OECD: PODPORY VZROSLTY ZA POSLEDNÍ 3 ROKY A POLOVINA POKŘIVUJE TRH

Pravidelná zpráva o aktuální situaci ve vládních podporách do zemědělsko-potravinářského sektoru a vývoji klíčových zemědělských politik v 54 ekonomikách (odkud pocházejí 3/4 celosvětové zemědělské produkce) se v letošním vydání zaměřuje na téma potravinových systémů a blíže reflektuje politické reakce na pandemii.

Vládní podpory v posledních 3 letech vzrostly. Polovina z nich nejen pokřivuje trh, ale zhoršuje potravinové zabezpečení, životní prostředí a socio-ekonomické nerovnosti. Pouze 17 % z nich je směřováno na investice do inovací, biologické bezpečnosti a infrastruktury. Pro růst udržitelné produktivity a vyšší odolnost je proto doporučeno postupně ukončit poskytování podpor pokřivujících trh, cílit příjmové podpory na nejpotřebnější domácnosti a začlenit tyto podpory do sociálních politik a záchranných sociálních programů a přesměrovat veřejné výdaje na investice do veřejných statků (zejm. inovačních systémů).

Reformy zemědělských politik ale nemohou samy o sobě zajistit řešení stávajících problémů, jimž čelí globální potravinové systémy. Cílem jsou proto vyšší udržitelnost, horizontální inovační zaměření všech souvisejících politik a posílení komplexního zaměření implementačních přístupů.

ZDROJ: MZE a
https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/agricultural-policy-monitoring-and-evaluation-2021_2d810e01-en