Švédsko si odsouhlasilo snížení populace vlků z 300 na 170

Většina zákonodárců chce snížit počet vlků ve Švédsku téměř o polovinu, i když to znamená, že budou muset vzdorovat EU.

Po velkých neshodách ve výboru pro životní prostředí a zemědělství se v sobotu (7. května) dohodla na snížení minimálního počtu vlků ve Švédsku z 300 na 170.

Dohodnutý počet 170 pochází z rozhodnutí Riksdagu z roku 2013, kdy bylo rozhodnuto, že Švédsko by mělo mít ve Švédsku alespoň 170–270 vlků, aby splnilo požadavky směrnice EU na příznivý stav ochrany.

Někteří chtějí tento počet snížit na 100, což je „minimální životaschopná populace vlků“, uvádí studie švédské agentury pro ochranu životního prostředí.

Takový krok ale nemusí být v souladu s mezinárodními dohodami, které Švédsko zavazují, ani se směrnicí EU o stanovištích, jejímž cílem je zachování a ochrana ohrožených druhů.

Zatímco lovci a majitelé hospodářských zvířat věří, že počet vlků by měl být omezen na minimum, jiní věří, že Švédsko musí tento druh v zemi zachovat.

Podle posledního sčítání Švédské agentury pro ochranu životního prostředí v letech 2020-21 žilo ve Skandinávii asi 480 vlků. Nejméně 395 z nich žije ve Švédsku.

 

Více se dozvíte: https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/swedish-opposition-parties-to-cry-wolf-in-defiance-of-eu/