Aktuality nejen z EU

Pozvánka na veletrh „International Food and Drink Event 2024“, který proběhne ve dnech 25. – 27. března 2024 v prostorách výstaviště ExCeL v Londýně
13. 12. 2023
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zvou potravinářské firmy z ČR k účasti na mezinárodním veletrhu „ International Food and Drink Event 2024 “ v Londýně.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí zvou potravinářské firmy z ČR k účasti na mezinárodním veletrhu „International Food and Drink Event 2024“ v Londýně.

Mezinárodní veletrh se koná každoročně za účasti více než 1 500 vystavovatelů ze 100 zemí a navštíví ho přes 20 tisíc návštěvníků. Letošní ročník se bude konat 25.–27. března 2024 v prostorách výstaviště ExCeL v Londýně (Royal Victoria Dock, 1 Western Gateway, London E16 1XL, Velká Británie).

Pro potravinářské firmy z ČR bude v projektu na podporu ekonomické diplomacie zdarma zajištěn společný stánek (plocha 30 m– pro účast zhruba 6–8 firem, vybavení, grafické zpracování).  Potravinářské firmy si na vlastní náklady zajistí účast svého zástupce na akci (doprava, ubytování), vzorky produktů a propagační materiály (letáky, brožury apod.) včetně jejich dopravy do Londýna a také úhradu registračního poplatku organizátorovi veletrhu ve výši 525 britských liber (cca Kč 15 000) vč. DPH (poplatek pokrývá náklady na média, zařazení do online seznamu vystavovatelů a tištěných časopisů pro výstavu a softwaru pro skenování průkazů všech účastníků veletrhu s kontakty).

Kapacita pro účast českých potravinářských firem je omezená. Firmy se zájmem o účast musí zaslat závaznou přihlášku místnímu zástupci Ministerstva zemědělství v UK Paulu Wilkinsovi (v angličtině) na e-mail uktrade@mze.cz a v kopii také na roman.blinka@mze.cz co nejdříve, nejpozději do 31. ledna 2024 společně s krátkým popisem činnosti firmy (pro vložení na web veletrhu) a logem firmy v tiskové kvalitě (ve vysokém rozlišení) pro grafické zpracování stánku.

Pro případné dotazy je možné kontaktovat také zástupce MZe Ing. Romana Blinku, tel. 221 812 758, mobil 727 975 661, e-mail: roman.blinka@mze.cz.


 

Výstava Fort Wayne Farm Show ve dnech 16. – 18. ledna 2024 představí přes 1 100 vystavovatelů, kteří se budou prezentovat předpokládaným až 30 000 návštěvníkům z řad odborné veřejnosti a profesionálů především ze Středozápadu USA.

S cílem rozšířit povědomí o české nabídce v agritech na vysoce konkurenčním trhu v USA nabízí Ministerstvo zemědělství podporu účasti českých firem formou úhrady nákladů na výstavní plochu, marketingové materiály a občerstvení na stánku. Velikost výstavní plochy je omezená s limitem účasti 3 až 5 vystavovatelů v závislosti na charakteru vystavovaných produktů.

V případě zájmu o účast odešlete prosím svou žádost do 15. prosince 2023 na email zemědělské diplomatky ČR v USA Terezy Černé (tereza_cerna@mzv.cz), případně zástupce Ministerstva zemědělství ČR Michala Kulíka (michal.kulik@mze.cz).

Fort Wayne Farm Show 2024


Srbsko zveřejnilo výzvu k čerpání subvencí v zemědělství

Srbsko v těchto dnech, prostřednictvím svého Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství, zveřejnilo třetí výzvu na čerpání subvencí v zemědělství.

V této výzvě mohou na investice do zvyšování konkurenceschopnosti čerpat subvence právnické i fyzické osoby a družstva v následujících oblastech:

  1. příprava, manipulace, zjišťování kvality, zpracování a uskladnění setých plodin;
  2. zpracování a distribuce mléka a mléčných výrobků;
  3. zpracování a distribuce masa a masných výrobků;
  4. zpracování a distribuce vína;
  5. zpracování, balení a distribuce medu;
  6. distribuce produkce z rukodělných domácích aktivit;
  7. výkup, zpracování a příprava na další prodej ovoce a zeleniny.

Investice se obecně vztahují na budování objektů na uskladnění a výrobu zemědělských produktů a na nákup nového zařízení. Důraz je kladen i na investice do obnovitelných zdrojů energie a řízení odpadového hospodářství. Zde mohou být zahrnuty například instalace solárních panelů na hospodářských, výrobních či skladových objektech.

Celkově je v rámci této výzvy vyčleněno 750 miliónů dinárů (cca 6,4 mil. EUR) státní podpory pocházející z půjčky Světové banky. Projekty se budou financovat v poměru 50:40:10, kde 50 % bude tvořit státní subvence, 40 % bude komerční úvěr a 10 % spoluúčast investora. Srbsko plánuje tímto způsobem v následujících třech letech podpořit projekty v celkové hodnotě 100 mil. EUR. Srbští investoři mohou v této výzvě podávat žádosti na realizaci svých projektů v období od 4. 12. 2023 do 2. 2. 2024. Minimální hodnota projektu je stanovena na 25 tis. EUR a maximální na 400 tis. EUR (maximální výše státní podpory na jeden projekt je 200 tis. EUR).

Je pravděpodobné, že v Srbsku i v budoucnu budou uplatňovány obdobné výzvy pro dodávky zařízení a technologií v uvedených oblastech. To by mohla být příležitostí i pro české výrobce a dodavatele.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Vladimir_Vana@mzv.cz


Kazachstán aktualizoval zemědělskou koncepci rozvoje

Ministerstvo zemědělství Republiky Kazachstán aktualizovalo Koncepci rozvoje zemědělsko-potravinářského průmyslu Kazachstánu na léta 2021–2030.

Jedná se o velmi ambiciózní dokument, který si slibuje nejen postupný přechod od prvovýroby k produkci výrobků s vyšší přidanou hodnotou, ale i zvýšení podílu zpracovaných produktů v zemědělsko-potravinářském průmyslu do 3 let na 70 %.

Níže jsou uvedené některé kroky, které kazašská vláda chystá v dané koncepci aktualizovat:

  • Revize daňové politiky za účelem obnovy zpracovatelského průmyslu;
  • Podpora konsolidace místních zemědělských firem a přilákání investic nadnárodních společností, kterým budou poskytnuty výhodné investiční podmínky;
  • Identifikace prioritních a perspektivních oblastí pro zpracování masa, mléka
    a obilí, rozvoj skleníkové produkce;
  • Pokračování výstavby velkých mléčných farem a drůbežích farem, výstavby skladů zeleniny a podniků pro zpracování masa;
  • Zvýšení míry obnovy zemědělské techniky na 8–10 % ročně s přihlédnutím
    k zájmům domácích výrobců zemědělských strojů a zemědělců;
  • Systematická diverzifikace exportu s cílem podpořit proniknutí kazašské produkce na zahraniční trhy;
  • Diverzifikace pěstování a produkce plodin, zvýšení plochy vysoce výnosných plodin, omezení plodin náročných na vodu a monokultur;
  • Poskytování domácích osiv zemědělcům, šlechtění a pěstování nových produkčních odrůd.

Zmíněná Koncepce se zaměřuje rovněž na přijetí takových opatření, která by rozvíjela vědecko-výzkumnou oblast v zemědělství a potravinářství:

  • Navázání spolupráce s uznávanými zahraničními vědecko-výzkumnými centry v oblasti zemědělství;
  • Podpora soukromých vědeckých a technologických platforem a přizpůsobení vzdělávacích programů potřebám zemědělského sektoru;
  • Transformace Národního agrárního výzkumného a vzdělávacího centra.

Zpracoval:
Artyom Lukasov
zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství v Kazachstánu
Tel: +7 701 515 0541, E-mail: artom_lukasov@mzv.cz


Snaha Británie o snížení závislosti na dovozu fazolí

V továrně v Lincolnshire byla zpracována do konzerv s tomatovou omáčkou vůbec první komerční úroda fazolí vypěstovaných ve Velké Británii.

Speciálně vyšlechtěné fazole určené pro pěstování v britském podnebí byly sklizeny v září na farmě v tomtéž hrabství. Konzervy fazolí s tomatovou omáčkou byly vyrobeny procesem, kdy jsou fazole tepelně upraveny přímo v konzervách. Předchozí pokusy některých britských firem za využití jiných druhů fazolí nebyly úspěšné kvůli nedokonalé chuti fazolí a výsledného produktu.

Výrobce věří, že tento průlom sníží závislost Británie na dovozu fazolí. V Británii se totiž každý den sní více než dva miliony konzerv „baked beans“ (fazolí v tomatové omáčce), přičemž všechny tyto fazole se pěstují v USA, Kanadě, Etiopii a Číně.

Na projektu pracovali vědci z univerzity ve Warwicku pod vedením profesora Erica Holuba a trvalo jim 12 let, než vhodná semena vyšlechtili. Menší pokus o jejich pěstování v roce 2022 selhal kvůli letní vlně veder. Podle profesora Holuba aktuální úspěch přispěje k soběstačnosti v produkci potravin, která je důležitá pro snížení vlivu člověka na globální klima.

Zdroj (BBC.com)

Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.cz


Zahraniční fondy získávají stále větší zastoupení ve vietnamském spotřebitelském sektoru

Zahraniční investiční fondy mají velký zájem o vietnamský spotřebitelský sektor, což zároveň vytváří příležitosti pro vzkvétající spotřebitelskou třídu ve Vietnamu.

Například Alibaba Group získala menšinový podíl ve vietnamském maloobchodním prodejci kosmetiky Hasaki, což znamená strategickou expanzi skupiny v jihovýchodní Asii.

Společnost Hasaki, která funguje od roku 2016 s více než 140 obchody a dynamickou online platformou, má významnou přítomnost na trhu s 3,8 mil. klientů a 750 000 objednávkami měsíčně. Hasaki má přibližně 35% podíl na domácím trhu. Strategie Alibaby se zaměřuje na lukrativní mezinárodní trhy, přičemž tato akvizice doplňuje její předchozí investici do firmy The CrownX, která je členem skupiny Masan. Masan patří mezi největší společnosti soukromého sektoru ve Vietnamu a vlastní zde mj. největší maloobchodní síť WinMart.

Soukromá investiční společnost Bain Capital v říjnu odsouhlasila investici přes 200 mil. USD (při ceně 3,50 USD za akcii) do základního kapitálu Masan Group. Jde o vůbec první investici Bain Capital ve Vietnamu a podtrhuje to její důvěru ve schopnosti skupiny Masan realizovat velké obchodní příležitosti u 100 milionů vietnamských spotřebitelů v oblasti potravin a dalších životních potřeb. Podle Bain Capital je Vietnam lídrem v růstu spotřeby v jihovýchodní Asii. Průměrné roční tempo růstu spotřeby by zde mělo v letech 2022 až 2040 dosáhnout 7,7 %. Tento nárůst je poháněn rychlou urbanizací a expanzí spotřebitelské třídy, charakterizované rostoucími disponibilními příjmy a přesouváním požadavků od základních potřeb k modernímu životnímu stylu.

Masataka Yoshida, vedoucí mezinárodní divize RECOF Corporation, řekl, že klíčové sektory přitahující zájem investorů ve Vietnamu zahrnují rychloobrátkové spotřební zboží, maloobchod, výrobu a zpracování potravin, chladírenské sklady, logistiku a také finanční služby. Před čtrnácti dny japonská Sojitz Corporation oznámila, že společně se Sojitz Asia Pte., Ltd. a Sojitz Vietnam Co., Ltd. získala plné vlastnictví společnosti New Viet Dairy, největším vietnamském velkoobchodu s mléčnými produkty. Sojitz předpokládá, že vietnamský trh s mlékem a mléčnými výrobky dosáhne letos tržeb 8,4 mld. USD, což představuje růst přes 8 %.

Zpracoval:
Luboš Marek
místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu
Tel: +84 904 099 562, E-mail: commerce_hanoi@mzv.cz