Legislativa – Agrolesnictví „po kupě“

Nový právní předpis účinný od 1. 6. 2023, část od 1. 1. 2025

Ve Sbírce zákonů bylo publikováno nařízení vlády č. 140/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví a o změně nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů, ve znění pozdějších předpisů, a nařízení vlády č. 69/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví vína, (nařízení vlády o stanovení podmínek provádění opatření agrolesnictví).

Nařízení vlády bylo přijato v návaznosti na zahájení nového programového období společné zemědělské politiky 2023-2027, které je realizováno prostřednictvím schváleného Strategického plánu společné zemědělské politiky EU v ČR na léta 2023 až 2027.

Nařízení vlády stanoví podmínky poskytování dotací pro opatření agrolesnictví tak, aby ČR splnila podmínky stanovené obecně závaznými a přímo použitelnými předpisy EU a mohla tyto dotace poskytovat.

Cílem nařízení vlády je určit podmínky pro vyplácení dotací na založení agrolesnických systémů a následnou péči o takto založené systémy po dobu 5 let v ČR.

Opatření agrolesnictví je zaměřeno na pěstování dřevin v kombinaci se zemědělskými plodinami nebo pasením hospodářských zvířat na stejném pozemku. Jde o způsob hospodaření, který přispívá k diverzifikaci zemědělské produkce a zároveň plní řadu ekosystémových služeb. Významná je zejména protierozní funkce a zlepšení struktury půdy, která má tak vyšší retenční potenciál. Pohlcováním COa sekvestrací uhlíku do půdy i biomasy se agrolesnické systémy podílí na snižování emisí skleníkových plynů (GHG). Vlivem na mikroklima mohou přispět k tlumení klimatických extrémů a jejich dopadu na zemědělství (extrémní teploty, sucho, přívalové deště). Agrolesnické systémy rovněž přispívají ke stabilizaci a zvýšení biodiverzity.

Opatření lze realizovat na zemědělské půdě s kulturou standardní orná půda, travní porost a trvalý travní porost. Agrolesnické systémy budou zakládány podle projektu, který bude zohledňovat podmínky daného stanoviště a ekologické nároky vybraných dřevin.

Součástí nařízení vlády je novela nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů, která navazuje na jeho poslední novelu publikovanou pod č. 52/2023 Sb., v oblasti definice úhoru, s cílem vyhovět environmentálně cíleným připomínkám, podle nichž by měly být výrazně omezeny možnosti převádění vybraných zemědělských kultur do kultury úhor. Dále je součástí novela nařízení vlády č. 69/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření v odvětví vína, ve kterém dochází k drobné legislativně technické opravě vnitřního odkazu v ustanovení § 12 ve vztahu k ustanovení § 7.

Na opatření agrolesnictví je na období 2023 až 2027 celkem alokováno zhruba 127 mil. Kč, z toho přibližně 83 mil. Kč je kofinancováno z národních zdrojů a kolem 44 mil. Kč ze zdrojů EU.

V rámci opatření bude ročně podpořeno založení agrolesnických systémů a následná péče na výměře zhruba 900 ha.

Metodika k provádění nařízení vlády č. 70/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření dobré životní podmínky zvířat, platná pro rok 2023.

Rok vydání: 2023
Tématické oblasti: Dotace a podpory, strukturální politika
ISBN: 978-80-7434-715-3
Vydavatel Ministerstvo zemědělství

Přílohy

Související legislativa

SZIF: Informace pro žadatele k opatření Agrolesnictví 42.73

(SZP 2023-2027)– možnosti podání Ohlášení zájmu o poskytnutí dotace