Zápis z PS MV k ANC

O výsledcích  nejen tohoto jednání jsme Vás již informovali.

Novinky z pracovní skupiny k ANC oblastem (LFA), která se konalo 30.října

Více se dozvíte i v sekci Farmářské listy.

Aktuálně platné: Prasata nebudou započítávány do intenzity chovu prasat.

 

Oblasti, dosud označované jako LFA se po redefinici označují jako ANC. Se změnou vymezených oblastí souvisí stanovení nových sazeb, podmínek pro výplatu dotace a také vyřazení některých oblastí, které jsou dnes v rámci LFA vymezeny a proto je ze strany MZe navrhováno nové nařízení vlády, které uvedené změny implementuje do právního řádu ČR.

MZe konkrétně navrhuje novelu NV 72/2015 Sb., která stanovuje podmínky pro oblasti, které v období 2015-2017 byly zařazeny v oblastech LFA – OA nebo OB a nesplnily kritéria pro zařazení do ANC od roku 2018 a nové nařízení vlády, které stanovuje podmínky pro oblasti ANC – horské, ostatní a specifické.  Seznam obcí a katastrálních území je již uveřejněn na stránkách eagri.cz. (http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/program-rozvoje-venkova-na-obdobi-2014/opatreni/m13-platby-pro-oblasti-sprirodnimi-ci/redefinice-lfa/pracovni-seznam-k-u-zarazenych-do-anc-od.html)

Novela nařízení vlády č. 72/2015 Sb. zachovává podmínky platby v současné podobě, nicméně stanovuje postupně se snižující sazby, které je možné vyplácet těmto vyřazovaným oblastem do roku 2020, v souladu s legislativou EU.

Návrh nařízení vlády pro oblasti ANC mj. zavádí nové členění ostatních ANC do třech skupin (O1 až O3), dále výplatu dotací na veškerou zemědělskou půdu ve všech typech ANC – horské, ostatní i specifické a systém diferenciace plateb na základě faremního systému. Faremní systémy budou identifikovány 2 – převažující rostlinná výroba a převažující živočišná výroba, s ohledem na intenzitu chovu hospodářských zvířat přepočtenou na 1 ha zemědělské půdy podniku.

Níže máte k dispozici zápis k tomuto jednání.

 

Zápis z PS MV ANC

Přílohy