Aktuality nejen z EU

Devět členských států zmeškalo lhůtu pro předložení Strategie SZP, nyní jich je osm

Belgie, Bulharsko, Česká republika, Německo, Lotyšsko, Litva, Lucembursko, Rumunsko a Slovensko zmeškaly oficiální lhůtu 31. prosince 2021 pro předložení svých národních strategických plánů v rámci Společného Zemědělská politika (SZP).

Litva už své poslala. Česká republika hovoří o konci ledna a z Německa se ozývá únor. Navzdory zpoždění má Komise v úmyslu poskytnout členským státům zpětnou vazbu během příštích tří měsíců, aby bylo vše zcela dokončeno nejpozději v létě 2022. Což komise považuje za důležité, aby měli zemědělci čas naplánovat své aktivity na rok 2023. Stejně se vyjadřovalo ministerstvo zemědělství při představení změn Strategického plánu.

Nicméně Komisař EU pro zemědělství Janusz Wojciechowski varuje, že zpoždění plánů SZP by mohla způsobit „dvojí standardy“. Komisař zopakoval, že je důležité, aby členské státy předkládaly své národní strategické plány současně, a varoval, že v opačném případě hrozí riziko nespravedlivého hodnocení.

Francouzský plán SZP upřednostňuje luštěniny, živé ploty a uhlíkové zemědělství

Francouzský národní strategický plán pro SZP, předložený na konci roku 2021, upřednostňuje produkci luštěnin, výsadbu živých plotů a „pěstování“ uhlíku. Zatímco někteří to považují za „přijatelné“, jiní to považují za „národní strategické zklamání“.

Ve Francii se diskutuje o tzv. Haute Valeur Environnementale (HVE), protože ekologické zemědělství a zemědělství s označením HVE∗ budou stejně odměněny, přestože ekologické zemědělství je náročnější.

Jedná se o třístupňovou certifikaci tzv. Vysoká environmentální hodnota (HVE) odpovídá nejvyšší úrovni obecnějšího systému environmentální certifikace pro farmy a dle návrhu by pod tento dobrovolný model mohlo spadat 80% farem ve Francii. Třetí úroveň je založena na ukazatelích výkonnosti. A pokrývá čtyři klíčové oblasti: zachování biologické rozmanitosti, strategie ochrany rostlin, řízení používání hnojiv a hospodaření s vodou. Certifikace umožňuje farmářům označovat své produkty logem „z farem certifikovaných jako farmy s vysokou environmentální hodnotou“.

Environmentální certifikace farmy je příspěvkem k realizaci agroekologického projektu zahájeného ministrem v prosinci 2012 .


Miliony Britů plánují, že v roce 2022 přejdou na bezmasou stravu

V podobném průzkumu, který se věnoval této problematice v roce 2021, však podobnou změnu plánovalo zhruba 6,5 milionu spotřebitelů a stravu skutečně změnila pouhá 2 % z nich. Větší pravděpodobnost přechodu k bezmasé stravě byla zaznamenána u mladších lidí.

Zdroj

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Trendy v oblasti udržitelného rozvoje a vegetariánské stravy

Sociální platforma pro e-commerce abilion představila na základě vědeckých údajů 10 trendů v oblasti udržitelného rozvoje pro rok 2022. Tato rychle rostoucí platforma je zaměřená na snahu pomoci lidem a firmám po celém světě dosáhnout větší trvalé udržitelnosti. Mezi deseti trendy pro rok 2022 jsou například ovesné mléko nebo veganské alternativy vajec.

Zdroj

Potřeba zvýšení výkupních cen mléka

Národní svaz zemědělců Skotska vyzývá členy potravinového řetězce v sektoru mléka a mléčných produktů, aby zvýšili výkupní ceny mléka tak, aby plně odrážely snižující se zásoby a prudce stoupající náklady. V posledních 12 měsících ukončilo svou činnost 310 zemědělců zaměřujících se na produkci mléka. DEFRA (ministerstvo zemědělství UK) v současnosti pracuje na zákonu pro výkup mléka, který by měl stanovit podmínky kontraktů u mléka.

Zdroj