Připomínkové řízení legislativy – podpora ANC

Bylo zahájeno připomínkové řízení k materiálu: Návrh nařízení vlády o
stanovení podmínek provádění opatření provádění opatření v oblastech s
přírodními omezeními

Připomínkové řízení probíhá od: 31.10.2022 do 22.11.2022
Poznámka:

Materiál k připomínkám v eKLEP pro veřejnost má URL:
https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNCKLDV2D6

Stručně:

Uvedené opatření svým charakterem a vymezením navazuje na opatření „Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (ANC)“ poskytované v letech 2018 až 2022 podle podmínek stanovených nařízením vlády č. 43/2018 Sb., o podmínkách poskytování plateb pro horské oblasti a jiné oblasti s přírodními nebo jinými

Stále platí zatížení 0,3 VDJ/ha

Aby byl zemědělský podnik považován za podnik s převažující živočišnou výrobou, bude muset dosáhnout intenzity chovu hospodářských zvířat ve výši nejméně 0,3 VDJ/ na 1 ha zemědělské půdy ve dvou kontrolních obdobích zároveň. Do výpočtu intenzity se zahrnuje veškerá orná půda, travní porost, a trvalé kultury podniku, tj. i mimo oblasti ANC. V rámci každého kontrolního období se intenzita počítá jiným způsobem.

  1. Průměrná intenzita chovu hospodářských zvířat za celý předcházející kalendářní rok je stanovena s ohledem na požadavek Evropské komise k zabránění stimulace chovatelů k cílenému navyšování stavů chovaných hospodářských zvířat.
  2. Intenzita chovu hospodářských zvířat kontrolovaná každý den čtyřměsíčního kontrolního období od 1. 6. do 30. 9. roku, na které se žádost vztahuje, má za úkol zajistit vyšší platbu pouze těm podnikům, které aktuálně skutečně chovají hospodářská zvířata. S ohledem na možné krátkodobé výkyvy počtu zvířat způsobené obratem stáda je možné v libovolné 4 dny stanoveného kontrolního období nedodržet hodnotu intenzity chovu zvířat ve výši 0,3 VDJ na 1 ha zemědělské půdy.

 

Pro vymezení horských oblastí byla použita následující kritéria:

  • průměrná nadmořská výška území obce nebo katastrálního území (k.ú.) větší nebo rovna 600 m n.m. nebo
  • průměrná nadmořská výška území obce nebo k.ú. větší nebo rovna 500 a menší než 600 m n.m. a zároveň se na území obce nebo k.ú. nachází svažitost nejméně 15 %.

 

V horských oblastech jsou důvodem pro diferenciaci plateb rozdílné přírodní podmínky způsobené nadmořskou výškou případně v kombinaci se svažitostí, kde se projevuje vliv zkrácené vegetační doby na ekonomiku plodin. Tato diferenciace byla stanovena již
v předchozích letech, stanovuje 5 typů horských oblastí a toto nařízení uvedenou diferenciaci pouze přejímá z nařízení vlády č. 43/2018 Sb.

 

Členění horských oblastí podle závažnosti přírodního znevýhodnění Popis
H1 nadm. výška katastrálního území (k.ú.) nad 800 m n. m.
H2 nadm. výška obce nebo k.ú. 700 až 800 m n.m
H3 nadm. výška obce nebo k.ú. 600 až 700 m n.m
H4 nadm. výška obce nebo k.ú. do 600 m n.m a zároveň se svažitostí 15% na více než 50 % území
H5 nadm. výška obce nebo k.ú. do 600 m n. m a zároveň se svažitostí 15% na méně než 50 % území

 

Vymezení ostatních oblastí probíhá ve dvou krocích:

  • v prvním kroku se posuzuje, zda zemědělská půda na území obce dosahuje alespoň 60 % znevýhodnění vlivem některého z následujících kritérií: nízká teplota, suchost, omezené odvodňování půdy, nepříznivá struktura a skeletovitost, mělká hloubka zakořenění, špatné chemické vlastnosti půdy a příkrý svah,
  • ve druhém kroku dochází k vyřazování obcí, které své znevýhodnění překonaly formou investičních opatření (odvodňovací systémy) nebo příznivou hodnotou normativní produktivity půdy (vyloučeny jsou obce dosahující nad 80 % a více procent průměrné hodnoty ČR).

 

Diferenciace plateb zohledňuje míru znevýhodnění na úrovni katastrálních území, definovaného na základě biofyzikálních kritérií uvedených v příloze III nařízení (EU)
č. 1305/2013. Diferenciace je založena na předpokladu, že více typů přírodních znevýhodnění vyskytujících se na jednom místě způsobuje vážnější znevýhodnění zemědělského hospodaření. Touto diferenciací jsou nově stanoveny 3 typy ostatních oblastí. Limity přírodního znevýhodnění byly vyhodnoceny metodou přirozených zlomů.

 

Členění ostatních oblastí podle závažnosti přírodního znevýhodnění Limity přírodního znevýhodnění (%)
O1 nad 130
O2 (82;130>
O3 do 82

 

Jako specifické oblasti byla vymezena území obcí nebo katastrálních území:

  • s průměrnou výnosností půdy nižší 80 % průměru ČR bez horských oblastí nebo
  • s průměrnou výnosností půdy nižší 90 % průměru ČR bez horských oblastí a zároveň sklonitostí nad 7° (12,3 %) na ploše větší než 50 % výměry zemědělské půdy území obcí
    a katastrálního území.

 

Podrobný popis diferenciace faremního systému popisuje zvláštní část odůvodnění k § 6.

 

Rozdílová tabulka návrhu právního předpisu ČR s předpisy EU

 

Navrhovaný právní předpis Odpovídající předpis EU
Ustanovení (část, §, odst., písm., apod.) Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst.,

písm., bod, apod.)

Obsah
§ 2 odst. 1 Členění oblasti s přírodními omezeními

(1) Oblasti s přírodními omezeními jsou

a) horské, které se dále dělí na

1.    typ H1,

2.    typ H2,

3.    typ H3,

4.    typ H4, a

5.    typ H5,

b) ostatní, které se dále dělí na

1.    typ O1,

2.    typ O2, a

3.    typ O3 a

c) specifické typu S.

 

32021R2115 Článek 71 odst. 1 a 3 Přírodní omezení nebo jiná omezení specifická pro určité oblasti

1. Členské státy mohou poskytnout platby na přírodní omezení nebo jiná omezení specifická pro určité oblasti za podmínek stanovených v tomto článku a dále upřesněných v jejich strategických plánech SZP, aby přispěly k dosažení jednoho nebo více specifických cílů stanovených v čl. 6 odst. 1 a 2.

3. Členské státy mohou provést doladění v souladu s podmínkami stanovenými v čl. 32 odst. 3 třetím pododstavci nařízení (EU) č. 1305/2013.

§ 3 odst. 1 písmeno b)

 

Žadatel o poskytnutí dotace

 

(1) Žadatelem o poskytnutí dotace pro oblast s přírodními omezeními (dále jen „dotace“) je fyzická nebo právnická osoba, která

b)    je aktivním zemědělcem podle nařízení vlády upravujícího poskytování přímých plateb.

32021R2115 Článek 71 odst. 2  

Přírodní omezení nebo jiná omezení specifická pro určité oblasti

2. Platby podle tohoto článku se poskytují aktivním zemědělcům na plochy vymezené podle článku 32 nařízení (EU) č. 1305/2013.

§ 3 odst. 2 Žadatel o poskytnutí platby

(3) Žadatel o poskytnutí dotace podle odstavce 1 nebo 2 (dále jen „žadatel“) doručí Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (dále jen „Fond“) žádost o poskytnutí dotace do 15. května příslušného kalendářního roku, a to na formuláři jednotné žádosti obsahujícím geoprostorové informace, vydaném Fondem pro příslušný kalendářní rok.

32021R2116 Článek 69 odst. 1 Systém pro geoprostorové žádosti a žádosti podle zvířat

1. Pokud jde o podporu na intervence na základě plochy uvedené v čl. 65 odst. 2 a prováděné v rámci strategických plánů SZP, členské státy vyžadují předložení žádosti prostřednictvím formuláře geoprostorové žádosti poskytnuté příslušným orgánem.

32022R1173 článek 3 odst. 2 Obecná pravidla týkající se systému pro žádosti o podporu

2. Žádosti o podporu se předkládají ve lhůtě stanovené členským státem a vztahují se ke kalendářnímu roku jejich předložení.

 

§ 4 odst. 1 písm. b) a d) Žádost o poskytnutí dotace

 

(1) Žádost o poskytnutí dotace (dále jen „žádost“) obsahuje

b)  seznam dílů půdních bloků vedených v evidenci využití půdy, na které žadatel požaduje dotaci včetně

1. jejich výměry; jde-li o díl půdního bloku, který se celou výměrou nenachází na území jednoho typu oblasti s přírodními omezeními, uvedou se v žádosti jednotlivé výměry částí dílu půdního bloku nacházející se v příslušném typu oblasti s přírodními omezeními, a

2.  zařazení dílu půdního bloku do příslušného typu oblastí s přírodními omezeními,

d) prohlášení žadatele o tom, že se zavazuje dodržovat pravidla podmíněnosti uvedená v nařízení vlády upravujícím pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům.

 

32022R1173

 

Článek 3 odst.1 Obecná pravidla týkající se systému pro žádosti o podporu

1. Členské státy zavedou elektronický systém pro žádosti o podporu, které podávají příjemci každoročně a které obsahují všechny nezbytné informace umožňující členským státům ověřit podmínky způsobilosti pro podporu alespoň u intervencí uvedených v čl. 65 odst. 2 a 3 nařízení (EU) 2021/2116 a také případně podmínky a požadavky týkající se podmíněnosti a platebních nároků. Systém umožní jasnou a jednoznačnou identifikaci příjemců, zejména pokud je používán automatický systém žádostí uvedený v čl. 65 odst. 4 písm. f) uvedeného nařízení. Systém zahrnuje systém pro geoprostorové žádosti a případně systém pro podávání žádostí podle zvířat uvedený v čl. 66 odst. 1 písm. b) uvedeného nařízení.

§ 4 odst. 1 písm. c) Žádost o poskytnutí dotace

 

(1) Žádost o poskytnutí dotace (dále jen „žádost“) obsahuje

c) zákres dílů půdních bloků podle písmene b) v mapě dílů půdních bloků v měřítku 1: 5000 nebo podrobnějším a

32021R2116

 

Článek 68 Systém identifikace zemědělských pozemků

1. Systémem identifikace zemědělských pozemků je geografický informační systém vytvořený a pravidelně aktualizovaný členskými státy na základě leteckých nebo družicových snímků s jednotným standardem, který zaručuje míru přesnosti minimálně odpovídající přesnosti kartografického zobrazení v měřítku 1:5 000.

§ 7 písm. b) Podmínky poskytnutí dotace

 

b) žadatel v kalendářním roce, za který má být dotace poskytnuta, dodržuje pravidla podmíněnosti uvedená v nařízení vlády upravujícím pravidla podmíněnosti plateb zemědělcům, a

32021R2115

 

 

 

Článek 12 odst.1

 

 

Zásada a oblast působnosti

1. Členské státy zahrnou do svých strategických plánů SZP systém podmíněnosti, na jehož základě se na zemědělce a další příjemce přímých plateb podle kapitoly II nebo příjemce ročních plateb podle článků 70, 71 a 72 vztahují správní sankce, pokud nedodržují povinné požadavky na hospodaření podle právních předpisů Unie a standardy DZES stanovené ve strategických plánech SZP, jež jsou uvedeny v příloze III, ve vztahu k těmto konkrétním oblastem:

a) klima a životní prostředí, včetně vody, půdy a biologické rozmanitosti ekosystémů;

b) veřejné zdraví a zdraví rostlin;

c) dobré životní podmínky zvířat.

§ 8 Vrácení dotace

 

Fond rozhodne o vrácení dotace nebo její části za příslušný kalendářní rok, zjistí-li, že žadatel, jemuž byla dotace poskytnuta, nesplňoval podmínky pro její poskytnutí.

32021R2116

 

Článek 59 odst. 1 písm. e) Ochrana finančních zájmů Unie

1. Členské státy v rámci SZP a v souladu s příslušnými správními systémy přijmou veškeré právní a správní předpisy a veškerá další opatření nezbytná k zajištění účinné ochrany finančních zájmů Unie, včetně účinného uplatňování kritérií způsobilosti výdajů stanovených v článku 37. Tyto předpisy a opatření se vztahují zejména na:

e) zpětné získávání neoprávněných plateb a úroků a dle potřeby zahájení soudního řízení za tímto účelem, a to i v případě nesrovnalostí ve smyslu čl. 1 odst. 2 nařízení (ES, Euratom) č. 2988/95.

 

Číslo předpisu EU (kód celex) Název předpisu EU
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/2115 (32021R2115) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/2115 ze dne 2. prosince 2021, kterým se stanoví pravidla podpory pro strategické plány, jež mají být vypracovány členskými státy v rámci společné zemědělské politiky (strategické plány SZP) a financovány Evropským zemědělským záručním fondem (EZZF) a Evropským zemědělským fondem pro rozvoj venkova (EZFRV), a kterým se zrušují nařízení (EU) č. 1305/2013 a (EU) č. 1307/2013, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2021/2116 (32021R2116) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/2116 ze dne 2. prosince 2021 o financování, řízení a monitorování společné zemědělské politiky a zrušení nařízení (EU) č. 1306/2013, v platném znění.
Nařízení Komise (EU) 2022/1173 (32022R1173) Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/1173 ze dne 31. května 2022, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/2116, pokud jde o integrovaný administrativní a kontrolní systém v oblasti společné zemědělské politiky.