Seminář : Inovace ve výrobě vína

Pozvánka

PROGRAM SEMINÁŘE

Historie a současnost výroby vína

Světová produkce

Produkce v ČR

Rozdělení vín

Stylistika vín

Výrobní kroky

Před-fermentační operace

Příprava a průběh sklizně

Šetrnost sklizňových operací

Před-fermentační operace

Odstopkování a mačkání bobulí

Macerace tuhých částí hroznu

Lisování

Metody odkalení moštu

Parametry moštu před fermentací

Kvasinky a alkoholová fermentace

Alkoholové kvašení

Kvasinky

Možnosti zastavení fermentace

Jablečno-mléčná fermentace (JMF)

Význam a použití JMF

Mléčné bakterie

Parametry ovlivňující průběh JMF

Management JMF

Školení a zrání vín

Stáčení a síření

Oxid siřičitý

Čiření vína

Zrání vína

Finalizace vín

Čištění a filtrace

Krášlení, stabilizace a lahvování

Problematika kyslíku

Uzávěry lahví

Speciální technologie

Školení vín na kvasnicích – metoda sur-lie

Výroba rosé vín

Výroba sladkých vín (Ledové víno, Slámové víno, Botrytické výběry)

Teplá cesta u červených vín, karbonická macerace

Šumivá vína

Oranžová vína

Teoretické vyučování bude doplněno řízenou degustací vín, která jsou typická pro přednášené téma