Nevládní organizace společně apelují na ministryni financí ve věci Fondu těžko pojistitelných rizik

Věc: Společné stanovisko k návrhu Fondu těžko pojistitelných rizik

Vážená paní ministryně,

dovolujeme si vás oslovit jako zástupci pěti nevládních zemědělských organizací, které dohromady zastupují podstatnou většinu zemědělské veřejnosti všech podnikatelských forem, zaměření i velikostí, a to v souvislosti s projednáváním poslaneckého návrhu na vydání zákona o Fondu těžko pojistitelných rizik v zemědělství (FTPR).

Podle informace, která se k nám z Ministerstva zemědělství dostala, je aktuální stanovisko Ministerstva financí takové, že pokud zemědělská veřejnost s návrhem zákona o FTPR souhlasí, je Ministerstvo financí připraveno jej podpořit. Dovolujeme si vás proto touto cestou oficiálně informovat o našem nesouhlasném společném stanovisku k tomuto legislativnímu návrhu, které jsme rovněž opakovaně a společně předložili zástupcům Ministerstva zemědělství.

Vážená paní ministryně, návrh zákona o FTPR je pro nás v obecném pojetí, v jaké nám byl představen, zcela neakceptovatelný a to jak hlediska věcného, tak také z hlediska legislativně procesního. Jedná se nikoliv o návrh zákona z pera ministerstva zemědělství, ale o poslanecký návrh, který nebyl se zemědělskou veřejností řádně projednán a neprošel standardním legislativním postupem. Téma těžko pojistitelných rizik a mechanismus jejich řízení má zcela zásadní vliv na celý zemědělský sektor a proto je nutné tuto systémovou a strategickou otázku řešit v mnohem širší diskusi se zemědělskou veřejností, ke které zatím nedochází. Současný návrh mimo jiné považujeme za diskriminační a máme za to, že nemalá část zemědělců by se stala pouze čistými plátci do systému bez nároku na poskytnutí očekávané jistoty tímto Fondem. Takový model tedy postrádá svůj původní smysl a nesplňuje ani základní představu zemědělské veřejnosti. Upřednostňujeme proto otevření seriózní debaty nad dalšími možnostmi řešení.

Vážená paní ministryně, děkujeme vám předem za zvážení našeho postoje a za odpověď

Společný dopis nevládních organizací:

ikona souboruSpolečný dopis na Ministerstvo financí