Aktuality nejen z EU

Produkce drůbežího masa, cukru a slunečnicového oleje v Kazachstánu

Vzhledem k nestabilní situaci na světových potravinových trzích a za účelem podpory domácích drůbežáren a udržení stability domácího trhu se Ministerstvo zemědělství Kazachstánu rozhodlo zvýšit podporu producentům vajec.


29.4.2022

Dovoz rýže z Vietnamu do EU vzrostl téměř čtyřnásobně

Díky dohodě o volném obchodu EVFTA je vietnamská rýže nyní ve srovnání s rýží jiných exportních zemí jako je Thajsko nebo Indie poměrně konkurenceschopná. Dovoz vietnamské rýže do EU proto v prvních měsících letošního roku prudce vzrostl a zdá se, že tento trend bude pokračovat.


29.4.2022

Japonské zemědělce zasáhly vyšší ceny obilí a hnojiv

Z důvodu pokračující ruské agrese na Ukrajině a slábnoucího jenu rostou ceny obilí, hnojiv a dalších vstupů do zemědělské prvovýroby v Japonsku.


29.4.2022

Finanční dotace na chléb v Libanonu nadále platí

Libanonská vláda, i přes narůstající deficit státních financí, potvrdila v tomto týdnu souhlas s vyplacením částky USD 15 mil. na dočasné řešení situace nedostatku chleba.


29.4.2022

Emirát Abú Dhabí dál rozvijí vizi ekologické budoucnosti

Již za měsíc emirát Abú Dhabí zakáže používání plastových tašek na jedno použití. Jedná se o první podobný krok v celém regionu Blízkého východu. Otázka odpadu a jednorázových plastových výrobků se v místních médiích řeší již delší dobu. Od 1. 6. 2022 tedy určité typy plastových produktů v hlavním emirátu země nenajdeme.


29.4.2022

Na americké zákazníky je při nákupech apelováno, aby neplýtvali potravinami

Podle údajů z analýzy společnosti 84.51° mohou být ekologické atributy spojené s výrobkem, jako je zdroj surovin nebo recyklovatelný obal, pro zákazníky méně důležité než individuální chování během návštěvy obchodu s potravinami a po ní.


29.4.2022

Elon Musk sonduje možnost investice do minerální vody v Srbsku

V Srbsku v těchto dnech tiskem proběhla informace, že společnost Tesla Motors, kterou vlastní Elon Musk, se obrátila na srbskou společnost Minaqua s nabídkou na spolupráci. Minaqua sídlí v Novém Sadu a stáčí a prodává stejnojmennou minerální vodu s vysokým obsahem přírodního jódu.


29.4.2022

Internetový obchod společnosti Ocado zařadil do své nabídky v UK první víno dodávané v papírové lahvi

Do internetového obchodu společnosti Ocado v UK bylo zařazeno víno britského prodejce When in Rome, které je jako první dodáváno v papírové lahvi. Prodejce vín When in Rome sídlí ve Stroudu (jižní Anglie) a specializuje se na prodej řemeslně vyráběných vín.


29.4.2022

Peking se připravuje na možný lockdown

Zatímco nadále pokračuje lockdown Šanghaje, kde stále není covid-19 pod kontrolou, rostoucí počet případů covid-19 v hlavním městě Pekingu je důvodem znepokojení pro místní obyvatelstvo, které se obává, že je stihne podobný osud.


 

Ministerstvo zemědělství a ZÚ Washington vás zvou k bezplatné účasti na tradičním matchmakingovém fóru „Brewing Like Czechs Do“ v rámci Craft Brewers Conference (CBC) v Minneapolis

3.2.2022

Pokud máte ve svém portfoliu nabídku surovin, technologií a know-how v oblasti pivovarnictví a máte zájem o americký trh, zapojte se do prezentace českých firem.

Fórum se uskuteční ve středu 4. května 2022 od 14:00 do 17:00 hod a bude mu předcházet odborný seminář, který povedou pánové Václav Berka a Zdeněk Rosa – více informací o semináři.

Po dvou ročnících CBC bez možnosti osobní účasti exportérů a expertů z ČR je cílem akce navázat nová či prohloubit stávající partnerství s účastníky konference. Pro zajištění kvalitní prezentace vaší společnosti lze připravit vzorky surovin či technologií, katalogy a další propagační materiál, vč. roll-up. Pro každou společnost bude zajištěn stůl (6 ft) pro vystavení vzorků a materiálů. V rámci akce proběhne ochutnávka piva uvařeného místními craft pivovary z českých surovin.

Stručné informace z poslední akce jsou dostupné na stránkách Velvyslanectví ČR ve Washingtonu. Svůj zájem o aktivní účast oznamte do středy 15. února 2022 na e-mailovou adresu petr_jezek@mzv.cz.