Dlouhodobá vize pro venkovské oblasti: pro silnější, propojené, odolné a prosperující venkovské oblasti EU

Evropská komise předložila dlouhodobou vizi pro venkovské oblasti EU, v níž jsou uvedeny problémy a obavy, s nimiž se potýkají, a zdůraznila některé z nejslibnějších příležitostí, které se těmto regionům nabízejí. Dnešní vize na základě očekávání a rozsáhlých konzultací s občany a dalšími aktéry ve venkovských oblastech navrhuje Pakt o venkově a Akční plán pro venkov, jejichž cílem je, aby se venkovské oblasti staly silnějšími, propojenými, odolnými a prosperujícími.

Aby bylo možné úspěšně reagovat na megatrendy a problémy spojené s globalizací, urbanizací a stárnutím a těžit z výhod ekologické a digitální transformace, jsou zapotřebí politiky a opatření zohledňující místní specifika, které zohledňují rozmanitost území EU, jejich specifické potřeby a relativní silné stránky.

Obyvatelstvo ve venkovských oblastech EU je v průměru starší než v městských oblastech a v příštím desetiletí bude jeho počet pomalu klesat. Ve spojení s nedostatečnou konektivitou, nedostatečně rozvinutou infrastrukturou a chybějícími různorodými pracovními příležitostmi a omezeným přístupem ke službám to činí venkovské oblasti pro život a práci méně atraktivními. Venkovské oblasti jsou zároveň aktivními aktéry ekologické a digitální transformace EU. Dosažení cílů digitálních ambicí EU pro rok 2030 může znamenat více příležitostí pro udržitelný rozvoj venkovských oblastí mimo zemědělství a lesnictví, rozvíjení nové perspektivy pro růst výroby a zejména služeb a příspěvek k lepšímu geografickému rozložení služeb a průmyslu.

Cílem této dlouhodobé vize pro venkovské oblasti EU je tyto problémy a obavy řešit tím, že bude stavět na vznikajících příležitostech ekologické a digitální transformace EU a na zkušenostech získaných z pandemie COVID-19 a určí způsoby, jak zlepšit kvalitu života na venkově, dosáhnout vyváženého územního rozvoje a stimulovat hospodářský růst.

Pakt o venkově

Do nového Paktu o venkově budou zapojeni aktéři na úrovni EU i na vnitrostátní, regionální a místní úrovni, aby podpořili sdílené cíle vize, napomohli rozvoji hospodářské, sociální a územní soudržnosti a reagovali na společné ambice venkovských komunit. Komise tento rámec usnadní prostřednictvím stávajících sítí a podpoří výměnu nápadů a osvědčených postupů na všech úrovních.

Akční plán EU pro venkov

Komise dnes rovněž předložila akční plán na podporu udržitelného, soudržného a integrovaného rozvoje venkova. Podporu venkovským oblastem již poskytuje několik politik EU a přispívá k jejich vyváženému, spravedlivému, ekologickému a inovativnímu rozvoji. Při podpoře a provádění tohoto akčního plánu budou mezi nimi mít zásadní význam společná zemědělská politika (SZP) a politika soudržnosti, přičemž budou doplňovány řadou dalších oblastí politik EU, a společně přemění tuto vizi v realitu.

Vize a akční plán vymezují čtyři oblasti činnosti podporované stěžejními iniciativami, jejichž cílem je:

  • Síla: zaměření na posílení postavení venkovských komunit, zlepšení přístupu ke službám a usnadnění sociální inovace,
  • Konektivita: zlepšit konektivitu z hlediska dopravy i digitálního přístupu,
  • Odolnost: zachování přírodních zdrojů a ekologizace zemědělských činností s cílem bojovat proti změně klimatu a současně zajistit sociální odolnost prostřednictvím nabídky přístupu ke kurzům odborné přípravy a k různým kvalitním pracovním příležitostem,
  • Prosperita: diverzifikovat hospodářské činnosti a zvýšit přidanou hodnotu zemědělských a zemědělsko-potravinářských činností a agroturistiky.

Komise bude podporovat a monitorovat provádění Akčního plánu EU pro venkov a pravidelně jej aktualizovat, aby bylo zajištěno, že bude i nadále relevantní. Bude rovněž pokračovat ve spolupráci s členskými státy a subjekty na venkově s cílem udržovat dialog o otázkách venkova. Dále bude zavedeno ověřování dopadu na venkovské oblasti, kdy jsou politiky EU přezkoumávány z perspektivy venkova. Cílem je lépe určit a zohlednit potenciální dopad a důsledky politické iniciativy Komise pro zaměstnanost na venkově a růst a udržitelný rozvoj venkova.

A konečně bude v rámci Komise zřízeno středisko pro sledování venkova, které bude dále zlepšovat shromažďování a analýzu údajů o venkovských oblastech. Poskytne podklady pro tvorbu politiky týkající se rozvoje venkova a podpoří provádění akčního plánu pro venkov.

Další kroky

Dnešní oznámení o dlouhodobé vizi pro venkovské oblasti představuje první krok k silnějším, lépe propojeným, odolnějším a prosperujícím venkovským oblastem do roku 2040. Klíčovými prvky pro dosažení těchto cílů budou Pakt o venkově a Akční plán EU pro venkov.

Do konce roku 2021 Komise společně s Výborem regionů prozkoumá cestu k dosažení cílů vize. Do poloviny roku 2023 Komise zhodnotí, jaké akce pro venkovské oblasti financované EU a členskými státy byly provedeny a naplánovány. Veřejná zpráva, která bude zveřejněna počátkem roku 2024, určí oblasti, kde je nutná zvýšená podpora a finanční prostředky, jakož i další postup na základě Akčního plánu EU pro venkov. Diskuse týkající se této zprávy budou podkladem pro úvahy o přípravě návrhů na programové období 2028–2034.

Souvislosti

Potřeba vypracovat dlouhodobou vizi pro venkovské oblasti byla zdůrazněna v politických směrech předsedkyně von der Leyenové a pověřovacích dopisech určených místopředsedkyni Šuicovékomisaři Wojciechowskému a komisařce Ferreirové.

Článek 174 SFEU vyžaduje, aby EU věnovala zvláštní pozornost venkovským oblastem, mimo jiné při podpoře harmonického rozvoje, posilování hospodářské, sociální a územní soudržnosti a snižování rozdílů mezi jednotlivými regiony.

V dubnu 2021 byl proveden průzkum Eurobarometr, který hodnotil priority dlouhodobé vize pro venkovské oblasti. Bylo zjištěno, že 79 % občanů EU je pro to, aby EU při rozhodování o veřejných výdajích přihlížela k venkovským oblastem, 65 % všech občanů EU se domnívalo, že místní oblast nebo provincie by měly mít možnost rozhodovat o tom, jak vynaložit investice EU do venkova, a 44 % občanů uvedlo dopravní infrastrukturu a spojení jako klíčovou potřebu venkovských oblastí.

Komise uspořádala ve dnech 7. září až 30. listopadu 2020 veřejnou konzultaci o dlouhodobé vizi pro venkovské oblasti. Více než 50 % respondentů uvedlo, že nejnaléhavější potřebou venkovských oblastí je infrastruktura. 43 % respondentů rovněž uvedlo jako naléhavou potřebu během příštích dvacet let přístup k základním službám a zařízením, jako je voda a elektřina nebo banky a pošty; respondenti se dále domnívají, že přitažlivost venkovských oblastí bude do značné míry záviset na dostupnosti digitálního připojení (93 %), základních služeb a elektronických služeb (94 %) a na zlepšení klimatického a environmentálního profilu zemědělství (92 %).

Členové sboru komisařů se vyjádřili takto:

Místopředsedkyně pro demokracii a demografii Dubravka Šuicová uvedla: „Venkovské oblasti jsou domovem téměř 30 % obyvatel EU a naším cílem je výrazně zlepšit kvalitu jejich života. Vyslechli jsme jejich obavy a společně s nimi jsme připravili tuto vizi na základě nových příležitostí vytvořených ekologickou a digitální transformací EU a na základě zkušeností získaných z pandemie COVID-19. Tímto sdělením chceme vytvořit nový impuls pro venkovské oblasti jako atraktivní, životem pulzující a dynamická místa a současně samozřejmě chránit jejich podstatný charakter. Chceme dát venkovským oblastem a komunitám silnější hlas při budování budoucnosti Evropy.“

Komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski doplnil: „Venkovské oblasti mají pro dnešní EU zásadní význam, neboť pro nás produkují potraviny, chrání naše dědictví a krajinu. Měly by hrát klíčovou roli v zelené a digitální transformaci. Musíme však těmto venkovským komunitám poskytnout správné nástroje, aby mohly plně využít příležitostí, které se jim naskýtají, a řešit problémy, s kterými se v současnosti potýkají. Tato dlouhodobá vize pro venkovské oblasti je prvním krokem k proměně našich venkovských oblastí. Nová SZP přispěje k této vizi podporou inteligentního, odolného a diverzifikovaného zemědělství, zvýšenou péčí o životní prostředí a opatřeními v oblasti klimatu a posílením sociálně-ekonomické struktury venkovských oblastí. Zajistíme, aby Akční plán EU pro venkov umožnil udržitelný rozvoj našich venkovských oblastí.“

Komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreirová k tomu uvedla: „Ačkoli se všichni potýkáme se stejnými problémy, naše území mají různé prostředky, silné stránky a schopnosti, aby se s nimi dokázaly vypořádat. Naše politiky musí být citlivé vůči různým charakteristikám našich regionů. Demokratická a soudržná Unie, kterou chceme vybudovat, musí být budována blíže občanům a územím a musí zahrnovat různé úrovně správy. Dlouhodobá vize pro venkovské oblasti vyžaduje řešení uzpůsobená jejich specifickým potřebám a prostředkům se zapojením regionálních a místních orgánů a místních komunit. Venkovské oblasti musí být schopny poskytovat základní služby pro své obyvatelstvo a stavět na svých silných stránkách, aby se staly základem hospodářského rozvoje. Všechny tyto cíle jsou jádrem nové politiky soudržnosti na léta 2021–2027.“

Dokument : Dlouhodobá vize pro venkov

Zdroj: https://ec.europa.eu/commission

Přílohy