Aktuality nejen z EU

BOSNA A HERCEGOVINA – problémy malých chovatelů mléčného skotu
Každodenní zdražování, kterému jsou vystaveni občané Bosny a Hercegoviny dopadá i na malé soukromé chovatele mléčného skotu. Ceny krmiva pro skot rostou i trojnásobně a jen cena kukuřice pro setí vzrostla oproti loňskému roku z 28 EUR na 100 EUR za balení.

Obdobný nárůst cen je patrný také u umělých hnojiv. Přitom výkupní ceny mléka zůstaly na cca. 25 euro centech za jeden litr. Instituce Bosny a Hercegoviny se snaží řešit situaci subvencemi, které ale zdaleka nepokrývají ztráty jednotlivých chovatelů. Drobní chovatelé, a těch je v Bosně a Hercegovině naprostá většina, proto stále častěji snižují stavy v chovech mléčného skotu, protože za stáváních podmínek jsou pro ně ztrátové. Jedno z možných řešení je snížení celkových nákladů na produkci mléka jeho intenzifikací, a to budováním velkých farem. Zde bude důležité, zda se bosenské úřady dohodnou na cílené podpoře těchto investic. Pak by to mohla být zajímavá příležitost pro české dodavatele technologií, ale také kvalitních jalovic a genetiky, protože bude zapotřebí obnovit chov, jež je nyní redukován.

SRBSKO – v hledáčku čínských investorů
Srbsko je již delší dobu v hledáčku investorů z Číny. Kromě dosavadních investic především do dopravní infrastruktury a energetiky se v těchto dnech objevily v tisku i informace o zájmu čínské společnosti Fufeng Group o vybudování závodu na zpracování kukuřice v Srbsku.
Tento závod by měl ročně zpracovávat půl miliónu tun kukuřice a vyrábět z ní výrobky jakojsou aminokyseliny, glukóza a škrob. Uvádí se, že celková výše investice bude ve výši 250 miliónů EUR. Srbsko je země výrazně orientovaná na zemědělskou produkci a srbské instituce vítají zahraniční investice do zpracování zemědělské prvovýroby – tj. výrobu produkce s vyšší přidanou hodnotou. Srbsko je velkým výrobcem kukuřice a ročně se v zemi vypěstuje kolem sedmi miliónů tun z čehož se zhruba polovina vyváží. V Srbsku je stále ještě řada možností pro investování do zemědělské a potravinářské produkce a je to příležitost i pro české společnosti.

 

 

USA – Blíží se konání veletrhu Vinexpo New York 2022. Na počátku března se na něm představí i 7 vinařství z ČR. Jejich účast koordinuje zemědělský diplomat Petr Ježek.

V této souvislosti je tak vhodné zmínit stav v oblasti výroby a prodejů vín v USA a výhled do nejbližšího období. K tomuto tématu v tomto týdnu vyšla i zpráva Silicon Valley Bank, která se stavem vinařství zabývá přes 20 let.

Závěry zprávy naznačují, že exportéři vín z ČR mají asi největší šanci na úspěch u prémiových vín. Konkurence u běžných stolních vín, ať už cenou či množstvím, ze strany kalifornských, francouzských nebo španělských vín je obrovská. Segment prémiových vín také během covidu vyrostl o 21 %. Ukazuje se, že velká část spotřebitelů pije sice méně vína co do objemu, ale vybírá si kvalitnější druhy.

Na druhou stranu, slabou stránkou prémiových vín v USA je jejich cena. Například
restaurace a bary byly po léta baštou pro zkoušení nových vín spotřebiteli. Vzhledem
k mnoha faktorům (složitý systém distribuce, pozůstatky prohibice, enormní cenové přirážky), ale výsledné ceny na vinných lístcích snížily objem prodaného vína v tzv. on-premise obchodu. Některé podniky si účtují až 30 – 35 USD za sklenku prémiového vína, zatímco spotřebitel si může jako alternativu dát např. nový druh koktejlu za 15 až 20 USD nebo speciální pivo za cca 12 USD.
Zajímavý, ale nepřekvapivý je fakt, že věrnost ke konzumaci vína se přisuzuje spíše starší generaci. V generaci 65+ by na společenskou akci přinesla láhev vína polovina respondentů nedávného průzkumu The Harris Poll (následuje pivo s 18 %). Kdežto v generaci 35 – 64 je to pouze 29 % a víno je tak vyrovnáno s pivem. Ve věkové skupině 21 – 34 je víno až na 4. místě po pivu, lihovinách a hard seltzeru.

Pro prémiová vína ale zůstává výhled do roku 2022 příznivý. Co do prodejů se očekává
dvojciferný růst, i když s nižším tempem. Tento růst by měl být podpořen znovuotevřením nebo vyšší návštěvností restaurací a barů, pokračováním silného trendu nákupu po internetu a také vyšší osobní návštěvností vinařství po celých Spojených státech. Pokračování oficiální účasti moravských vinařů na veletrhu Vinexpo 2022 tak má dobrý potenciál rozšířit prodeje prémiového vína z ČR na americkém trhu.

Vietnam zakáže řadu agrochemických přípravků se škodlivými účinky na zdraví a životní prostředí

Používání pesticidů bylo považováno za záruku dobré sklizně a stalo se pro většinu zemědělců rutinou. Agrochemické přípravky tvoří například u rýže polovinu celkových výrobních nákladů. Z toho připadá 56% na hnojiva a 40% na pesticidy, fungicidy a herbicidy.

Domácí produkce pesticidů je zanedbatelná a téměř 100% se importuje. Import představuje ročně 70-100 tisíc tun v hodnotě 1 mld USD. Většina produktů (cca 70%) se dováží z Číny.

Přibližně 10 000 tun pesticidů ročně Vietnam reexportuje do dalších zemí, jako je Kambodža, Myanmar a Laos.
Nadměrné používání pesticidů v zemědělství má velký dopad mj. na akvakulturu. Například v rybách exportovaných do USA byly nalezeny zbytky chlorpyrifosu (toxický insekticid). Také většina kontaminované podzemní vody ve Vietnamu je výsledkem nadměrného používání pesticidů a hnojiv v zemědělské produkci.

Větší informovanost a zvyšující se příjmy obyvatel vedou k vyšším nárokům na produkty, a také k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí. Hlavním důvodem regulace agrochemických přípravků jsou však tlaky ze zahraničí. Evropský, japonský nebo americký trh má přísné požadavky na kvalitu i bezpečnost potravin, a pokud chce Vietnam na tyto trhy exportovat, musí dodržovat určitá kritéria.

Ministerstvo zemědělství VSR proto vydalo návrh na vyřazení některých účinných látek, které mají toxické účinky na lidské zdraví, hospodářská zvířata, ekosystémy a životní prostředí ze seznamu povoleného užívání.
– Ve druhém čtvrtletí roku 2022 budou zakázány insekticidy karbosulfan a benfurakarb.
– Fungicidy mancozeb, zineb, maneb a ziram budou zakázány v prvním čtvrtletí roku
2023.
– Herbicidy atrazin a acetochlor budou zakázány ve druhém čtvrtletí roku 2023.
– Chlorothalonil, Carbaryl, propineb a thiodicarb budou zakázány ve čtvrtém čtvrtletí
roku 2023.
– Antibiotika, včetně erythromycinu, gentamicin sulfátu, kanamycin sulfátu,
oxytetracyklinu, streptomycinu a tetramycinu, budou zakázány také až ve čtvrtém
čtvrtletí roku 2023.

Je třeba dodat, že s rostoucím trendem používání organických hnojiv lze v posledních letech pozorovat povzbudivé změny i ve Vietnamu. Za poslední 3 roky se počet registrovaných hnojiv zvýšil o 500% u organických hnojiv a o 50 % u minerálních hnojiv, zatímco používání chemických látek na ochranu rostlin má sestupný trend.

 

Spojené království Velká Británie a Severního Irska

Ve Spojeném království končí veřejná konzultace k navrhované reformě
daní z alkoholu
Odborníci z vinařského průmyslu vyzývají britské vinařské firmy, aby se do konce tohoto týdne urychleně zapojily do vládní konzultace o navrhovaných změnách daně z alkoholu – jinak skončí s nespravedlivým a nefunkčním systémem, který neúměrně zasáhne víno a lihoviny. Navrhovaná revize spotřební daně z alkoholu, která byla oznámena v říjnu 2021,vyvolává stále větší nespokojenost a mnozí představitelé tohoto odvětví tvrdí, že nové návrhy spotřební daně ve Spojeném království nespravedlivě zatěžují jak konzumenty vína v podobě vyšších daní v porovnání s jinými kategoriemi – tak obchod – v důsledku obrovského nárůstu byrokracie.

Velkoobchodníci s masem ve Skotsku varují před nedostatkem pracovních sil a prudce se zvyšujícími náklady
Podle prezidenta Skotské asociace velkoobchodníků s masem Alan McNaughton bylo
největším problémem v roce 2021 udržení dostatečného počtu pracovníků k udržení provozu. Podle něj bude podobná situace přetrvávat i v roce 2022 a může způsobit velké zvýšení nákladů a cen. McNaughton vyjádřil skepsi vůči  znovu zavedení krátkodobých pracovních víz britskou vládou s tím, že byly náplastí, která situaci nezlepšila v loňském roce a nebude to tak ani v roce letošním.

Zákaz reklamy na některé produkty firem Pepsi Lipton a Roxane UK ve
Velké Británii kvůli tvrzení o 100% ekologických obalech
Firmy vyrábějící nealkoholické nápoje Pepsi Lipton International a Roxane UK se dostaly do sporu s Úřadem pro reklamní standardy (ASA), který zakázal reklamy kvůli zavádějícím tvrzením o ekologických obalech. Firma Pepsi Lipton International na svou obhajobu uvedla, že u reklamy na ledový čaj Lipton byla uvedena jasně viditelná hvězdička, která odkazovala na text, že láhev je vyrobena z recyklovaného plastu (kromě víčka a etikety). Podobný princip byl uveden i u vody Aqua Pura společnosti Roxane UK. ASA uvedl, že text „100% recyklováno*“ může být pro zákazníky zavádějící a že poznámka vysvětlující hvězdičku je příliš malá a mohla by být snadno přehlédnuta.

KAZACHSTÁN

Vývoz bio produktů z Kazachstánu
Roční objem exportu bio produktů z Kazachstánu se v roce 2021 zvýšil trojnásobně
a činil cca 30 mil. €. Došlo k rozšíření zemí, kam byla kazachstánská bio produkce vyvážena. Tradičně se vyváží do Belgie, Německa, Švédska, Velká Británie, Litvy či do ČR. Nově teď i na Ukrajinu. Do těchto zemí bylo exportováno 29 tis. tun pšenice, 12 tis. tun lnu, 10 tis. tun sójových bobů a 328 tun bio prosa.

Zemědělský vozový park v Kazachstánu
Dne 27. ledna 2022 oznámilo Ministerstvo průmyslu a rozvoje infrastruktury, že v r. 2021 bylo v Kazachstánu přijato k likvidaci 2 480 traktorů a 900 kombajnů.

Zemědělský vozový park v Kazachstánu dnes čítá 141 000 traktorů a 36 000 kombajnů. Dle statistiky v loňském roce zemědělci nakoupili 5714 traktorů a 1432 kombajnů, přitom 11% z toho činil dovoz a 89 % činila tuzemská výroba. Průměrná míra opotřebení vozů je 80 % – jedná se o vozy starší 10 let.
S ohledem na tuto skutečnost byl zaveden voucherový program, který umožňuje
zemědělcům obdržet „poukázku“ za odevzdanou techniku, které mohou uplatnit při nákupu nových vozů tuzemské výroby. To se však nevztahuje na stroje a vozy pro zpracování rostlinné výroby.

 

Zdroj: MZe