Aktuality z EU: konference „Sociální ekonomika, budoucnost Evropy“; Macron a jeho vize Zákonu o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití

Očekává se, že se ve Štrasburku ve dnech 5. a 6. května 2022 sejde kolem 1 000 účastníků sociální ekonomiky na konferenci „Sociální ekonomika, budoucnost Evropy“. Několik setkání nabídne tematické vstupy a příležitosti pro výměnu zkušeností a osvědčených postupů. Akce bude příležitostí k diskusi o tom, jakou roli by měla hrát sociální ekonomika pro budoucnost Evropské unie na základě akčního plánu Evropské komise pro sociální ekonomiku.

 

Registrace je možná na webu https://live.eventtia.com/en/economiesocialefutureen


Macron představil svou ambiciózní vizi zemědělství ve Francii, která bude realizována během jeho druhého prezidentského mandátu. Jeho plány se skládají ze čtyř hlavních pilířů: generační obměna; „třetí zemědělská revoluce“ vyznačující se používáním průlomových technologií; ekologické plánování a dodržování závazků Francie v oblasti klimatu; a provádění svého národního plánu pro reformovanou společnou zemědělskou politiku (SZP), která by měla běžet od roku 2023.

Očekává se, že Macron podnikne kroky v řadě problémů. Patří mezi ně posílení plánu rostlinných bílkovin a zákona Egalim 2∗, který chrání příjmy zemědělců, implementace takzvaných „zrcadlových doložek“ pro zemědělské dovozy a potravinové poukázky pro domácnosti s nízkými příjmy.

 

 

Infografika EGAlim2
Infografika EGAlim 2
Zdroj: Francouzské ministerstvo zemědělství

∗Stručně řečeno, EGAlim-2 znamená pro farmáře následující:

  1. Farmář uzavře s přímým kupujícím (zpracovatelský průmysl, obchodník atd.) víceletou smlouvu (minimálně na 3 roky) s cenou, která pokryje minimálně výrobní náklady. Tato cena je indexována podle vývoje těchto výrobních nákladů.
  2. Výše uvedený kupující jedná s distributorem (velké prodejny, supermarkety atd.) o ceně za nákup jeho výrobku distributorem. Náklady na zemědělské suroviny budou prezentovány transparentním způsobem a jsou nesmlouvavé. Zpracovatel navíc musí všem distributorům prezentovat stejnou cenu.
  3. Na konci těchto jednání distributor transparentně pro spotřebitele stanoví cenu pro spotřebitele, přičemž zachová zisk farmáře.
  4. To zlepšuje znalost spotřebitele o původu produktů. V případě sporu může sporová komise při Ministerstvu zemědělství a potravinářství přijmout závazná opatření, jako je dočasné uložení kupní ceny.

EGAlim 2 má navazovat na EGAlim, jež platí od roku 2018, , který zejména řešil propagační aktivity v maloobchodě a zvýšil práh pro opětovný prodej se ztrátou zemědělských produktů, aby čelil cenové válce se supermarkety.