Upozornění na povinnost podat prohlášení o sklizni a prohlášení o produkci a kalendář 2021

Upozornění na povinnost podat prohlášení o sklizni a prohlášení o produkci

Upozorňujeme Vás na povinnost podat do 15. 1. 2021 prohlášení o sklizni a prohlášení o produkci dle zákona č. 321/2004 Sb.

Povinnost podat prohlášení o sklizni se vztahuje na pěstitele, který prodává moštové hrozny a na obchodníka, který s moštovými hrozny obchoduje.
Pokud pěstitel z celé své sklizně hroznů vyrábí víno, podává pouze prohlášení o produkci. Pokud pěstitel hrozny prodává a současně vyrábí víno, podává obě prohlášení – o sklizni i o produkci.

Povinnost podat prohlášení o produkci má výrobce, pokud prodává produkty, nebo vyrobí 1000 litrů a více vína za vinařský rok.

Včasné podání prohlášení je jednou ze základních podmínek pro přiznání podpor ve vinohradnictví a vinařství administrovaných Státním zemědělským a intervenčním fondem.

Pěstitel, který hrozny ve vinici nevypěstoval, například kvůli zmrznutí, podává prohlášení s nulovou hodnotou. V tomto případě se zasílají prohlášení s nulou.

Prohlášení lze podat:

elektronicky prostřednictvím  Portálu farmáře, emailem na podatelna@ukzuz.cz nebo
na tiskopisu zaslaném poštou. Osobní kontakt je kvůli Covidu omezen, děkujeme za pochopení.

ÚKZÚZ, Oddělení registru vinic, Evropská 16/25, 671 81 Znojmo-Oblekovice


Pracovníci z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského vytvořili, stejně jako v předchozích letech, kalendář pro vinohradníky a vinaře na rok 2021. Kalendář obsahuje praktické informace včetně přehledu některých důležitých termínů z pohledu vinohradníka/ vinaře, případně žadatele o poskytnutí podpory ze strany SZIF či Vinařského fondu.

Příloha: Kalendář pro vinohradníky a vinaře na rok 2021