Situace na trhu s mlékem, vepřovým i hovězím masem se po krizi v předchozích letech stabilizovala. Podle Evropské komise nyní problémy hrozí především u obilí, ovoce, zeleniny a vína.

Ministři zemědělství včera řešili i vysoké stavy intervenčních zásob sušeného odstředěného mléka. Přebytek těchto zásob a klesající ceny cukru jsou podle ministra Jurečky dvě oblasti, kterými se Evropská komise musí zabývat prioritně. Komise včera ministry rovněž informovala o výsledcích ministerské konference k opatřením v návaznosti na rozsáhlé nálezy fipronilu ve vejcích.

„Ochrana spotřebitele a jeho zdraví je pro nás zásadní. K podobným pochybením nesmí docházet. Je důležité, aby si kontrolní orgány všech členských zemí rychle vyměňovaly informace a kontaminované zboží se vůbec nedostalo na pulty obchodů,“ uvedl Marian Jurečka.

Systém kontrol v ČR je na vysoké úrovni. Ministr Jurečka spotřebitelům i potravinářským firmám doporučuje, aby nakupovali vejce pouze z českých chovů. U českých potravin lze navíc jednoznačně dokumentovat celou jejich cestu od zemědělce až na pulty obchodů.

Ministři dnes v Lucemburku jednali také o příspěvku zemědělství k naplňování Cílů udržitelného rozvoje, společné deklaraci zemí Visegrádské čtyřky a baltských států k perspektivám Společné zemědělské politiky po roce 2020 či stavu čerpání peněz z Evropského námořního a rybářského fondu.

„Díky mimořádné pomoci, kterou jsme zemědělcům v uplynulém období poskytli, se mírně zvýšily stavy skotu. Produkce mléka v České republice se zvýšila o 40 tisíc tun, naopak třeba v Německu, Belgii či Nizozemsku se snížila. I přes krizi výkupních cen se podařilo v loňském roce zabránit i větším poklesům stavů prasat, letos dokonce mírně rostou stavy prasnic. Za důležité ale považuji nadále sledovat situaci především na trhu s cukrem, kde téměř po padesáti letech skončily produkční kvóty,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

 

Zdroj: Ježková, tisková mluvčí Ministerstva zemědělství