ČSCHMS: Kultivované maso je pro klima horší než hovězí

 

12.06.2023,  Kamil Malát

 

 Současný způsob výroby kultivovaného masa má 4 až 25krát větší uhlíkovou stopu v porovnání s tradiční produkcí hovězího na farmě. K tomuto závěru dospěli vědci z Kalifornské univerzity v předběžném znění vědeckého článku, který zatím nebyl recenzován kolegy vědci. Výzkumníci porovnávali produkci kultivovaného masa s hovězím v analýze životního cyklu obou typů mas. Přitom sledovali mimo jiné potřebnou energii a emise skleníkových plynů ve všech fázích výrobního cyklu.

Uměle vyráběné maso se dosud produkuje podobně jako v medicíně na bázi biopsie sloužící k tvorbě kmenových buněk, které se nechají růst na tekutém médiu, jenž mu poskytne potřebné látky. Výrobní proces těchto médií však vyžaduje velké množství surovin a energie. Výsledkem je, že uhlíková stopa produkce jednoho kg kultivovaného masa čtyřikrát je podle výpočtu vědců až 25krát větší než uhlíková stopa u klasického hovězího masa. Použití pěstebních médií farmaceutické kvality také velmi zdražuje produkci kultivovaně vypěstovaného masa.

„Pokud se kultivované maso bude nadále vyrábět současným způsobem, bude to pro klima horší než konvenční produkce hovězího,“ říkají vědci. Poznamenávají, že teoreticky existují alternativní způsoby pěstování, které vyžadují méně surovin a energie, jejichž použití by výrazně snížilo uhlíkovou stopu kultivovaného masa. Vědci však naznačují, že vývoj metod pěstování šetrnějších ke klimatu je velkou technickou výzvou a není v žádném případě jisté, že se to podaří. Pokud se to nepodaří, domnívají se, že umělé vypěstované maso nemá budoucnost jak z pohledu ekologie, tak ekonomiky.