GEOPA: „Bez zemědělství není Evropa“

ČMSZP je součástí organizace GEOPA COPA, která zastupuje zaměstnavatele na úrovni evropské tripartity (tzn. podnikatelé, odbory a komise),

Pozn. GEOPA má pouze mandát vyjadřovat se k záležitostem spojeným se zaměstanecko-zaměstnavatelským vztahem vč. školení, generační obměny, BOZP apod., pokud jde o lobbing k SZP, zde je ČMSZP zastoupena ze strany ELO).

Níže jsme pro Vás připravili stručné shrnutí aktivit, které řešíme naše potřeby v Bruselu, jež  řešíme společně s politickým poradcem GEOPA.

„Z geopolitického hlediska je zemědělství jedním z nejdůležitějších odvětví pro zajištění nezávislosti Evropy. Proto musíme učinit evropské zemědělství udržitelným.“ říká Sergi Queralt, politický poradce v Geopa.

POSTOJE GEOPA

Vnímáme i to, že zemědělské znalosti by měly být začleněny do školního učebního plánu. Všichni občané by se měli naučit, odkud potraviny pocházejí, jak jsou produkovány a proč je zemědělství tak důležité. Mohlo by to také vzbudit větší zájem o práci s různými oblastech zemědělského sektoru.

Zemědělství je velmi specifické, je to možná jedno z nejsložitějších odvětví. Je spojeno částečně s kulturou a společností obecně, částečně se situací na venkově a je ovlivněno klimatickými podmínkami a také například sociálními aspekty, protože se do podniku často zapojují členové rodiny.

Zemědělství znamená často těžkou práci sedm dní v týdnu, k tomu velké investice a často malý zisk na poskytnutí něčeho tak podstatného jako je potravina, a zároveň musí čelit mnoha kritikám z řad veřejnosti. Zemědělství je také silně regulováno, což vyžaduje neudržitelné množství byrokracie, proto je je důležité, aby hlas sektoru byl slyšet.

Důležité je objevit se na správném fóru

V EU vzniká významné množství legislativy. Je důležité porozumět a předvídat, které právní změny jsou v procesu a informovat členské asociace, aby se mohly připravit.

– Jsme odvětvím, kde se většina věcí produkuje v ročním cyklu a změny vyžadují významné investice, je klíčové dlouhodobé plánování. A to se musí neustále těm, kteří v prvovýrobě nepracují připomínat.

Jednou z nejdůležitějších otázek na stole Geopa je nedostatek personálu s dovednostmi, což trápí většinu evropských sektorů, ale zemědělství je jedním z nejvíce postižených.

I když zaměstnavatelé v zemědělství usilují o to, aby byly pracovní podmínky dobré, jedná se o těžkou práci a často o nízkokvalifikované práce, a tedy i úroveň mezd je poměrně nízká, a to i v návaznosti na vývoj cen komodit, které zemědělec často nemůže ovlivnit.

CO JE GEOPA

Geopa je společným evropským hlasem zaměstnavatelů v zemědělství a pracuje na podpoře udržitelného zaměstnání v evropském zemědělství a na představení priorit sektoru evropským zákonodárcům. Centrální částí práce organizace je tzv. sociální dialog, který spojuje zástupce zaměstnanců a zaměstnavatelů k diskusi a hledání řešení potřeb zemědělského sektoru.