělo pokračující omezení obchodu na světových trzích v důsledku nižších než očekávaných dodávek mléka v západní Evropě a Oceánii. Kromě omezených světových dodávek vedla přetrvávající silná poptávka zejména ze severní Asie a Blízkého východu k prudkému nárůstu ceny plnotučného sušeného mléka a sýrů. Výrazně vzrostly také globální ceny odstředěného sušeného mléka v důsledku nižšího objemu dodávek mléka pro mlékárny v západní Evropě. Ceny másla podpořila vysoká poptávka po zásobách.

FAO Sugar Price Index (cukr) se v porovnání s lednovými hodnotami snížil o 3,1 % a je na svém půlročním minimu. Jako jediný z dílčích indexů klesá, a to již 3. měsíc v řadě. Příznivé produkční vyhlídky v hlavních exportních zemích (Indie a Thajsko) spolu se zlepšenými pěstebními podmínkami v Brazílii nadále ovlivňovaly mezinárodní tržní ceny. Brazilské ceny etanolu již 3. měsíc za sebou klesají z důvodu snížené domácí poptávky, což vyvíjí další tlak na pokles ceny cukru. Posílení brazilského Realu vůči USD, které má tendenci omezovat dodávky z Brazílie (největšího světového vývozce cukru), však zabránilo výraznějšímu poklesu cen.

FAO Cereal Price Index (obilniny) v únoru zaznamenal zvýšení o 3,0 % vůči hodnotám z ledna 2022, indexy rostly u všech hlavních obilnin. Světové ceny pšenice vzrostly o 2,1 % (v únoru 2022), což do značné míry odráží velkou nejistotu na globálním trhu v souvislosti s narušením dodávek z oblasti Černého moře (zejména vývozu dvou hlavních exportérů pšenice – Ukrajiny a Ruské federace). Světové ceny kukuřice meziměsíčně vzrostly o 5,1 %, podpořené přetrvávajícími obavami o úrodu v Argentině a Brazílii, rostoucími cenami pšenice a nejistotou ohledně vývozu kukuřice z Ukrajiny (Ukrajina 6. 3. zavedla exportní omezení na klíčové komodity – pšenici, kukuřici a slunečnicový olej). Dále vzrostly mezinárodní ceny ječmene, čiroku i rýže. Cena rýže se v únoru zvýšila o 1,1 %, k čemuž přispělo především posílení měn některých vývozců vůči USD a silná poptávka po „aromatické rýži“ ze strany odběratelů z blízkovýchodní Asie.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) se v únoru zvýšil o 8,5 % a dosáhl tím opět maximální zaznamenané hodnoty. Pokračující posilování cen bylo způsobeno především růstem cen palmového, sójového a slunečnicového oleje. V únoru mezinárodní ceny palmového oleje rostly již druhý měsíc v řadě v důsledku stabilní světové poptávky po dovozu a sníženými možnostmi vývozu z Indonésie, předního světového vývozce palmového oleje. Také ceny sójového oleje nadále rostly v důsledku zhoršujících se produkčních vyhlídek sóji v Jižní Americe. Výrazně vzrostly také mezinárodní ceny slunečnicového oleje z obavy o narušení dodávek v černomořském regionu, které by mohly potenciálně snížit exportní možnosti (Ukrajina a Rusko se podílejí na světovém trhu se slunečnicovým olejem z 53 %). Růst indexu podpořily i vysoké ceny ropy.

FAO Meat Price Index (maso) od lednových hodnot vzrostl o 1,1 %. V únoru dosáhly mezinárodní ceny hovězího masa nového rekordu kvůli silné celosvětové poptávce, omezené dispozici jatečného skotu v Brazílii a kvůli vysoké poptávce po obnově stád v Austrálii. Cena vepřového masa rovněž vzrostla v důsledku zvýšené vnitřní poptávky a omezených dodávek prasat v EU a USA. Globální ceny jehněčího a skopového masa naopak 1oslabovaly již čtvrtý měsíc v řadě díky dostatku exportních možností v Oceánii. Ceny drůbežího masa mírně poklesly kvůli snížení dovozu Číny po jarních slavnostech a kvůli nižší domácí poptávce v Brazílii.

(FAO online 03/22; FAO prohlášení generálního ředitele 03/22; Reuters 03/22)

Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe

AKCE + WEBINÁŘE 

  1. Online seminář na téma EU-China agri-food trade relations (European agri-food products: exporting quality, safety and sustainability to Chinese consumers) pořádaný ve dnech 30.-31.3. Evropskou Komisí, jehož součástí budou paralelní sezení orientované na konkrétní produktové kategorie (sýry a mléčné produkty; víno, pivo, destiláty; živočišná produkce; ovoce a zelenina, olivový olej; zpracované zemědělské produkty). Přihlašování zde + info v příloze.
  2. Pozvánka na Den se zemědělských diplomatem ČR v Libanonu Petrem Sochorem – 30. března 2022
  3. Pozvánka na webinář se zahraničními zástupci MZe na téma „Privat labels“ – 31. března 2022
  4. Pozvánka na prezentaci českých vinařství „Czech Wine Day“ v Londýně – 28. dubna 2022