Ušní známky a čipové identifikátor a odsun zvířat (u FO pouze s občankou)

 

V dubnu 2021 došlo ke změně struktury čísla uvedeného na elektronické známce s čipem:: „V souladu s Nařízením Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/2035, kterým se doplňuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429, pokud jde o pravidla týkající se zařízení, v nichž jsou chována suchozemská zvířata, a líhní a vysledovatelnosti určitých chovaných suchozemských zvířat a násadových vajec”, které nabývá účinnosti od 21.4.2021, nelze již pro označení ovcí a koz k exportu objednat terčíkové ušní známky s čipem, které NEOBSAHUJÍ v čipu identifikační číslo zvířete.

Od 21.4.2021 musí všechny čipové identifikátory obsahovat ušní číslo zvířete. Stejně jako v minulosti je třeba objednávku na elektronické ušní známky zaslat na ČMSCH a.s. Hradištko.

Základní kroky pro vyplnění formuláře objednávky:

https://www.cmsch.cz/tiskopisy,-dokumenty/#317

zvolte formulář ČIPY – Duplikáty ovce – objednávka

Duplikát může být vystaven pouze zvířatům zapsaným v ústřední evidenci evidovaných na konkrétním hospodářství žadatele.

1. Uveďte Vaši fakturační adresu. Čipy je oprávněn objednat pouze majitel hospodářství uvedeného na tiskopisu. Uveďte telefon a jméno osoby zodpovědné za zpracování objednávky a datum jejího vyhotovení.

2. Zapište osmimístné číslo hospodářství.

3. Křížkem označte dodavatele – křížkem označte firmu od které známku objednáváte (ČMSCH, a.s. nebo AGROTRANS, s.r.o.). Jednomu zvířeti lze jako duplikát objednat jeden kus čipu.

4. Číslo zvířete uvádějte včetně kódu země a kodexu (např. CZ 12345 072). Pokud žádáte o duplikát pro zvíře dovezené ze země EU, které má původní číslo přidělené v zemi jeho původu, napište do objednávky maximálně patnáctimístný kód (2 znaky kódového označení země původu + 13 znaků).

Obdobně lze elektronické známky objednat prostřednictvím přístupu na Portál farmáře.


Odsun na dočasné hospodářství bude od 30.4.2021 možný pouze pro fyzické osoby s platným občanským průkazem.

Místo původního vyplnění rodného čísla, trvalé adresy, adresy dočasného hospodářství chovatele, na jehož dočasné hospodářství bylo zvíře přemístěno, se bude vyplňovat číslo OP, jméno a příjmení. Pokud nebude číslo OP uvedeno, nebo uvedené nebude nalezeno v registru obyvatel, bude odsun zvířat z hospodářství odmítnut.

Adresa dočasného hospodářství, kam bylo zvíře přemístěno, se vyplňuje pouze v případě, kdy se liší od adresy trvalého pobytu uvedené v OP.

V souvislosti tímto budou dne 29.4.2021 nasazeny odpovídající úpravy i na Portál farmáře:

  • do vedení stájových registrů na Portálu farmáře
  • do hlášení odsunu ovcí a koz z Portálu farmáře

Pro zasílání papírových hlášení používejte formulář Hlášení o přemístění ovcí a koz na dočasné hospodářství.

Tato změna je v souladu se zněním vyhlášky Vyhlášky č. 136/2004 Sb.

 

Tímto bodem se začala zabývat i Antibyrokratická komise – její zápisy naleznete na našem webu ZDE

 

Zdroj: zpracováno dle ČMSCH a SCHOK (autor Ing. Vít Mareš)