banner

VLK : POZOR často zaměňované pojmy -výše náhrady škod vs újmy vs. preventivní opatření

Výše náhrady škody

Doporučené ceny ovcí a koz při stanovení výše náhrady škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů poskytovaných podle zákona č. 115/2000 Sb., v jeho platném znění.

Za účelem sjednocení postupu a usnadnění stanovení výše náhrady škod byl Svazem chavatelů ovcí a koz, z.s. (SCHOK) sestaven ceník jednotlivých kategorií zvířat. Použití tohoto ceníku doporučilo v rámci společného jednání Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo zemědělství.

ceník_2022_fin.jpg

* Plemeník splňuje požadavky na zařazení do plemenitby (rodiče zapsané do plemenné knihy, splňuje podmínky stanovené radou plemenných knih pro klasifikaci, plemeník byl vybrán do odchovu oprávněnou osobou dle plemenářského zákona).

** Doloženo potvrzením o původu (POP), nově zootechnickým osvědčením (ZO).

*** Doloženo potvrzením o mléčné KU nebo schválenou dojírnou nebo fakturací za prodej mléka nebo výrobků

Ceník slouží pro výpočet výše škody na vymezených domestikovaných zvířatech dle vyhlášky č. 126/2021 Sb. o způsobu výpočtu výše škod vybranými zvláště chráněnými živočichy. Ceny jednotlivých druhů zvířat a jejich kategorií vychází, po projednání s Ministerstvem zemědělství, z údajů Svazu chovatelů ovcí a koz a Českého svazu chovatelů masného skotu, k roku 2022. U zvlášť cenných jedinců je ke stanovení ceny možnost zpracování odborného posudku chovatelskými svazy.

Přehled výše vyplacených náhrad škod způsobených vlkem obecným na vybraných domestikovaných druzích zvířat dle zákona č. 115/2000 Sb.:

 

 

škody_vyplacene_2010_2022.png


Výpočet sazby pro náhradu újmy za ztížení pastvy ovcí a koz v oblastech výskytu vlka obecného bude aktualizován od 1. března

05.01.2024
Výpočet sazby pro náhradu újmy za ztížení pastvy ovcí a koz v oblastech výskytu vlka obecného bude aktualizován od 1. března

Výpočet sazby pro náhradu újmy za ztížení pastvy ovcí a koz v oblastech výskytu vlka obecného bude aktualizován od 1. března Chovatelé ovcí a koz v oblastech výskytu vlka mohou žádat o náhradu za ztížené hospodaření za uplynulý rok do 31.3.2024. Od 1.3.2024 tak budou moci učinit již podle nové vyhlášky, která zohledňuje jejich vyšší náklady na provedená opatření.

Vloni se podařilo dosáhnout dohody mezi Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem zemědělství a zástupci chovatelů hospodářských zvířat na novelizaci vyhlášky č. 432/2005 Sb., kterou se stanoví podmínky a způsob poskytování finanční náhrady za újmu vzniklou omezením zemědělského hospodaření. Změna se týká způsobu stanovení výše náhrady újmy za ztížení hospodaření v oblastech opakovaného výskytu vlka obecného.

Oproti předchozímu období zohledňuje nový výpočet navýšení nákladů na pastvu hospodářských zvířat. Forma výpočtu zůstává stejná:

a) pohyblivé sazby na hektar u pastvin s celkovou výměrou do 52 ha,

b) jednotné sazby na hektar u pastvin s celkovou výměrou nad 52 ha – pro výpočet újmy za rok 2023 stanovena ve výši 5 500 Kč (navýšena o 600 Kč oproti předešlé sazbě).

Aktualizace výpočtu sazby proběhla na základě studie Ústav zemědělské ekonomiky a informací v roce 2023, která analyzovala data získaná dotazníkovým šetřením mezi chovateli hospodářských zvířat. Proměnné hodnoty pro výpočet pohyblivé sazby i jednotná sazba budou uveřejněny ve Věstníku MŽP.

Výpočet výše újmy u chovatelů skotu a jiných hospodářských zvířat (mimo ovcí a koz) bude nadále probíhat individuálním naceněním nákladů na jinou organizaci pastvy a chovu v důsledku ochrany pasených zvířat před vlkem obecným, při zachování principu účelně vynaložených nákladů na ochranu matek s čerstvě narozenými mláďaty. Neproplácí se tedy náklady na jakákoliv opatření, ale pouze ta, která jsou efektivní.

Předpokládaná účinnost novely vyhlášky je k 1. 3. 2024. O újmu za uplynulý rok lze žádat do 31. 3. 2024. Pokud tedy chovatelé požádají za rok 2023 v průběhu března 2024 (tj. již v době účinnosti novelizované vyhlášky), budou mít nárok na vyšší sazby stanovené v novelizované vyhlášce. Žádosti podané v termínu do 29. 2. 2024 budou posuzovány ještě dle staré vyhlášky. O nabytí účinnosti novelizované vyhlášky chovatelskou veřejnost informujeme prostřednictvím www.navratvlku.cz.


Prevence škod způsobených šelmami a dravci

Pro první rychlou pomoc při prevenci zapůjčuje zdarma Agentura ochrany přírody a krajiny ČR elektrické síťové ohradníky i s kombinovanými zdroji. Pokud jste chovatel v oblasti s výskytem vlka a máte o dočasnou zápůjčku zájem, informujte se na následujících regionálních pracovištích AOPK ČR: RP LibereckoRP Správa CHKO Kokořínsko – Máchův krajRP Východní Čechy a RP Správa CHKO Beskydy. Zde Vám jsou naši zoologové plně k dispozici.

Po několikaměsíční přestávce mohou chovatelé opět získat podporu na realizaci zabezpečení svých chovů ve výši až 100 % z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Oproti předcházejícímu období se podařilo podmínky a administraci dotace významně zjednodušit. Jedná o takzvané zjednodušené metody vykazování, platbu za provedené opatření bez administrativy. Minimální výše dotace je 50 000 Kč, celkové náklady projektu nesmí přesáhnout 5 milionů Kč. Díky zjednodušeným metodám vykazování nebudou muset příjemci podporu k proplacení dotace dokládat žádné smlouvy či faktury, cena je stanovena  paušálem (náklady obvyklých opatření MŽP).  O podporu mohou chovatelé požádat u dvou subjektů: Státního fondu životního prostředí ČR a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR:

a) Na Státním fondu životního prostředí ČR budou moci na zabezpečení svých stád žádat chovatelé, kteří v zemědělství podnikají. Pro projekty zakládající veřejnou podporu byla vypsána 41. výzva, která běží do 31. 8. 2024 [1]. (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR bude k jednotlivým žádostem vydávat závazné stanovisko).

b) Výzva Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která přímo navazuje na předchozí výzvu, byla vypsána v listopadu 2023 a umožňuje získat finance na zabezpečení stád před velkými šelmami drobným chovatelům, kteří v zemědělství nepodnikají. Tato výzva je otevřena do 30. 4. 2024 [2].

Pro snazší orientaci v administraci projektů na preventivní opatření před útoky velkých šelem uveřejňujeme PRŮVODCE.

———————————————————————————————————————————————————————————————————–

[1] V této výzvě budou podpořeny pouze projekty realizované v souladu s Pokyny ke státní podpoře v odvětvích zemědělství a lesnictví a ve venkovských oblastech (2022/C 485/01). Vzhledem k probíhající notifikaci veřejné podpory s Evropskou komisí si poskytovatel vyhrazuje právo na změnu podmínek výzvy v závislosti na výsledku tohoto procesu. Do doby vydání kladného notifikačního rozhodnutí zároveň nelze vydávat projektům právní akty o poskytnutí podpory. Náklady vzniklé před podáním žádosti nejsou v rámci této výzvy způsobilé. V rámci této výzvy může jeden žadatel žádat o podporu výhradně na takový projekt, který se vztahuje jen k jeho vlastní zemědělské činnosti, nelze kumulovat opatření pro více subjektů do jedné žádosti.

Určení formy a výše podpory:

Pro projekty s celkovými náklady do 200 tis. EUR

Přímé realizační výdaje formou zjednodušených metod vykazování – jednorázové částky dle návrhu rozpočtu. Nepřímé náklady na projektovou přípravu, administraci žádosti, koordinaci v průběhu realizace a publicitu formou skutečných nákladů. Míra financování činí max. 100 % z celkových způsobilých výdajů. Detailní informace o výši podpory jsou uvedeny v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP pro období 2021–2027 a příloze č. 03 – Metodika zjednodušených metod vykazování nákladů s kategorizací položek rozpočtu OPŽP 21+.

Pro projekty s celkovými náklady nad 200 tis. EUR

Formou skutečných nákladů pro přímé i nepřímé výdaje. Míra financování činí max. 100 % z celkových způsobilých výdajů. Detailní informace o výši podpory jsou uvedeny v Pravidlech pro žadatele a příjemce podpory v OPŽP pro období 2021–2027.

[2] AOPK OPŽP ZMV – 5. výzva SC 1.6

Zdroj: MŽP  aAOPK