Pracovní shrnutí z jednání Rady ENVI 16. 3. 2023

Návrh revidované směrnice o průmyslových emisích tak, jak jej zatím schválila Rada EU na posledním jednání ministrů životního prostředí.

Je zde: IED_Obecný přístup_ST-7537-2023-INIT_en

Zemědělství a zejména živočišná výroba je zde řešena v rámci čl. 70a až 70i a Přílohy Ia a je zde zařazena z důvodu zahrnutí tohoto sektoru do povinností členských států EU zvýšit úsilí ve snižování emisí skleníkových plynů a amoniaku. Do působnosti směrnice se tak (alespoň prozatím) dostávají podniky, které mají více než 350 dobytčích jednotek v rámci chovů prasat a skotu, nebo 280 dobytčích jednotek u podniků s drůbeží. Výjimku tvoří podniky s extenzivním způsobem chovu, jejichž intenzita nepřesahuje 2 dobytčí jednotky na hektar.

Moje otázka na Vás je, zda mi potvrdíte, že většina chovatelů v ekologickém zemědělství bude spadat do této výjimky, tzn. revize směrnice o průmyslových emisích na ně ve většině případů nebude mít dopad.

Zpětná vazba je důležitá z pohledu obhajoby dojednaných čísel při dalším projednávání s Evropským parlamentem, kde může docházet k řadě změn směrem ke zpřísnění limitů ve snaze Europarlamentu dostat více podniků pod tuto regulaci.

Děkuji za spolupráci,

Případné dotazy, posílejte na info@cmszp.cz

Přílohy