Mnoho slov, žádná akce: auditoři tvrdí, že financování SZP je v boji proti změně klimatu neúčinné

Financování EU v oblasti zemědělství pro boj proti změně klimatu bylo dosud neúčinné, podle zatracující nové zprávy Evropského účetního dvora, která kritizuje nečinnost v chovu hospodářských zvířat a požaduje zásadu „znečišťovatel platí“.

Zpráva zveřejněná v pondělí (21. června) zjistila, že ačkoli více než čtvrtina všech výdajů EU na zemědělství v období 2014–2020 – ve výši více než 100 miliard EUR – byla vyčleněna na změnu klimatu, nedošlo ke zlepšení emisí skleníkových plynů ze zemědělství od roku 2010.

Viorel Ștefan , člen Evropského účetního dvora odpovědný za zprávu, na tiskové konferenci zdůraznil, že i přes vyšší ambice v oblasti změny klimatu a odpovídající změny provedené ve společné zemědělské politice EU „se oproti předchozímu období změnilo jen velmi málo “A peníze vynaložené na opatření v oblasti klimatu byly proto„ nadhodnoceny “.

Zdůrazňuje, že „již není čas plýtvat“, naléhal Ștefan na akci a poukázal na to, že role EU při zmírňování změny klimatu v zemědělském odvětví je zásadní vzhledem k tomu, že „EU stanoví environmentální standardy a spolufinancuje zemědělské činnosti většiny členských států výdaje “.

Správa útočí na chov hospodářská zvířata

Zpráva uvádí, že většina opatření podporovaných SZP má nízký potenciál zmírňování změny klimatu a pro osoby s vysokým potenciálem zmírňování je v nabídce dotačních příležitostí mnohem menší podpora.

Zpráva si zejména vyhrazuje ostrou kritiku skutečnosti, že SZP málo motivuje ke snižování živočišné výroby.

Navzdory skutečnosti, že emise hospodářských zvířat představují polovinu emisí skleníkových plynů v zemědělství a že tyto emise přímo souvisejí s velikostí stáda hospodářských zvířat, SZP „se nesnaží omezit počet hospodářských zvířat; ani neposkytuje pobídky k jejich snížení, “zdůraznili auditoři.

Auditoři mezitím zdůrazňují, že tržní opatření SZP nadále zahrnují podporu živočišných produktů, jejichž spotřeba se od roku 2014 nesnížila.

„To přispívá spíše k udržení emisí skleníkových plynů než k jejich snížení,“ uzavírá zpráva.

Auditoři však rychle poukázali na to, že jakýkoli pokles živočišné výroby musí odpovídat snížení spotřeby, přičemž zdůraznili, že jinak se zvyšuje riziko „úniku“, tj. Zvýšení emisí skleníkových plynů prostřednictvím dovozu živočišných produktů.

CAP „zvráceně“ na rašeliništích 

Zpráva si rovněž vyhrazuje kritiku za to, že SZP platí zemědělcům, kteří mají odvodněné rašeliniště. I když tyto tvoří méně než 2% zemědělské půdy EU, j sou odpovědné za 20% emisí zemědělství v tomto bloku.

Jeden auditor zdůraznil, že výhody opětovného obnovení rašeliniště převažují nad nevýhodami,..

 

Znečišťovatelé plaťte

Jedním z návrhů, které předložili auditoři, je zavedení zásady „znečišťovatel platí“, tj. zajistit, aby ti, kdo způsobují znečištění, v tomto případě zemědělci, nesli do zemědělství náklady, které způsobují .

Právní předpisy EU v současnosti pouze výslovně uplatňují zásadu „znečišťovatel platí“ na své politiky v oblasti životního prostředí, nikoli však na emise skleníkových plynů v zemědělství.

Zdá se, že Evropská komise byla tomuto návrhu otevřená a slíbila provést studii „posouzení zásady„ znečišťovatel platí “ve vztahu k emisím skleníkových plynů v zemědělství“, zatímco EÚD má zveřejnit podrobnější zprávu o této zásadě v následujících týdnech.

Reforma SZP, která má být ještě ambicióznější, je v současné době intenzivně vyjednávána, přičemž se obecně očekává, že dohoda bude reformou uzavřena do konce června.

Zdroj: euractiv.com; úprava ČMSZP