Pozvánka
PROGRAM SEMINÁŘE
Historie a současnost výroby vína
Světová produkce
Produkce v ČR
Rozdělení vín
Stylistika vín
Výrobní kroky
Před-fermentační operace
Příprava a průběh sklizně
Šetrnost sklizňových operací
Před-fermentační operace
Odstopkování a mačkání bobulí
Macerace tuhých částí hroznu
Lisování
Metody odkalení moštu
Parametry moštu před fermentací
Kvasinky a alkoholová fermentace
Alkoholové kvašení
Kvasinky
Možnosti zastavení fermentace
Jablečno-mléčná fermentace (JMF)
Význam a použití JMF
Mléčné bakterie
Parametry ovlivňující průběh JMF
Management JMF
Školení a zrání vín
Stáčení a síření
Oxid siřičitý
Čiření vína
Zrání vína
Finalizace vín
Čištění a filtrace
Krášlení, stabilizace a lahvování
Problematika kyslíku
Uzávěry lahví
Speciální technologie
Školení vín na kvasnicích – metoda sur-lie
Výroba rosé vín
Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)
Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace
Šumivá vína
Oranžová vína
Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma